Χάρις Αλεξίου - Όλια Λαζαρίδου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ένα θεατρικό αναλόγιο από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά βασισμένο στο βιβλίο του Κόντογλου και το διήγημα της Έλλης Παπαδημητρίου «Κοινός Τόπος», που τιμά τους Μικρασιάτες και αφηγείται τα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού.

Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει το κείμενο του Φώτη Κόντογλου "Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου", σε μια θεατροποιημένη σκηνική παρουσίαση με τη Χάρις Αλεξίου και την Όλια Λαζαρίδου από την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και για 14 μόνο παραστάσεις. Η παράσταση, παράλληλα, σηματοδοτεί την έναρξη του Πειραιάς Artport ΙΙ, του διακαλλιτεχνικού προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, χορό, κινηματογράφο, εκθέσεις και δράσεις (9/9-24/9).

Ο ζωγράφος και ποιητής Φώτης Κόντογλου (1895-1965), αντιπροσωπευτικός της Γενιάς του ’30, αναπολεί και καταγράφει μαρτυρίες ανθρώπων και ιστορίες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αϊβαλί. Εκεί που γεννήθηκε και έζησε μέχρι και τα 17 του χρόνια. Μέσα από την προσωπική του γλώσσα, αναζητά την αυθεντική ελληνικότητα κι αφήνει να ξεφύγει μέσα από τις λέξεις και το ύφος του, ένας βαθύς αναστεναγμός για εκείνα τα σκοτεινά χρόνια του Διωγμού και της Καταστροφής.

Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου

Η παράσταση βασίστηκε σε αποσπάσματα από το "Αϊβαλί η Πατρίδα μου" του Φώτη Κόντογλου, και ένα απόσπασμα από το διήγημα της Έλλης Παπαδημητρίου "Κοινός Τόπος". Το έργο-υπό μορφή θεατρικού αναλογίου-σχεδιάστηκε από τις Όλια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση και Δάφνη Ρόκου και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας Γαλιλαία.

Διαβάστε Επίσης


Σκηνοθετεί η Όλια Λαζαρίδου. Συμμετέχουν μέλη της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Τα σκηνικά είναι της Δάφνης Ρόκου και της Μαγδαληνής Αυγερινού και τα κοστούμια της Εύας Νάθενα. Τους φωτισμούς υπογράφει ο Νίκος Βλασόπουλος.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το Αϊβαλί η πατρίδα μου

  • Δραματοποιημένη αφήγηση
  • Διάρκεια: 70 '

Θεατροποιημένη αφήγηση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Φώτη Κόντογλου, το οποίο καταγράφει μαρτυρίες και ιστορίες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αϊβαλί, τον Διωγμό και την Καταστροφή.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Μαρία Πρωτόπαππα για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με την "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη

Πρώτες φωτογραφίες από το σκηνοθετικό ντεμπούτο της χαρισματικής ηθοποιού και σκηνοθέτριας που συμπρωταγωνιστεί με τους Αργύρη Ξάφη, Γιάννη Νταλιάνη κι έναν εξαιρετικό θίασο ηθοποιών στην τραγωδία για την ανθρώπινη δικαιοσύνη και τη θέση της γυναίκας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/07/2025

Ακρόαση | "Άμλετ" ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και αναζητά ηθοποιούς

Μετά την παράσταση "Ριχάρδος III*", η σκηνοθέτρια Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη και ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης συνεργάζονται ξανά σε μια ακόμα ελεύθερη διασκευή σαιξπηρικού έργου.

3 θεατρικές επαναλήψεις που θα μας συγκινήσουν

Open air ραντεβού με τέσσερις θεατρικές παραστάσεις σε περιοδεία: "Η Θάλασσα και ο Γέρος", "Lemon", "Μέσα στο μυαλό σου".

Αποκλειστικό: Αντώνης Καφετζόπουλος και Ζερόμ Καλούτα σε μια υπαρξιακή σύγκρουση στο "Άσπρο-Μαύρο" του Κόρμακ ΜακΚάρθι

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος μεταφράζει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί δίπλα στον Ζερόμ Καλούτα στο "Άσπρο-Μαύρο", το βαθιά φιλοσοφικό έργο του Κόρμακ ΜακΚάρθι, που ανεβαίνει από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Επί Κολωνώ, με early bird προσφορά.

Το νέο ρεπερτόριο του Θεάτρου Προσκήνιο για την περίοδο 2025-26

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει με το "Λεωφορείον ο Πόθος", ενώ νέες παραστάσεις υπογράφουν ο Ανέστης Αζάς και ο Βασίλης Μαγουλιώτης (Suyako) – τρεις δημιουργοί που χαρτογραφούν εκ νέου τη θεατρική γλώσσα και το τοπίο της εποχής.

"Μια άλλη Θήβα": Sold out και νέες παραστάσεις για την παράσταση-φαινόμενο

Με συνεχόμενα sold out και ενθουσιώδη ανταπόκριση από το κοινό, η παράσταση "Μια Άλλη Θήβα" προσθέτει νέες ημερομηνίες στην Αττική: Κορυδαλλός (1/9), Βριλήσσια (8/9) και Λυκαβηττός (9/9). Μια θεατρική πρόταση που καθηλώνει.

2 καλοκαιρινές πρεμιέρες με ηχηρά ονόματα φέρνει ο Ιούλιος

Αυτές είναι οι δύο θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από 10 έως 16 Ιουλίου και ξεχωρίζουν: "Ελένη – Η δίκη μιας πόρνης" και "Χορικά ύδατα".