Updated | Αυτές είναι οι πέντε πρεμιέρες που περιμένουμε μέχρι την Άνοιξη στο Εθνικό Θέατρο

ματωμένος γάμος

Update: Νέες ημερομηνίες πρεμιέρας για όλες τις παραστάσεις.

Η Μαρία Μαγκανάρη σκηνοθετεί τον αγέραστο "Ματωμένο γάμο" του Φ. Γ. Λόρκα, μια τραγωδία για τα ανθρώπινα πάθη και τους πόθους, τις αξίες των ηθών και τις παραδόσεις των λαών. Η πρεμιέρα προγραμματίστηκε για τις 9/2 στη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" με πρωταγωνιστές τους Μαρία Σκουλά, Βαγγέλη Αμπατζή, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Νόνη Ιωαννίδου, Συρμώ Κέκε, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Πέτρο Μάλαμα, Νικόλα Παπαγιάννη, Γιάννη Σαμσιάρη.

Στο "Πονηρό πνεύμα"  ο Νόελ Κάουαρντ φτιάχνει ένα ξόρκι για τον "γάμο" και τις δυσκολίες της συζυγικής πίστης και ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς θα κάνει τα "μαγικά" του για να απολαύσουμε την απίθανη κωμωδία, από τις 18/2 στην Κεντρική Σκηνή με πρωταγωνιστές τους Θανάση Δήμου, Ειρήνη Λαφαζάνη, Κατερίνα Λέχου, Άννα Μάσχα, Αμαλία Μουτούση, Αργύρη Ξάφη, Κωνσταντίνα Τάκαλου.

Ο αυτόχειρ

Το έργο "Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές" του Μαξ Φρις είναι το ιδανικό έργο για εφήβους σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια της εφηβικής και παιδικής σκηνής του κρατικού θεάτρου.  Γιατί; Η Σοφία Βγενοπούλου υπογραμμίζει στο σημείωμα της: " Ένα έργο για όσα αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε –ως ανθρωπότητα, ως κοινωνίες, ως άτομα- για όσα αφήνουμε κλεισμένα στη συλλογική μας σοφίτα. Ένα έργο για τη θέση μας μέσα και απέναντι στον κόσμο και την πραγματικότητα. Ιδιαίτερα όταν αυτή καταλήγει να βγάζει όλο και λιγότερο νόημα. Ένα κλασικό έργο που διερευνά τα θέματα της επιλογής, της, συνείδησης, της  ιδιωτικής και δημόσιας ηθικής, της οικογένειας, του κακού, του πολέμου, της δυσπιστίας προς τον ξένο, της μοίρας, της ιδιοκτησίας, του ταξικού συστήματος". Θα το δούμε από τις 26/2 στην Εφηβική Σκηνή-Σκηνή "Κ. Παξινού" με πρωταγωνιστές τους Ασημίνα Αναστασοπούλου, Παναγιώτη Εξαρχέα, Βασίλη Καλφάκη, Μελίνα Κοτσέλου, Αλκιβιάδη Μαγγόνα, Γιώργο Πατεράκη, Κατερίνα Πατσιάνη, Γιώργο Σκαρλάτο, Βασίλη Τρυφουλτσάνη, Αμαλία Τσεκούρα, Αλέξανδρο Τωμαδάκη, Εύα Φρακτοπούλου.

Το έργο του Σαίξπηρ "Τρωίλος και Χρυσιίδα" εξιστορεί μια μυθική ιστορία αγάπης: την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος έξω από τα τείχη της Τροίας, μέσα στα τείχη της πόλης ένας καινούργιος έρωτας φουντώνει, όλο ορμή και πάθος, ανάμεσα στον μικρότερο γιο του Πρίαμου, τον Τρωίλο, και τη Χρυσηίδα, την κόρη του μάντη Κάλχα. Η σκηνοθέτις Μαρία Πανουργιά ανέλαβε να ζωντανέψει την ιστορία, από τις 4/3 στη Σκηνή "Ελ.Παπαδάκη" με πρωταγωνιστές τους Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Στέλλα Βογιατζάκη, Μπάμπη  Γαλιατσάτο, Λάμπρο Γραμματικό, Θανάση Ζερίτη, Γιάννη Κλίνη, Γιώργο Κριθάρα, Άρη Νινίκα, Θεανώ Μεταξά, Ηλία Μουλά, Μάνο Πετράκη, Κωνσταντίνο Πλεμμένο, Νάνσυ Σιδέρη.

"Ο αυτόχειρ" του Νικολάι Ερντμαν ένα εκρηκτικής δύναμης έργο που μιλά για την κοινωνική υποκρισία, τη λογοκρισία, αλλά και την εργαλειοποίηση ακόμη και του ίδιου του θανάτου σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Συνεχιστής της μεγάλης παράδοσης της ρωσικής κωμωδίας με εμφανείς επιρροές από τον Νικολάι Γκόγκολ και τον Τσέχοφ, ο Έρντμαν πλήρωσε με μακρόχρονη εξορία στη Σιβηρία τη συγγραφή του Αυτόχειρα, το 1928, που απαγορεύτηκε από το σταλινικό καθεστώς. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 16/3 στη Σκηνή "Μ. Κοτοπούλη".
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".