Σκηνή αποφοίτων και βραβείο θεσπίζει η Αθηναϊκή Σκηνή

Αθηναϊκή Σκηνή

Πρώτη σπουδάστρια που λαμβάνει το βραβείο ‘’Θόδωρος Κάλβος’’ από την Αθηναϊκή Σκηνή, αλλά και υποτροφία φοίτησης, είναι η Έλενα Λιανού. Πως προέκυψε αυτό το βραβείο; Η Αθηναϊκή Σκηνή (Θέατρο, Ανώτερη Δραματική Σχολή, Εργαστήρια), και ο συνιδρυτής της Μιχάλης Καλαμπόκης, τιμώντας τη μνήμη του ιδρυτή της Θόδωρου Κάλβου, Σκηνοθέτη, Ηθοποιού και Δάσκαλου Θεάτρου, θέσπισε δύο δράσεις με στόχο την ανάδειξη, προώθηση και βοήθεια της νέας γενιάς καλλιτεχνών, την οποία ο ίδιος πίστευε, προστάτευε και αγαπούσε: Βραβείο Υποκριτικής της Αθηναϊκής Σκηνής "Θόδωρος Κάλβος”, Σκηνή αποφοίτων, στο επαγγελματικό Θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής.

Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπ’ όψιν, πέρα από την απόδοση, είναι το πνεύμα συνεργασίας, η συμμετοχικότητα, η αντιληπτική ικανότητα και ετοιμότητα, η συνέπεια, το ήθος, η σκηνική ενέργεια, η πρόοδος και κυρίως το πάθος για την Τέχνη του Θεάτρου. Αξίες που δίδαξε ο Θόδωρος Κάλβος σε εκατοντάδες νέες και νέους για πάνω από πενήντα χρόνια. 

Η σκηνή αποφοίτων

Οι σπουδαστές της σχολής κατά τη διάρκεια των τριών ετών των σπουδών τους παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, δύο φορές το χρόνο μπροστά σε κοινό και συντελεστές του Θεάτρου της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Με τη θέσπιση της Σκηνής αποφοίτων, εντάσσονται οι παραστάσεις των τριτοετών στο ρεπερτόριο παραγωγών του επαγγελματικού Θεάτρου της Αθηναϊκής Σκηνής για την επόμενη χρονιά, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους πορεία. 

Η επιτροπή για το βραβείο απαρτίζεται από τους καθηγητές Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού και Μεθοδολογίας της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Αθηναϊκή Σκηνή και από τους καθηγητές Τεχνικών και Θεωρητικών μαθημάτων: Μιχάλης Καλαμπόκης (Διευθυντής Σχολής, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Ψυχολόγος), Κοραής Δαμάτης (Σκηνοθέτης, Συγγραφέας), Λίλλη Μελεμέ (Σκηνοθέτης, Ηθοποιός), Κώστας Γάκης (Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Μουσικός, Συγγραφέας), Ισίδωρος Σιδέρης (Σκηνοθέτης), Μάνος Καρατζογιάννης (Σκηνοθέτης, Ηθοποιός), Ερατώ Πίσση ( Ηθοποιός), Γιώργος Παπαπαύλου (Ηθοποιός), Αλεξάνδρα Βουτζουράκη (Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Ψυχολόγος, Θεατρολόγος), Χριστίνα Βασιλοπούλου (Χορογράφος) κ.ά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.

"O Υπέροχος Γκάτσμπι" συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο

Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος-σταθμού για την αμερικανική λογοτεχνία παίρνει παράταση στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα.

Ενέργειες για τη διάσωση της ιστορικής συλλογής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Tέχνης Καρόλου Κουν Μαριάννα Κάλμπαρη υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές δράσεις.

Πρόσκληση για την Πολιτιστική Επιχορήγηση δράσεων σύγχρονου πολιτισμού από το ΥΠΠΟΑ

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του 2023, στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης εκδηλώσεων πολιτιστικών φορέων.

"Έκτο πάτωμα": Μιούζικαλ-θρύλος ελληνικής κοπής

Με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και τους χαρακτήρες του Αλφρέντ Ζερί που μετέγραψε στην ελληνική πραγματικότητα ο Γιώργος Βάλαρης, αυξάνεται η προσμονή για την πρεμιέρα του θρυλικό έργου "Το έκτο πάτωμα" στο Ακροπόλ.

Ο "Συνεργός" του Γιώργου Χριστοδούλου συνεχίζεται με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Με μια αλλαγή στην υποκριτική ομάδα συνεχίζεται η παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού, με τον ίδιο να αντικαθιστά τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη στη σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ.