Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας βρίσκεται στο top των επιλογών λόγω των εμπειριών που μας χαρίζει. Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα και οργανώστε το ταξίδι σας στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
PEEPING TOM_Triptych Albert_Vidal_Vèrtex_Comunicació

Η Λίντα Καπετανέα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ετοίμασε και φέτος ένα πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο και κλασικό χορό μέχρι ακροβατικά, breaking και krump. Κάτω από την ομπρέλα της ιδέας: " Ωδή στην Ομορφιά" προσκάλεσε καλλιτέχνες από 11 χώρες, την Ελλάδα, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μοζαμβίκη, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Κύπρο να αγγίξουν, να αναδείξουν μέσα από τη δουλειά τους τη φιλοσοφική, ηθική, κοινωνική και καλλιτεχνική σκοπιά, ζητήματος της Ομορφιάς. Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί 15-24 Ιουλίου και αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα ανά εβδομάδα.


Πρώτη εβδομάδα 15-17 Ιουλίου
 

Peeping Τom-"Triptych" : Το "Triptych" είναι το αποτέλεσμα της νέας επεξεργασίας τριών έργων συνολικής διάρκειας δύο ωρών που δημιούργησε η ομάδα Peeping Tom για το Nederlands Dans Theatre και διερευνά το πώς διαφορετικά σώματα, διαφορετικοί κώδικες και διαφορετικές μέθοδοι διδασκαλίας μπορούν όχι μόνο να συναντηθούν, αλλά και να αλληλοτροφοδοτηθούν δημιουργικά. (Παρασκευή 15 Ιουλίου, 21:00 & Σάββατο 16 Ιουλίου, 19:00, Main Stage / Κεντρική Σκηνή - Μεγάρου Χορού Καλαμάτας) 

Piergiorgio Μilano- "White Out": To έργο του Ιταλού χορογράφου είναι ένας φόρος τιμής σε όλους τους ορειβάτες που έχουν εξαφανιστεί ή έχουν αναμετρηθεί με αυτό το επίπεδο κινδύνου, στο απέραντο λευκό των ψηλών βουνών: Σε εκείνους που κατακτούν το μάταιο. Η παράσταση είναι μία συναρπαστική, αστεία και δραματική διαδρομή, όχι μόνο στο φυσικό τοπίο που δημιουργείται επί σκηνής, αλλά και στην ίδια την ανθρώπινη φύση. (Παρασκευή 15 Ιουλίου, 19:30, Black Box / Εναλλακτική Σκηνή - Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)

LA VERONAL_Sonoma

Εdivaldo Εrnesto-"Βrace": Εμπνευσμένος από τους Ζουλού και τους Μουενεμουτάπα πολεμιστές, ο Edivaldo Ernesto παρουσιάζει την ιστορία ενός ταξιδιώτη στην οποία διαφυλάσσεται η δική τους κληρονομιά και το δικό του παρόν. Η ποίηση των λαών αυτών είναι σπάνια αλλά εύληπτη, οι πληροφορίες του ταξιδιώτη για την ύπαρξη των προγόνων του προέρχονται από μύθους. Ταξιδεύοντας σε ένα αχανές τοπίο γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες, έρχεται αντιμέτωπος με ένα ημιτελές παρελθόν. Ή μάλλον, με ένα παρελθόν που  θεωρεί ότι δεν είναι σωστά γραμμένο. (Σάββατο 16 Ιουλίου, 22:00, Black Box / Εναλλακτική Σκηνή - Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)

Alexandra Waierstall –"Venus un/seen": Η Κύπρια χορογράφος και εικαστικός Alexandra Waierstall με βάση το Ντύσσελντορφ, θεωρώντας ότι το κινούμενο σώμα έχει βουτηχτεί σε μία νέα πραγματικότητα στον απόηχο της πανδημίας, μας εντάσσει σε ένα ποιητικό και συγκινησιακά φορτισμένο πλαίσιο στο οποίο συμμετέχουμε σε συναισθηματικές καταστάσεις που σε πρώτο επίπεδο μοιάζουν αντιφατικές un/seen. Ερμηνεύει η σπουδαία χορεύτρια Karolina Szymura – συνοδευόμενη από τη μουσική σύνθεση του διακεκριμένου συνθέτη και πιανίστα από το Ντύσσελντορφ Volker Bertelmann, γνωστού και ως HAUSCHKA. (Κυριακή 17 Ιουλίου, 19:30, Black Box / Εναλλακτική Σκηνή - Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)

ALEXANDRA WAIERSTALL_Venus un seen

Δεύτερη εβδομάδα 19-24 Ιουλίου
 

Sadler’s Wells- "Neighbours": Η πρώτη διεθνής συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς του σύγχρονου χορού παγκοσμίως, το Sadler’s Wells, αποτελεί μια πολυεπίπεδη, δυναμική συνεργασία μεταξύ τριών πολύ σημαντικών καλλιτεχνών, των χορευτών Rauf "RubberLegz” Yasit και  Brigel Gjoka και του μουσικού και συνθέτη Ruşan Filiztek, καθένας από τους οποίους είναι φορέας μιας ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η παράσταση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον χορογράφο William Forsythe, ενώ παρουσιάζεται με ζωντανή μουσική από τον Ruşan Filiztek. Ο πρωτοποριακός χορευτής του abstract breaking Rauf "RubberLegz” Yasit και ο διακεκριμένος ερμηνευτής του σύγχρονου χορού Brigel Gjoka έχουν δημιουργήσει ένα έργο που αξιοποιεί την πολύπλευρη εμπειρία τους και αντλεί επιρροές από τις κουρδικές και αλβανικές ρίζες τους. (Τρίτη 19 Ιουλίου, 22:00, Main Stage / Κεντρική Σκηνή - Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)

Μαρία Δουλγερη-"Ένα κάδρο ακόμα": Η χορογράφος παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα, το έργο που είναι εμπνευσμένο από την αυτοβιογραφική, υπαρξιακή φράση του μεγάλου εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη. "Πρόκειται για ένα έργο που μιλά για τη δημιουργική διαδικασία, στο οποίο η ερμηνεύτρια γίνεται ταυτόχρονα δημιουργός και έργο, πλάθοντας έτσι ένα αέναο κάδρο". (Τετάρτη 20 Ιουλίου, 19:30, Black Box / Εναλλακτική Σκηνή - Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)

Μαριάννα Καβαλλιεράτου- "Ever After": Σύμφωνα με τη χορογράφο ο όρος "‘ever after’ (‘ες αεί’) δηλώνει για εμάς όλα εκείνα τα οποία δεν γίνονται γνωστά μετά το τέλος της ζωής μιας παράστασης". Το έργο ξεκίνησε ως αναστοχασμός της έννοιας, εμπειρίας και ιστορίας του θανάτου μέσα από τον χορό – τον μακάβριο χορό (danse macabre) της ύστερης μεσαιωνικής αλληγορικής εικονογραφίας, τον χορό στους πίνακες του Πίτερ Μπρέγκελ, τον μεταθανάτιο χορευτικό θρήνο στα ρομαντικά μπαλέτα, τον αργό θάνατο μπροστά στη διάψευση των σύγχρονων ουτοπιών, το σκοτεινό του απόηχο στο τέλος των μεγάλων αφηγήσεων. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε διαδικτυακά στο Arc for Dance Festival τον Μάιο του 2021. (Τετάρτη 20 Ιουλίου, 19:30, Black Box / Εναλλακτική Σκηνή - Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)

PIERGIORGIO MILANO_White Out-The conquest of the useless

La Veronal-"Sonoma": Στο έργο του πολυβραβευμένου δημιουργού από την Βαλένθια Marcos Morau και της ομάδας La Veronal, μια ομάδα δέκα γυναικών μας μιλά στη γλώσσα της τελετουργίας και δημιουργεί από μια κραυγή μία ατέλειωτη καταιγίδα. Οι δέκα ερμηνεύτριες, κατά τη διάρκεια του τελετουργικού, απαγγέλουν μια μακρά λιτανεία Μακαρισμών, ξεκινώντας από εκείνους των Ευαγγελίων και φτάνοντας συνειρμικά στην άγνωστη περιοχή της αποκάλυψης των δικών τους δυνάμεων οι οποίες τις μεταμορφώνουν σε πολεμίστριες έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη ζωή και να δώσουν μάχη. (Παρασκευή 22 Ιουλίου, 22:00 & Σάββατο 23 Ιουλίου, 19:00, Main Stage / Κεντρική Σκηνή - Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)

Αναστασία Βαλσαμάκη-"W Rest I Ing": Με αμείωτο ενδιαφέρον για το εννοιολογικό περιεχόμενο καταστάσεων του σώματος, η χορογράφος θέτει στο επίκεντρο τους διαφορετικούς τρόπους να εννοήσει κανείς την πάλη. Η Αναστασία Βαλσαμάκη μάς προτρέπει να δούμε τη μετάβαση από την εντατικότητα της κίνησης στην καταστολή και την εκ νέου ανατροπή της σε έναν "αγώνα" που δεν διαχωρίζει νικητές από ηττημένους. (Πέμπτη 21 Ιουλίου, 19:30, Black Box / Εναλλακτική Σκηνή - Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)

Πηνελόπη Μωρούτ-"Cross impact the box": Το 2021, η Πηνελόπη Μωρούτ ίδρυσε την ομάδα Cross iMPact, έναν οργανισμό ο οποίος προέκυψε από τη βαθιά πεποίθηση ότι η καλλιτεχνική πρωτοπορία μπορεί να βρεθεί στα σημεία συνάντησης μεταξύ πολλαπλών καλλιτεχνικών εκφράσεων και τεχνικών και ότι η τέχνη είναι ικανή να παράγει ουσιαστικό αντίκτυπο, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Το έργο της επαναπροσδιορίζει τη σωματική διάδραση υπό ένα καθεστώς αιώρησης, μας παρασύρει σε ένα υπόγειο ταξίδι μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού, του φωτός και της σκιάς, των βαθύτερων επιθυμιών μας και των χειρότερων φόβων μας. (Παρασκευή 22 Ιουλίου, 19:30, Black Box / Εναλλακτική Σκηνή - Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)

Lali Αyguadé Company-"Ηidden": Η βραβευμένη Kαταλανή χορεύτρια και χορογράφος με το "Hidden" ολοκληρώνει την τριλογία — μετά τα "Kokoro" (2015) και "iU an Mi" (2017) — που επικεντρώνεται στην αναζήτηση της ταυτότητας. Αυτό το τελευταίο μέρος διερευνά τα πράγματα εκείνα που μας καθορίζουν, αλλά τα οποία, με την πάροδο του χρόνου, έχουν καλυφθεί από το πέπλο του ασυνείδητου. Στηρίζεται στην ιδέα ότι το παρόν θολώνει το παρελθόν μας. Εξερευνά το πώς η ζωή, η οποία δεν σταματά και μας σπρώχνει αδιάκοπα μπροστά, αφήνει ίχνη αναμνήσεων στις διαδρομές της. Και το πώς οι αναμνήσεις αυτές συσσωρεύονται στις πτυχές του εγκεφάλου, όπως η σκόνη κάτω από τα έπιπλα. Και μένουν στη σκιά, κρυμμένες κάτω από ένα τεχνητό τούλι, του ονείρου, της υποκειμενικής ψευδαίσθησης. (Σάββατο 23 Ιουλίου, 22:00, Black Box /Εναλλακτική Σκηνή - Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)

Ιωάννης Μανταφούνης-"Scarbo": H ομάδα του Ιωάννη Μανταφούνη παρουσιάζει το έργο Scarbo όπου η χορεύτρια Manon Parent αποκαλύπτεται στο κοινό με τρόπο ρευστό, οργανικό και άμεσο, χωρίς διάμεσους ή αυτολογοκρισία. Το έντονα  κινηματογραφικό σόλο συνοδεύεται εν μέρει από έργα των Maurice Ravel και Claude Debussy. Ο ρυθμικός διάλογος χρωμάτων και υλικών που λαμβάνει χώρα μεταξύ μουσικής και χορού δημιουργεί μια φυσική συνέχεια, μία σινεφίλ ταινία που παρουσιάζεται ζωντανά. (Κυριακή 24 Ιουλίου, 19:30, 
Black Box / Εναλλακτική Σκηνή - Μέγαρο Χορού Καλαμάτας) 

Παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας


Σάββατο 16 Ιουλίου 
Piergiorgio Μilano- "Denti", Elelei Company Rafa Jagat & Sabrina Gargano-"Blindly"

Κυριακή 17 Ιουλίου 
ΞΕΝΙΑ ΣΤΑΘΟΥΛΗ-"Νέρτι (=βυθίζω)", Arias Fernandez / The Jokerz Company ‘Us’

Τρίτη 19 Ιουλίου 
Μαρία Δουλγέρη-"Φάρα", Πηνελόπη Μωρούτ- "Nadezhda"

Τετάρτη 20 Ιουλίου 
Σωτήρια Κουτσοπέτρου –"So it goes”, Νεφέλη Αστερίου-"Και άλλα σύμβολα"

Πέμπτη 22 Ιουλίου 
Βαρβάρα Μπαρδάκα-"Το Αντικείμενο της Πτώσεως", Φένια Χατζάκου & Csenger K. Szabó-" Still Love"

Παρασκευή 22 Ιουλίου
Lali Αyguadé & Αkira Υoshida " Gizaki"

Σάββατο 23 Ιουλίου 
Fabian Τhomé / Full Time Company- " Impermanence", Μαριάνα Τζούδα – "Λαχτάρα"

Οι παραστάσεις ξεκινούν 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παράλληλες εκδηλώσεις - Χορός σε άλλες πόλεις της περιφέρειας

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο με τίτλο "Χορός σε άλλες πόλεις" που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιαστούν στις 17, 19, και 20 Ιουλίου σε δημόσιους χώρους των πόλεων της Κορίνθου, του Ναυπλίου και της Τρίπολης τα έργα "Blindly" της ομάδας Εlelei Company  των Rafa Jagat  και Sabrina Gargano,  "Nadezhda" της Πηνελόπης Μωρούτ και της ομάδας Cross iMPact και το έργο "Hito" των Akira Yoshida και Chey Jurado. Τα έργα "Blindly" της ομάδας Εlelei Company και "Nadezhda"  της Πηνελόπης Μωρούτ και της ομάδας Cross iMPact θα παρουσιαστούν στις 15 Ιουλίου και στην Costa Navarino στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών.

Χρήσιμες πληροφορίες για το φεστιβάλ στο www.kalamatadancefestival.gr. Η ημερομηνία έναρξης προπώλησης εισιτηρίων μέσω της ticketmaster.gr θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αυτοί είναι οι νικητές των Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2022

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε χθες, 5 Ιουλίου, στο αίθριο του Μουσείο Μπενάκη, σηματοδοτώντας τη 13η διεξαγωγή των βραβείων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2022

Η ελληνική θεατρική δημιουργικότητα ταξιδεύει στον κόσμο

Με τη στήριξη του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι εκπροσωπούν την Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση "Prague Quadrennial of Performance Design and Space".

Τι περιμένουμε στο φετινό bio-Mechanical Festival;

Η έκτη διεξαγωγή του φεστιβάλ υπόσχεται ένα πλούσιο πρόγραμμα με 29 συναρπαστικές καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες και πάνω από 150 καλλιτέχνες.

Η "Ειρήνη" του Αριστοφάνη συναντά τα παιδιά και τους εφήβους του σήμερα

Η ομάδα The Young Quill και η σκηνοθέτιδα Αικατερίνη Παπαγεωργίου συστήνουν στους νεαρούς θεατές την αντιπολεμική κωμωδία του Αριστοφάνη μέσα από μια παράσταση που μιλάει στη γλώσσα τους.

Τι κάνει ένας… "Κροκόδειλος" στην Αθήνα;

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ παρουσιάζει την 44η δημιουργία της, επάνω στο μονολογικό έργο "Κροκόδειλος" της Ελίζε Βιλκ, στο Μπάγκειον, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση.

Δημήτρης Πιατάς και Αλμπέρτο Εσκενάζη στον ανανεωμένο "Όλιβερ Τουίστ"

Η παράσταση της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη που έδωσε άλλο νόημα σε αυτό που αποκαλούμε "θέατρο για παιδιά" επιστρέφει με ένα νέο 20μελη θίασο κορυφαίων ηθοποιών.

Στην καρδιά της Αθήνας, μία στάση για Ιαπωνία

Μετά την ολοκλήρωση του φαντασμαγορικού φεστιβάλ Natsu Matsuri, το Παγκράτι αποκτά το Ιαπωνικό Πάρκο, μία κατάφυτη έκταση αναψυχής που ταξιδεύει τον επισκέπτη στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.