Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση της Ρούλας Πατεράκη "Νίκη, απόψε στο πάρτι"

Για λίγες ακόμα παραστάσεις παίζεται η παράσταση-αφιέρωμα στην σπουδαία θεατρική προσωπικότητα της Νίκης Τριανταφυλλίδη και το έργο της «Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π», σε ερμηνεία της Νάνας Παπαδάκη.

Νίκη, απόψε στο πάρτι Κατερίνα Τζιγκοτζίδου©

Μια γυναίκα, η Victory of the Rose, μεταμορφώνεται στην Ελισάβετ, την Μαξίμ και την Αλίκη πραγματοποιώντας ένα ταξίδι στον βαθύτερο ψυχισμό της, σαν ένας άλλος καθρέπτης στη διαχρονική περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος. Αυτή είναι η ηρωίδα που ερμηνεύει η Νάνα Παπαδάκη έως τις 5 Ιουνίου στο θέατρο Φούρνος στην παράσταση "Νίκη, απόψε στο πάρτι" που σκηνοθετεί και διασκευάζει η Ρούλα Πατεράκη.
Το κείμενο της παράσταση-αφιέρωμα στην σπουδαία θεατρική προσωπικότητα της Νίκης Τριανταφυλλίδη αποτελεί μεταγραφή του έργου της "Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π". Πρόκειται για το πρώτο ανέβασμα του θεατρικού έργου της Τριανταφυλλίδη (το οποίο έχει βραβευτεί  από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων) μετά την παρουσίασή του από την ίδια τη δημιουργό του το 1994 στο θέατρο που διατηρούσε εκείνη την εποχή, το νυν "Προσκήνιο".

Νίκη, απόψε στο πάρτι
Κατερίνα Τζιγκοτζίδου©

Το πρωτότυπο έργο αποτελεί μια πολυπρόσωπη αντανάκλαση του ασυνειδήτου της Νίκης Τριανταφυλλίδη που η Ρούλα Πατεράκη ανέλαβε να μεταφέρει σε μία νέα εκδοχή για ένα πρόσωπο. Συνοδοιπόρος της σκηνοθέτιδας και της ερμηνεύτριας στέκεται ο σκηνοθέτης και εικαστικός Αβραάμ Παπαβραμόπουλος, ο οποίος δημιουργεί επί σκηνής ένα ατμοσφαιρικό οπτικοακουστικό περιβάλλον για να ντύσει αυτό το ταξίδι.

Νίκη, απόψε στο πάρτι
Κατερίνα Τζιγκοτζίδου©

Η Νίκη Τριανταφυλλίδη

"Η Τριανταφυλλίδη έγραψε ένα έργο το οποίο βραβεύτηκε. Το ανέβασε η ίδια και το ερμήνευσε η ίδια. Μετά το θάνατό της έχω την αίσθηση ότι όλοι σιώπησαν γύρω απ’ αυτήν. Ή καλύτερα τα πάντα σιώπησαν. Ήταν πολύ συγκινητικό για μένα όταν μια νέα ηθοποιός με ισχυρή προσωπικότητα και πολλαπλά προσόντα αναζήτησε το έργο της Τριανταφυλλίδη για να το ερμηνεύσει. Κατ’ επέκταση ζήτησε εμένα εάν μπορώ να τη βοηθήσω σ’ αυτή την ανασκαφή”, σημειώνει η Ρούλα Πατεράκη.
Η Νίκη Τριανταφυλλίδη υπήρξε σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Μια σπάνια ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Έπαιξε σχεδόν σε όλα τα είδη θεάτρου, σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους "Συνηθισμένο μου όνειρο", όπου έπαιξε μαζί με τον Παντελή Βούλγαρη και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, δίδαξε θέατρο, ερμήνευσε δεκάδες ρόλους στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με σημαντική επιτυχία και αποδοχή, ήταν ηθοποιός με μεγάλη ερμηνευτική γκάμα, πρωταγωνίστησε, συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες, βραβεύτηκε με βραβείο Μαρίκας Κοτοπούλη, έστησε το δικό της θέατρο, έγραψε έργα, κείμενα, έκανε θεατρικές μεταφράσεις,  σκηνοθέτησε η ίδια και έφυγε από τη ζωή, παραγκωνισμένη απ’ την οργανωμένη πολιτεία, τον Μάιο του 2013.

Νίκη, απόψε στο πάρτι
Κατερίνα Τζιγκοτζίδου©

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Νίκη, απόψε στο πάρτι

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Μεταγραφή του θεατρικού της σπουδαίας ηθοποιού Νίκης Τριανταφυλλίδη «Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π», που αντανακλά το πνεύμα της δημιουργού του μέσα από ένα ταξίδι στα μύχια της ψυχής.

Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.