Πέντε πολλά υποσχόμενες παραστάσεις με γυναικεία σκηνοθετική υπογραφή

Amalia melancholia Alex Kat©

"Αmalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων"
Το έργο: Κείμενα, σημεία και τόποι με τους οποίους είχε συνδεθεί η Αμαλία, η πρώτη βασίλισσα της χώρας την περίοδο συγκρότησης του ελληνικού κράτους, αποτέλεσαν το υλικό στο οποίο βασίστηκε η ιδέα της παράστασης αυτής. Μια πρώτη γεύση για το τι περιλαμβάνει πήραμε το 2020 μέσα από τη διαδικτυακή δράση "Μετακίνηση 7: κάνε τη διαδρομή που ονειρεύεσαι" του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Η σκηνοθετική ματιά: Η Ζωή Χατζηαντωνίου γοητεύτηκε από την περίπτωση της Αμαλίας, προσεγγίζοντάς τη ως ένα "ζωντανό έκθεμα φυσικής και πολιτικής ιστορίας" και εστιάζοντας τη δραματουργία της στην ατεκνία του πρώτου βασιλικού ζεύγους και στις επιπτώσεις που είχε αυτή στην πολιτική κατάσταση του νεοσύστατου κράτους. Πρωταγωνιστεί η Έμιλυ Κολιανδρή, συμμετέχει η ηθοποιός Ρίτα Λυτού, το σκηνικό είναι της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά- Σκηνή Ωμέγα, από 17/2).

Χαλεπάς
"Χαλεπάς" 
Το έργο: Ένα αφήγημα με ονειρικές διαστάσεις, μια σύγχρονη μουσική τραγωδία για το βίο του "άγιου, τρελού, ιδιοφυούς και καταραμένου καλλιτέχνη" Γιαννούλη Χαλεπά, βρίσκει το δρόμο του για τη σκηνή, σε κείμενο του The Boy (κατά κόσμον Αλέξανδρου Βούλγαρη). Η βουτιά στα άδυτα της ψυχής και του πνεύματος του γλύπτη συμπληρώνεται, εκτός από την παράσταση, με μία ταινία μικρού μήκους, μία έκθεση και μια έκδοση.

Η σκηνοθετική ματιά:  Η Αργυρώ Χιώτη (φωτό) ταξίδεψε στην Τήνο όπου έζησε και δημιούργησε ο Γιαννούλης Χαλεπάς, έκανε μεγάλη έρευνα και αποφάσισε να ανασυνθέσει στη σκηνή το φυσικό περιβάλλον του Χαλεπά με αληθινά δέντρα. Στο χώρο αυτό κινούνται ο Σίμος Κακάλας και ο Αντώνης Μυριαγκός, στους ρόλους του καλλιτέχνη και της σκιάς του, καθώς και τα κομβικά πρόσωπα της ζωής του, που ενσαρκώνουν οι Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Σωτηρίου, Αργυρώ Χιώτη και Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη (Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, από 10/2).

Ματωμένος γάμος

"Ματωμένος γάμος" 
Το έργο: Λυρισμός και σκληρότητα, έρωτας και ζήλια, εκδίκηση και θάνατος, με φόντο το γάμο δύο χωρικών στην Ανδαλουσία. Το έργο του Ισπανού ποιητή-δραματουργού Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, ένα από τα δυνατότερα της πορείας του, βασίστηκε σε αληθινό περιστατικό της εποχής (1933), με ήρωες που θυμίζουν πρόσωπα αρχαίας τραγωδίας. Ο Μάνος Χατζιδάκις το μελοποίησε, ενώ ο "Ματωμένος Γάμος" αριθμεί αμέτρητες διασκευές για τη σκηνή και την οθόνη.

Η σκηνοθετική ματιά: Οι σχέσεις των ανθρώπων και η ουτοπική ελευθερία σε μια κλειστή κοινωνία ήταν τα στοιχεία που υπογράμμιζε το κείμενο του Λόρκα και ενδιέφεραν από την αρχή τη Μαρία Μαγκανάρη (φωτό). "Η ποίηση αναβλύζει και έρχεται καταπάνω μας για να μας σαρώσει σαν κύμα δυνατό", δηλώνει για το έργο που επέλεξε να ζωντανέψει με θαυμάσιους πρωταγωνιστές: Β. Αμπατζής, Δ. Βλαγκοπούλου, Ν. Ιωαννίδου, Σ. Κεκέ, Μ. Κεχαγιόγλου, Ν. Παπαγιάννης, Μ. Σκουλά κ.ά. (Εθνικό Θέατρο, Σκηνή "Νίκος 
Κούρκουλος", από 19/2).

Μήδεια

"Μήδεια"
Το έργο: "Δυστυχία, το όνομά σου είναι Γυναίκα", λέει ο Ευριπίδης σε έναν από τους μονολόγους της ηρωίδας του, της Μήδειας, στην ομώνυμη τραγωδία. Ο έρωτας, ο πόνος για την προδοσία του άντρα της Ιάσονα, η ζήλια για το γάμο του με την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, η οργή της για τον Κρέοντα που την εξορίζει μαζί με τα παιδιά της οδηγούν την Μήδεια στα έσχατα όρια της εκδίκησης. Σκοτώνει την αντίζηλο, το βασιλιά και τα παιδιά της.

Η σκηνοθετική ματιά: Φορτισμένη από το συναίσθημα της απώλειας, η Κάτια Γέρου αφιερώνει την παράσταση στον πρόσφατα εκλιπόντα σύζυγό της Κυριάκο Κατζουράκη, ο οποίος πριν πεθάνει σχεδίασε το σκηνικό μαζί με τον Νίκο Πολίτη. Η σκηνοθέτρια και πρωταγωνίστρια, με αυτή την παράσταση, "ανιχνεύει το μηχανισμό που πυροδοτεί την έκρηξη των δυνάμεων του θανάτου, κόντρα σε κάθε λογική". Παίζουν οι: Νίκος Νίκας, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου, Ιωάννα Μπιτούνη (Μικρό Άνεσις, από 11/2).

Belle Équipe
"Belle Équipe"
Το έργο: Βασίζεται στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γκρεγκορί 
Ρεϊμπενμπέργκ, ιδιοκτήτη του café "La Belle équipe", το οποίο βρέθηκε, όπως και το "Bataclan", στο στόχαστρο της φονικής τρομοκρατικής επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου 2015 στην καρδιά του Παρισιού, καθώς και σε πλήθος οπτικοακουστικών ντοκουμέντων και συζητήσεων με το ίδιο τον συγγραφέα.

Η σκηνοθετική ματιά: Η Μάρθα Μπουζιούρη, μία από τις αναγνωρισμένες εκπροσώπους του θεάτρου ντοκουμέντο, αναμετριέται με την επώδυνη όσο και αισιόδοξη διαδικασία της αναγέννησης μετά την καταστροφή, χωρίς να εμείνει στο τρομοκρατικό γεγονός. Ο στόχος της είναι να αγγίξει το πολιτικό μέσα από το ανθρώπινο, καταθέτοντας ένα έργο-ύμνος στη ζωή. Παίζουν: Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Γιώργος Κισσανδράκης, Άννα Κλάδη, Βασίλης Λιάκος, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά (Ελέρ, από 11/2).

Περισσότερες πληροφορίες

Μήδεια

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Το μίσος που γεννά στην ηρωίδα ο προδομένος έρωτας αποτελεί τον πυρήνα της παράστασης, η οποία αναζητά το μηχανισμό που πυροδοτεί την έκρηξη των δυνάμεων του θανάτου.

Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Αν ήταν φυτό, θα της έδιναν το όνομα Amalia melancholia. Η ίδια ευχήθηκε να της δώσει η ιστορία τον τίτλο της βασίλισσας των φοινίκων. Μια παράσταση για τη βασίλισσα Αμαλία, τη γυναίκα που στιγματίστηκε για την ατεκνία της αλλά χάρισε στην Αθήνα τον Εθνικό Κήπο. Η σκηνοθέτρια αντλεί υλικό από τις επιστολές της προς τον πατέρα της, από διάσπαρτες ιστορικές μαρτυρίες και από τα απόρρητα έγγραφα των γιατρών. Η Αμαλία της είναι μια γυναίκα μεταξύ μυθοπλασίας και ιστορίας, μεταξύ στειρότητας και γονιμότητας, μεταξύ μουσειακού εκθέματος και ζώου υπό παρακολούθηση με σκοπό την αναπαραγωγή. Είναι ένα σώμα σε κατάσταση δημιουργικής μελαγχολίας που βρίσκει τη δική του γραμμή φυγής προς μια άλλη διάσταση πέραν των κοινωνικών επιταγών. Εκεί, στο αληθινό της βασίλειο, η Αμαλία εκπληρώνει την αποστολή της και διαιωνίζει το είδος της, γίνεται Κήπος.

Χαλεπάς

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Η ζωή και το έργο του Τηνιακού γλύπτη ζωντανεύουν σε μια σύγχρονη μουσική τραγωδία με όχημα το ηχητικό περιβάλλον κι ένα βιότοπο από δέντρα που στήνεται εντός και εκτός σκηνής.

Βelle Εquipe

  • Θέατρο-Ντοκιμαντέρ
  • Διάρκεια: 85 '

Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γκρεγκορί Ρεϊνμπέργκ, ιδιοκτήτη του καφέ «La belle équipe», που δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση στις 13 Νοεμβρίου 2015.

Ματωμένος γάμος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Η ιστορία ενός ανδαλουσιανού γάμου που οδηγεί το γαμπρό και τον αντίζηλό του στην αιματοχυσία δίνει την ευκαιρία στη σκηνοθέτιδα να εξερευνήσει τη σκηνική αναπαράσταση του τολμηρού λυρισμού του Λόρκα.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αποκλειστικό: "Η ομολογία της 4ης Ιανουαρίου" μεταμορφώνει τη σκηνή σε δικαστική αίθουσα και το κοινό σε ενόρκους

Η νέα παράσταση των Αγνής και Χάρη Χιώτη που έρχεται τη νέα σεζόν 2025-26 βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αντλώντας έμπνευση από το κλασικό μυθιστόρημα "Η Τες των Ντ’ Έρμπερβιλ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/07/2025

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης οργανώνει την πρώτη του θεατρική κατασκήνωση

Μια θεατρική κολλεκτίβα για επαγγελματίες της σκηνικής πράξης με την καθοδήγηση των Ανέστη Αζά, Χρήστου Θεοδωρίδη και Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Ουαζντί Μουαουάντ: "Η ιστορία της Ευρώπης είναι και μια ιστορία συλλογικών τραυμάτων"

Μιλήσαμε με τους συντελεστές της πολυαναμενόμενης διεθνούς συμπαραγωγής, "Ο όρκος της Ευρώπης", που θα φέρει τον Γαλλοκαναδέζο συγγραφέα και σκηνοθέτη και τη Ζιλιέτ Μπινός στην ορχήστρα της Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: "Η Τελευταία Έξοδος - Ρίτα Χέιγουορθ" για πρώτη φορά στο θέατρο

Η θεατρική μεταφορά του "The Shawshank Redemption" του Στίβεν Κινγκ ζωντανεύει τη σεζόν 2025-26 από μια ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών και δημιουργών στο θέατρο Άνεσις.

Τα Μπαλέτα Μπεζάρ της Λωζάνης τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο

Το φημισμένο συγκρότημα χορού που αποτελεί σημείο αναφοράς για την τέχνη του χορού, επιστρέφει στον τόπο που αγάπησε ο δημιουργός τους, Μορίς Μπεζάρ, για μία ξεχωριστή παράσταση των "7 ελληνικών χορών" στο Ηρώδειο.

Αντιγόνη είδες; Κι αν ναι, πρόσεξες κι εσύ κάποια "ανησυχητική δυσαναλογία";

Σκέψεις με αφορμή την πρεμιέρα του Φεστιβάλ Επιδαύρου και την "ανησυχητική δυσαναλογία" του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού (και τουρισμού).

Εθνικό Θέατρο: Ξεκίνησε η προκράτηση θέσεων για τη παράσταση "Θραύσματα: Ευριπίδης"

Η παράσταση που συνδέει την αρχαιολογία και το θέατρο ανοίγει θέσεις για το κοινό σε αρχαία θέατρα της χώρας.