Καθολικά προσβάσιμες "Τρωάδες" του Σαρτρ από την ομάδα ΘΕΑΜΑ

Η επαγγελματική συμπεριληπτική θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ ανεβάζει το έργο του Ευριπίδη μέσα από τη ματιά του Γάλλου φιλοσόφου και συγγραφέα, αναδεικνύοντας τα γυναικεία δικαιώματα.

Τρωάδες Αντιγόνη Κουράκου©

Τις "Τρωάδες”, την κατεξοχήν τραγωδία του θρήνου για το χαμό ενός ολόκληρου λαού που δίνει παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα για την κοινωνική ταυτότητα της γυναίκας τότε και τώρα επέλεξε να ανεβάσει φέτος το καλοκαίρι η συμπεριληπτική θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ, το πρώτο επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ανάπηρους ηθοποιούς στην κύρια σύνθεσή του. Ο θρήνος των γυναικών της λεηλατημένης και νικημένης από τους Έλληνες Τροίας δίνει την αφορμή στην παράσταση που βασίζεται στη διασκευή του Γάλλου φιλοσόφου και συγγραφέα Ζαν Πολ Σαρτρ πάνω στο έργο του Ευριπίδη, να υπερασπιστεί τα γυναικεία δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου που κουβαλάει το κοινωνικό στίγμα και βιώνει την απαξίωση. Ο Βασίλης Οικονόμου σκηνοθετεί την παράσταση-προσωπικό στοίχημα από κοινού με την Σοφία Σταυρακάκη, που θα δούμε στο Θέατρο Πέτρας στις 21 Ιουλίου.

Τρωάδες
Αντιγόνη Κουράκου©

Η εκδοχή των "Τρωάδων" του Σαρτρ, που μένει κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος πιστή στο κείμενο του Ευριπίδη, γράφτηκε το 1965. Παρουσιάστηκε μετά τον πόλεμο της Αλγερίας, λειτουργώντας ως ένα σχόλιο της ευρωπαϊκής επεκτατικής πολιτικής της πατρίδας του. Τώρα ανεβαίνει σε πανελλήνια πρώτη σε μια αντίστοιχα δύσκολη εποχή για να μιλήσει για τον πόλεμο και την καταπίεση. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Βασίλης Οικονόμου: "Στο σήμερα, η ομάδα ΘΕΑΜΑ, επιθυμώντας να ανοίξει έναν κοινωνικό διάλογο με τα ζητήματα της εποχής μας, αξιοποιεί από τη ματιά του Σαρτρ τα στοιχεία εκείνα που εστιάζουν στις συνέπειες του πολέμου και την οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης που αυτές επισύρουν, φωτίζοντας τη θέση της γυναίκας μέσα στη συγκεκριμένη συνθήκη. Η απάλειψη των στερεοτύπων και η ασυνέχεια της αναπαραγωγής του στιγματιστικού λόγου δεν θα μπορούσε να βρει άλλο πιο κατάλληλο έδαφος, παρά μονάχα το συγκεκριμένο έργο. Ο λόγος γίνεται πολιτικός ενώπιον των θυμάτων, ενώπιον των θεατών. Ο Χορός παρασέρνει στη δίνη του τα πρόσωπα του έργου και τα ξεγυμνώνει από την όποια ιδιότητα φέρουν. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και οι "μάχιμες" Τρωάδες του Σαρτρ δεν διστάζουν να το κάνουν πράξη”

Τρωάδες
Αντιγόνη Κουράκου©

"Η Εκάβη δεν είναι πια η ώριμη γυναίκα που τελεί φόνους και θα φτάσει στο σημείο να απολέσει την αποφασιστικότητά της. Είναι μια νεότερη και δυναμική ύπαρξη που κρατά στα χέρια της, με ασίγαστο πάθος, τα σκήπτρα της βασίλισσας της Τροίας, δίχως να τα παραδίδει και να υποκύπτει σε κανέναν”, τονίζει η μεταφράστρια του έργου, Ελίνα Νταρακλίτσα. "Ο θάνατος στο θεατρικό κύκνειο άσμα του Σαρτρ απασχολεί πέρα από τους θνητούς και τους θεούς. Η θέση αυτή εκρέει από τις επικρατούσες συνθήκες σε μια Ευρώπη πληγωμένη από την καταστροφική λαίλαπα που άφησαν πίσω τους οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Τρία χρόνια μετά τον πόλεμο της Αλγερίας, ο Σαρτρ αποκηρύσσει τον πόλεμο και τα συνυφασμένα με αυτόν συμφέροντα”.

Τρωάδες
Αντιγόνη Κουράκου©

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Αναστασία Μακρή, Πάνος Ζουρνατζίδης, Σοφία Σταυρακάκη, Χριστίνα Τούμπα, Μάνος Τριανταφυλλάκης, Έλη Δρίβα, Φιλοθέη Κολιοπούλου, Μιχάλης Ταμπούκας. Συμμετέχει η ερμηνεύτρια της λαϊκής προφορικής παράδοσης, Γιώτα Βέη. Η μουσική είναι του Ηλία Κουρτπαρασίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Θένιας Καρλάφτη και οι φωτισμοί του Αλέξανδρου Πολιτάκη.

Τρωάδες
Αντιγόνη Κουράκου©

Στον Χορό συμμετέχουν οι: Γιώτα Βέη, Αιμιλιανή Αβραάμ, Γιώτα Ευσταθίου, Hannah el haj Omar, Όλγα Νικολαϊδου, Μαρία Δερεμπέ, Βερονίκη Κυριακοπούλου, Έφη Τούμπα.

Τρωάδες
Αντιγόνη Κουράκου©

Υπηρεσίες προσβασιμότητας

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) για Κ(κ)ωφά και βαρήκοα άτομα: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
Ακουστική Περιγραφή για Τυφλά άτομα και άτομα με μειωμένη όραση: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη
Υπέρτιτλοι στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα για Κ(κ)ωφά και βαρήκοα άτομα: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη

Προπώληση μέσω viva.gr

Τρωάδες
Αντιγόνη Κουράκου©

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας "W.A.N.T." (www.weallneedtheatre.eu) για την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη στα Θέατρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.