Χάρις Αλεξίου - Όλια Λαζαρίδου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ένα θεατρικό αναλόγιο από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά βασισμένο στο βιβλίο του Κόντογλου και το διήγημα της Έλλης Παπαδημητρίου «Κοινός Τόπος», που τιμά τους Μικρασιάτες και αφηγείται τα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού.

Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει το κείμενο του Φώτη Κόντογλου "Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου", σε μια θεατροποιημένη σκηνική παρουσίαση με τη Χάρις Αλεξίου και την Όλια Λαζαρίδου από την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και για 14 μόνο παραστάσεις. Η παράσταση, παράλληλα, σηματοδοτεί την έναρξη του Πειραιάς Artport ΙΙ, του διακαλλιτεχνικού προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, χορό, κινηματογράφο, εκθέσεις και δράσεις (9/9-24/9).

Ο ζωγράφος και ποιητής Φώτης Κόντογλου (1895-1965), αντιπροσωπευτικός της Γενιάς του ’30, αναπολεί και καταγράφει μαρτυρίες ανθρώπων και ιστορίες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αϊβαλί. Εκεί που γεννήθηκε και έζησε μέχρι και τα 17 του χρόνια. Μέσα από την προσωπική του γλώσσα, αναζητά την αυθεντική ελληνικότητα κι αφήνει να ξεφύγει μέσα από τις λέξεις και το ύφος του, ένας βαθύς αναστεναγμός για εκείνα τα σκοτεινά χρόνια του Διωγμού και της Καταστροφής.

Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου

Η παράσταση βασίστηκε σε αποσπάσματα από το "Αϊβαλί η Πατρίδα μου" του Φώτη Κόντογλου, και ένα απόσπασμα από το διήγημα της Έλλης Παπαδημητρίου "Κοινός Τόπος". Το έργο-υπό μορφή θεατρικού αναλογίου-σχεδιάστηκε από τις Όλια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση και Δάφνη Ρόκου και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας Γαλιλαία.

Διαβάστε Επίσης


Σκηνοθετεί η Όλια Λαζαρίδου. Συμμετέχουν μέλη της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Τα σκηνικά είναι της Δάφνης Ρόκου και της Μαγδαληνής Αυγερινού και τα κοστούμια της Εύας Νάθενα. Τους φωτισμούς υπογράφει ο Νίκος Βλασόπουλος.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το Αϊβαλί η πατρίδα μου

  • Δραματοποιημένη αφήγηση
  • Διάρκεια: 70 '

Θεατροποιημένη αφήγηση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Φώτη Κόντογλου, το οποίο καταγράφει μαρτυρίες και ιστορίες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αϊβαλί, τον Διωγμό και την Καταστροφή.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.