Αυτά είναι τα μεγάλα θεατρικά γεγονότα του 2022!

Μπαίνουμε δυναμικά στο πρώτο μισό του 2022 με μεγάλες παραγωγές, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, ερευνητικές σκηνικές προτάσεις, χορευτικά εγχειρήματα, ξένα ονόματα και επετειακές παραστάσεις.

Moby Dick Ανδρέας Σιμόπουλος©

"Moby Dick" ή ένα μουσικό και σκηνικό υπερθέαμα 

Η πολυδιάστατη –και πολυσέλιδη– ιστορία του Χέρμαν Μέλβιλ, "Moby Dick", παρουσιάζεται σε μορφή μιούζικαλ από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, που γράφει τη μουσική και το λιμπρέτο, και τον Γιάννη Κακλέα που σκηνοθετεί. Το υπερθέαμα που θα δούμε από 15/2, ίσα που πρόλαβε ν’ ανέβει στο Παλλάς και σταμάτησε λόγω της πρώτης καραντίνας. Ήρθε όμως η στιγμή να επιστρέψει, αυτήν τη φορά στο City Theater, με πρωταγωνιστές τους Μπάμπη Βελισσάριο, Αιμιλιανό Σταματάκη, Θοδωρή Βουτσικάκη, Ιβάν Σβιτάιλο, κ.ά. Αν αναρωτιέστε πώς αποτυπώνεις τη φαλαινοθηρία στο θέατρο, την απάντηση δίνει η τεχνολογία: Στην παράσταση υπάρχουν ολογράμματα, ευρηματικά και εντυπωσιακά σκηνικά (Μανόλης Παντελιδάκης), ενώ το στοιχείο του ρεαλισμού δεν λείπει από τη θεατρική πράξη, χάρη στη σύγχρονη ματιά και προσέγγιση των δημιουργών.

Αυλή των θαυμάτων
Πάνος Γιαννακόπουλος/Μιχάλης Γκούμας©

Καμπανέλλης σε μουσικοθεατρική εκδοχή

Έργο-σταθμός για το νεοελληνικό θέατρο, η "Αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη έβαλε σε νέα τροχιά την ελληνική δραματουργία στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και έκτοτε δεν έχει πάψει να εμπνέει. Η πρόταση που υπογράφει ο Χρήστος Σουγάρης το επιβεβαιώνει περίτρανα, καθώς πρόκειται να δούμε το έργο σε μουσική εκδοχή, με τις πρωτότυπες συνθέσεις που υπογράφει ο Στέφανος Κορκολής. Ένας all-star θίασος (Γιώργος Γάλλος, Κόρα Καρβούνη, Ρούλα Πατεράκη, Φιλαρέτη Κομνηνού κ.ά.) θα ενσαρκώσει τις ιστορίες των λαϊκών ανθρώπων που συγκεντρώνονται στην αυλή μιας αθηναϊκής συνοικίας, ήρωες μιας περασμένης εποχής που παραμένουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας (Μέγαρο Μουσικής, από 9/2). 

Lena Kitsopoulou FRANKENSTEIN
Ανδρέας Σιμόπουλος©

Γυναικεία σκηνοθετική σφραγίδα στη Στέγη

Δύο πολυαναμενόμενες παραστάσεις έρχονται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: η Αργυρώ Χιώτη, από τις πλέον ταλαντούχες εκπροσώπους του ερευνητικού θεάτρου, υπογράφει την παράσταση "Χαλεπάς", μια σύγχρονη μουσική τραγωδία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου γλύπτη σε λιμπρέτο του The Boy και μουσική του Jan Van Angelopoulos (από 10/2). Την άνοιξη, η αντι-σταρ του ελληνικού θεάτρου Λένα Κιτσοπούλου ετοιμάζει το "Φράνκενσταϊν - Ο χαμένος παράδεισος" (φωτό): Η δημιουργός εμπνέεται από τον βικτοριανό μύθο του δημιουργού που έπλασε το ανθρωπόμορφο κτήνος, για να μιλήσει για τα τέρατα της δικής μας καθημερινότητας και τη μοναξιά (από 14/5).

Λετίσια Κάστα
Edouard Elias

H Λετίσια Κάστα για πρώτη φορά στη χώρα μας

Η σούπερ σταρ Λετίσια Κάστα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μαζί με τη διάσημη πιανίστρια Ισίλ Μπεντζί ξεδιπλώνουν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής τις άγνωστες πτυχές της ζωής μιας μεγάλης μουσικού του προηγούμενου αιώνα. Θα ερμηνεύσει την Κλάρα Χάσκιλ, μια από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες σπουδαίων κλασικών έργων για πιάνο στην παράσταση "Laetitia Casta: Clara Haskil, Prelude and Fugue", σε κείμενο του Σερζ Κριμπούς (22-25/2). Η ρουμανικής καταγωγής Χάσκιλ διακρίθηκε για τη λεπτότητα και τη βιρτουοζιτέ στο παίξιμό της, ερμηνεύοντας κυρίως έργα των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σοπέν και Σούμαν.

Larsen C
Πηνελόπη Γερασίμου

Τρία χορευτικά ραντεβού στη Στέγη

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αποτελεί σταθερό πόλο έλξης για τους καλλιτέχνες του σύγχρονου χορού, αλλά και για το κοινού του. Ειδικότερα για το επόμενο διάστημα, παρουσιάζει τρεις προσκεκλημένους που δεν θα χάσουμε. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος επανέρχεται στη Στέγη με τη νέα του χορογραφική δουλειά "Larsen C" (30/3-3/4/22 [φωτό]), ενώ ο Βραζιλιάνος Μπρούνο Μπελτράο και η ομάδα του Grupo de Rua καταγγέλλουν χορευτικά στις ακροδεξιές πολιτικές της κυβέρνησης Μπολσονάρο (29-30/4/22). Αδιαμφισβήτητα, όμως, το ενδιαφέρον στρέφεται στο Onassis New Choreographers Festival 9, όπου διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες του χορού και των πολυμέσων θα παρουσιάσουν το έργο τους ζωντανά όσο και ψηφιακά (10-13/3).

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος καλεί Μότσαρτ!

Το επιτυχημένο έργο του Πίτερ Σάφερ "Αμαντέους" θα σκηνοθετήσει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, συνεχίζοντας την ενασχόληση με έργα που εστιάζουν σε υπαρκτά πρόσωπα (Μαρία Κάλλας, Άλαν Τούρινγκ). Το έργο εμπνέεται από ένα μύθο του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τον οποίο ο Μότσαρτ δολοφονήθηκε από τον αντίζηλό του Αντόνιο Σαλιέρι, και στην παράσταση θα πρωταγωνιστήσουν οι Νίκος Ψαρράς (Σαλιέρι), Γιάννης Νιάρρος (Β. Α. Μότσαρτ), Μαίρη Μηνά, κ.ά., ενώ τη μουσική του Μότσαρτ σε πρωτότυπες μεταγραφές θα ερμηνεύει ένα κουιντέτο εγχόρδων (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 5/2).

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί (ξανά) την Μπέττυ Αρβανίτη

Ύστερα από την επιτυχημένη συνεργασία τους στον "Γυάλινο κόσμο", οι δύο καλλιτέχνες συναντιούνται με αφορμή ένα ακόμη έργο του κλασικού αμερικανικού ρεπερτορίου, το "Μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα" του Γιουτζίν Ο’ Νιλ. Στο έργο που του χάρισε το τέταρτο Πούλιτζερ, ο συγγραφέας μεταπλάθει τα δικά του βιώματα στην ιστορία μίας δυσλειτουργικής οικογένειας, όπου οι γονείς είναι, ουσιαστικά, απόντες και οι δύο γιοι παλεύουν να αναπληρώσουν την απουσία τους. Η Αρβανίτη θα ερμηνεύσει την -εξαρτημένη από τη μορφίνη- μητέρα και την εκλεκτή διανομή συμπληρώνουν οι Αλέξανδρος Μυλωνάς, Βασίλης Μαγουλιώτης, Αινείας Τσαμάτης και Ελίνα Ρίζου (Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, από 18/2).

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Δημήτρης Τσίτσος©

Μια κωμωδία για τον κόσμο του θεάτρου

Με την απίθανη κωμωδία "Noises Off" του Μάικλ Φρέιν αποφάσισε να επιστρέψει στο θεατρικό σανίδι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ως ηθοποιός εκτός από σκηνοθέτης, δύο χρόνια μετά το "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ" του Έντουαρντ Άλμπι. Η εταιρεία Θεατρικές Σκηνές έχει αναλάβει την παραγωγή και η πρεμιέρα της παράστασης αναμένεται τον Μάρτιο του 2022 στο Παλλάς. Μπορεί το καστ να μην έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά ανάμεσα στους συμπρωταγωνιστές του φαίνεται να βρίσκονται ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Γιώργος Χρυσοστόμου, η Λένα Παπαληγούρα και ο νεότερος σε ηλικία και ανερχόμενος Γιώργος Ζυγούρης.

Δύο παραστάσεις για το ’22

Την επέτειο των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή τιμούν δύο ξεχωριστά θεατρικά εγχειρήματα: ο (μεταφραστής) Γιώργος Μπλάνας προσεγγίζει το θέμα μέσα από το μουσικό είδος του ρεμπέτικου και υπογράφει το έργο "Παράξενη κοπέλα", ένα πρωτότυπο μιούζικαλ εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο της Μαρίκας Νίνου, που αναμένεται στο θέατρο Τέχνης. Η μουσική είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου και η σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη. Επίσης, ο Γιώργος Παλούμπης θα αναλάβει το φιλόδοξο εγχείρημα να δώσει σκηνική ζωή στο εμβληματικό βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου "Ματωμένα χώματα" (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 27/4).

Nederlands Dans Theater
Rahi Resvani©

Χορός αλά ολλανδικά

Όσες φορές κι αν έχει έρθει στην Ελλάδα το Nederlands Dans Theater πάντα σημειώνει απανωτά sold out. Κι όχι άδικα, αφού το κορυφαίο ολλανδικό χορευτικό συγκρότημα είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, με γεμάτες δυναμισμό παραστάσεις και άψογα εκτελεσμένες χορογραφίες. Στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής τον Μάρτιο περιλαμβάνονται δύο νέες χορογραφίες της Μαρίνα Μασκαρέλ και του Μάρκο Γκέκε, καθώς και μια παλαιότερη χορογραφία, το "Toss of a Dice" του Γίρι Κίλιαν, του χορογράφου που κατάφερε να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις των χορευτών του συγκροτήματος. Μπορεί να μην είναι πλέον επικεφαλής του Nederlands Dans Theater, η παρουσία του, όμως, ως βασικού χορογράφου και καλλιτεχνικού συμβούλου της ομάδας, είναι καταλυτική (αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη", 10-13/3).

Από τις Τώνια Καράογλου και Μαρία Κρύου

Περισσότερες πληροφορίες

Moby Dick The Musical

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 190 '

Το σπουδαίο μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ για τη φιλία, την ανθρώπινη μοίρα και τη σχέση των ορίων του ανθρώπου με τον θεό μετατρέπεται σε ένα μιούζικαλ-υπερπαραγωγή.

Η αυλή των θαυμάτων - Το μιούζικαλ

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 130 '

Η μουσικοθεατρική εκδοχή του εμβληματικού έργου-ορόσημο του μεταπολεμικού μας θεάτρου αποτελεί ένα εκ βαθέων ψυχογράφημα του Έλληνα της δεκαετίας του 1950.

Χαλεπάς

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Η ζωή και το έργο του Τηνιακού γλύπτη ζωντανεύουν σε μια σύγχρονη μουσική τραγωδία με όχημα το ηχητικό περιβάλλον κι ένα βιότοπο από δέντρα που στήνεται εντός και εκτός σκηνής.

Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Φρυνίχου 14, Πλάκα

Παλλάς

Βουκουρεστίου 5 (City Link)

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.