Πέντε πολλά υποσχόμενες παραστάσεις με γυναικεία σκηνοθετική υπογραφή

Amalia melancholia Alex Kat©

"Αmalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων"
Το έργο: Κείμενα, σημεία και τόποι με τους οποίους είχε συνδεθεί η Αμαλία, η πρώτη βασίλισσα της χώρας την περίοδο συγκρότησης του ελληνικού κράτους, αποτέλεσαν το υλικό στο οποίο βασίστηκε η ιδέα της παράστασης αυτής. Μια πρώτη γεύση για το τι περιλαμβάνει πήραμε το 2020 μέσα από τη διαδικτυακή δράση "Μετακίνηση 7: κάνε τη διαδρομή που ονειρεύεσαι" του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Η σκηνοθετική ματιά: Η Ζωή Χατζηαντωνίου γοητεύτηκε από την περίπτωση της Αμαλίας, προσεγγίζοντάς τη ως ένα "ζωντανό έκθεμα φυσικής και πολιτικής ιστορίας" και εστιάζοντας τη δραματουργία της στην ατεκνία του πρώτου βασιλικού ζεύγους και στις επιπτώσεις που είχε αυτή στην πολιτική κατάσταση του νεοσύστατου κράτους. Πρωταγωνιστεί η Έμιλυ Κολιανδρή, συμμετέχει η ηθοποιός Ρίτα Λυτού, το σκηνικό είναι της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά- Σκηνή Ωμέγα, από 17/2).

Χαλεπάς
"Χαλεπάς" 
Το έργο: Ένα αφήγημα με ονειρικές διαστάσεις, μια σύγχρονη μουσική τραγωδία για το βίο του "άγιου, τρελού, ιδιοφυούς και καταραμένου καλλιτέχνη" Γιαννούλη Χαλεπά, βρίσκει το δρόμο του για τη σκηνή, σε κείμενο του The Boy (κατά κόσμον Αλέξανδρου Βούλγαρη). Η βουτιά στα άδυτα της ψυχής και του πνεύματος του γλύπτη συμπληρώνεται, εκτός από την παράσταση, με μία ταινία μικρού μήκους, μία έκθεση και μια έκδοση.

Η σκηνοθετική ματιά:  Η Αργυρώ Χιώτη (φωτό) ταξίδεψε στην Τήνο όπου έζησε και δημιούργησε ο Γιαννούλης Χαλεπάς, έκανε μεγάλη έρευνα και αποφάσισε να ανασυνθέσει στη σκηνή το φυσικό περιβάλλον του Χαλεπά με αληθινά δέντρα. Στο χώρο αυτό κινούνται ο Σίμος Κακάλας και ο Αντώνης Μυριαγκός, στους ρόλους του καλλιτέχνη και της σκιάς του, καθώς και τα κομβικά πρόσωπα της ζωής του, που ενσαρκώνουν οι Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Σωτηρίου, Αργυρώ Χιώτη και Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη (Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, από 10/2).

Ματωμένος γάμος

"Ματωμένος γάμος" 
Το έργο: Λυρισμός και σκληρότητα, έρωτας και ζήλια, εκδίκηση και θάνατος, με φόντο το γάμο δύο χωρικών στην Ανδαλουσία. Το έργο του Ισπανού ποιητή-δραματουργού Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, ένα από τα δυνατότερα της πορείας του, βασίστηκε σε αληθινό περιστατικό της εποχής (1933), με ήρωες που θυμίζουν πρόσωπα αρχαίας τραγωδίας. Ο Μάνος Χατζιδάκις το μελοποίησε, ενώ ο "Ματωμένος Γάμος" αριθμεί αμέτρητες διασκευές για τη σκηνή και την οθόνη.

Η σκηνοθετική ματιά: Οι σχέσεις των ανθρώπων και η ουτοπική ελευθερία σε μια κλειστή κοινωνία ήταν τα στοιχεία που υπογράμμιζε το κείμενο του Λόρκα και ενδιέφεραν από την αρχή τη Μαρία Μαγκανάρη (φωτό). "Η ποίηση αναβλύζει και έρχεται καταπάνω μας για να μας σαρώσει σαν κύμα δυνατό", δηλώνει για το έργο που επέλεξε να ζωντανέψει με θαυμάσιους πρωταγωνιστές: Β. Αμπατζής, Δ. Βλαγκοπούλου, Ν. Ιωαννίδου, Σ. Κεκέ, Μ. Κεχαγιόγλου, Ν. Παπαγιάννης, Μ. Σκουλά κ.ά. (Εθνικό Θέατρο, Σκηνή "Νίκος 
Κούρκουλος", από 19/2).

Μήδεια

"Μήδεια"
Το έργο: "Δυστυχία, το όνομά σου είναι Γυναίκα", λέει ο Ευριπίδης σε έναν από τους μονολόγους της ηρωίδας του, της Μήδειας, στην ομώνυμη τραγωδία. Ο έρωτας, ο πόνος για την προδοσία του άντρα της Ιάσονα, η ζήλια για το γάμο του με την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, η οργή της για τον Κρέοντα που την εξορίζει μαζί με τα παιδιά της οδηγούν την Μήδεια στα έσχατα όρια της εκδίκησης. Σκοτώνει την αντίζηλο, το βασιλιά και τα παιδιά της.

Η σκηνοθετική ματιά: Φορτισμένη από το συναίσθημα της απώλειας, η Κάτια Γέρου αφιερώνει την παράσταση στον πρόσφατα εκλιπόντα σύζυγό της Κυριάκο Κατζουράκη, ο οποίος πριν πεθάνει σχεδίασε το σκηνικό μαζί με τον Νίκο Πολίτη. Η σκηνοθέτρια και πρωταγωνίστρια, με αυτή την παράσταση, "ανιχνεύει το μηχανισμό που πυροδοτεί την έκρηξη των δυνάμεων του θανάτου, κόντρα σε κάθε λογική". Παίζουν οι: Νίκος Νίκας, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου, Ιωάννα Μπιτούνη (Μικρό Άνεσις, από 11/2).

Belle Équipe
"Belle Équipe"
Το έργο: Βασίζεται στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γκρεγκορί 
Ρεϊμπενμπέργκ, ιδιοκτήτη του café "La Belle équipe", το οποίο βρέθηκε, όπως και το "Bataclan", στο στόχαστρο της φονικής τρομοκρατικής επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου 2015 στην καρδιά του Παρισιού, καθώς και σε πλήθος οπτικοακουστικών ντοκουμέντων και συζητήσεων με το ίδιο τον συγγραφέα.

Η σκηνοθετική ματιά: Η Μάρθα Μπουζιούρη, μία από τις αναγνωρισμένες εκπροσώπους του θεάτρου ντοκουμέντο, αναμετριέται με την επώδυνη όσο και αισιόδοξη διαδικασία της αναγέννησης μετά την καταστροφή, χωρίς να εμείνει στο τρομοκρατικό γεγονός. Ο στόχος της είναι να αγγίξει το πολιτικό μέσα από το ανθρώπινο, καταθέτοντας ένα έργο-ύμνος στη ζωή. Παίζουν: Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Γιώργος Κισσανδράκης, Άννα Κλάδη, Βασίλης Λιάκος, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά (Ελέρ, από 11/2).

Περισσότερες πληροφορίες

Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 90 '

Παράσταση εμπνευσμένη από τη δραματική ιστορία της βασίλισσας Αμαλίας, συζύγου του Όθωνα, και την αδυναμία της να τεκνοποιήσει λόγω ενός σπάνιου εκ γενετής συνδρόμου.

Χαλεπάς

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 75 '

Η ζωή και το έργο του Τηνιακού γλύπτη ζωντανεύουν σε μια σύγχρονη μουσική τραγωδία με όχημα το ηχητικό περιβάλλον κι ένα βιότοπο από δέντρα που στήνεται εντός και εκτός σκηνής.

Βelle Εquipe

 • Θέατρο-Ντοκιμαντέρ
 • Διάρκεια: 85 '

Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γκρεγκορί Ρεϊνμπέργκ, ιδιοκτήτη του καφέ «La belle équipe», που δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση στις 13 Νοεμβρίου 2015.

Ματωμένος γάμος

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 100 '

Η ιστορία ενός ανδαλουσιανού γάμου που οδηγεί το γαμπρό και τον αντίζηλό του στην αιματοχυσία δίνει την ευκαιρία στη σκηνοθέτιδα να εξερευνήσει τη σκηνική αναπαράσταση του τολμηρού λυρισμού του Λόρκα.

Μήδεια

 • Τραγωδία
 • Διάρκεια: 100 '

Το μίσος που γεννά στην ηρωίδα ο προδομένος έρωτας αποτελεί τον πυρήνα της παράστασης, η οποία αναζητά το μηχανισμό που πυροδοτεί την έκρηξη των δυνάμεων του θανάτου.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
 • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μικρό Άνεσις

Λεωφ. Κηφισίας 14

Ελέρ

Φρυνίχου 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ενέργειες για τη διάσωση της ιστορικής συλλογής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Tέχνης Καρόλου Κουν Μαριάννα Κάλμπαρη υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές δράσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

Πρόσκληση για την Πολιτιστική Επιχορήγηση δράσεων σύγχρονου πολιτισμού από το ΥΠΠΟΑ

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του 2023, στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης εκδηλώσεων πολιτιστικών φορέων.

"Έκτο πάτωμα": Μιούζικαλ-θρύλος ελληνικής κοπής

Με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και τους χαρακτήρες του Αλφρέντ Ζερί που μετέγραψε στην ελληνική πραγματικότητα ο Γιώργος Βάλαρης, αυξάνεται η προσμονή για την πρεμιέρα του θρυλικό έργου "Το έκτο πάτωμα" στο Ακροπόλ.

Ο "Συνεργός" του Γιώργου Χριστοδούλου συνεχίζεται με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Με μια αλλαγή στην υποκριτική ομάδα συνεχίζεται η παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού, με τον ίδιο να αντικαθιστά τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη στη σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ.

"Η κυρία δεν πενθεί": Το Θέατρο Πρόβα παρουσιάζει την σπαρταριστή κωμωδία του Κώστα Μουρσελά

Ο Σωτήρης Τσόγκας σκηνοθετεί και μοιράζεται τη σκηνή με τη Μαίρη Ραζή και τέσσερις ακόμη ηθοποιούς στο σατιρικό έργο που καθρεφτίζει τη σύγχρονη εποχή.

Θεατρικές πρεμιέρες: Έξι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε έξι από τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 8 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

"Ρέκβιεμ" στο Άττις με τις Σοφία Χιλλ και Αγλαϊα Παππά

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί δυο ακαταμάχητες πρωταγωνίστριες τη Σοφία Χιλλ και την Αγλαϊα Παππά στο "Ρέκβιεμ".