Updated | Αυτές είναι οι πέντε πρεμιέρες που περιμένουμε μέχρι την Άνοιξη στο Εθνικό Θέατρο

ματωμένος γάμος

Update: Νέες ημερομηνίες πρεμιέρας για όλες τις παραστάσεις.

Η Μαρία Μαγκανάρη σκηνοθετεί τον αγέραστο "Ματωμένο γάμο" του Φ. Γ. Λόρκα, μια τραγωδία για τα ανθρώπινα πάθη και τους πόθους, τις αξίες των ηθών και τις παραδόσεις των λαών. Η πρεμιέρα προγραμματίστηκε για τις 9/2 στη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" με πρωταγωνιστές τους Μαρία Σκουλά, Βαγγέλη Αμπατζή, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Νόνη Ιωαννίδου, Συρμώ Κέκε, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Πέτρο Μάλαμα, Νικόλα Παπαγιάννη, Γιάννη Σαμσιάρη.

Στο "Πονηρό πνεύμα"  ο Νόελ Κάουαρντ φτιάχνει ένα ξόρκι για τον "γάμο" και τις δυσκολίες της συζυγικής πίστης και ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς θα κάνει τα "μαγικά" του για να απολαύσουμε την απίθανη κωμωδία, από τις 18/2 στην Κεντρική Σκηνή με πρωταγωνιστές τους Θανάση Δήμου, Ειρήνη Λαφαζάνη, Κατερίνα Λέχου, Άννα Μάσχα, Αμαλία Μουτούση, Αργύρη Ξάφη, Κωνσταντίνα Τάκαλου.

Ο αυτόχειρ

Το έργο "Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές" του Μαξ Φρις είναι το ιδανικό έργο για εφήβους σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια της εφηβικής και παιδικής σκηνής του κρατικού θεάτρου.  Γιατί; Η Σοφία Βγενοπούλου υπογραμμίζει στο σημείωμα της: " Ένα έργο για όσα αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε –ως ανθρωπότητα, ως κοινωνίες, ως άτομα- για όσα αφήνουμε κλεισμένα στη συλλογική μας σοφίτα. Ένα έργο για τη θέση μας μέσα και απέναντι στον κόσμο και την πραγματικότητα. Ιδιαίτερα όταν αυτή καταλήγει να βγάζει όλο και λιγότερο νόημα. Ένα κλασικό έργο που διερευνά τα θέματα της επιλογής, της, συνείδησης, της  ιδιωτικής και δημόσιας ηθικής, της οικογένειας, του κακού, του πολέμου, της δυσπιστίας προς τον ξένο, της μοίρας, της ιδιοκτησίας, του ταξικού συστήματος". Θα το δούμε από τις 26/2 στην Εφηβική Σκηνή-Σκηνή "Κ. Παξινού" με πρωταγωνιστές τους Ασημίνα Αναστασοπούλου, Παναγιώτη Εξαρχέα, Βασίλη Καλφάκη, Μελίνα Κοτσέλου, Αλκιβιάδη Μαγγόνα, Γιώργο Πατεράκη, Κατερίνα Πατσιάνη, Γιώργο Σκαρλάτο, Βασίλη Τρυφουλτσάνη, Αμαλία Τσεκούρα, Αλέξανδρο Τωμαδάκη, Εύα Φρακτοπούλου.

Το έργο του Σαίξπηρ "Τρωίλος και Χρυσιίδα" εξιστορεί μια μυθική ιστορία αγάπης: την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος έξω από τα τείχη της Τροίας, μέσα στα τείχη της πόλης ένας καινούργιος έρωτας φουντώνει, όλο ορμή και πάθος, ανάμεσα στον μικρότερο γιο του Πρίαμου, τον Τρωίλο, και τη Χρυσηίδα, την κόρη του μάντη Κάλχα. Η σκηνοθέτις Μαρία Πανουργιά ανέλαβε να ζωντανέψει την ιστορία, από τις 4/3 στη Σκηνή "Ελ.Παπαδάκη" με πρωταγωνιστές τους Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Στέλλα Βογιατζάκη, Μπάμπη  Γαλιατσάτο, Λάμπρο Γραμματικό, Θανάση Ζερίτη, Γιάννη Κλίνη, Γιώργο Κριθάρα, Άρη Νινίκα, Θεανώ Μεταξά, Ηλία Μουλά, Μάνο Πετράκη, Κωνσταντίνο Πλεμμένο, Νάνσυ Σιδέρη.

"Ο αυτόχειρ" του Νικολάι Ερντμαν ένα εκρηκτικής δύναμης έργο που μιλά για την κοινωνική υποκρισία, τη λογοκρισία, αλλά και την εργαλειοποίηση ακόμη και του ίδιου του θανάτου σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Συνεχιστής της μεγάλης παράδοσης της ρωσικής κωμωδίας με εμφανείς επιρροές από τον Νικολάι Γκόγκολ και τον Τσέχοφ, ο Έρντμαν πλήρωσε με μακρόχρονη εξορία στη Σιβηρία τη συγγραφή του Αυτόχειρα, το 1928, που απαγορεύτηκε από το σταλινικό καθεστώς. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 16/3 στη Σκηνή "Μ. Κοτοπούλη".
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Άρμα Θέσπιδος καλεί σε ακρόαση νέους ηθοποιούς

Ηθοποιούς σκηνικής ηλικίας 25-30 ετών, για την επερχόμενη θεατρική παραγωγή "Του Κουτρούλη ο Γάμος" του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου αναζητά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

O Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί τον Γιάννη Τσορτέκη σε περφόρμανς στην Εθνική Πινακοθήκη

Το ρόλο του Κωνσταντίνου Παρθένη θα ερμηνεύσει ο Γιάννης Τσορτέκης στην περφόμανς που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής στο πλαίσιο αναδρομικής έκθεσης για τον Κωνσταντίνο Παρθένη στην Εθνική Πινακοθήκη.

"Πανεπιστήμιο - Ομόνοια": Ένα νέο ελληνικό έργο για τη βία που δεν είναι πάντα ορατή

Ο Γιάννης Οικονόμου σκηνοθετεί το θεατρικό του με φόντο ένα βαγόνι της κόκκινης γραμμής του μετρό στο θέατρο Άβατον.

Η "Βελανιδιά" είναι μια τολμηρή θεατρική πρόκληση με έναν διαφορετικό καλεσμένο κάθε βράδυ

Σε κάθε παράσταση ένας διαφορετικός guest star ανεβαίνει στη σκηνή του Bios χωρίς πρόβα και έρχεται αντιμέτωπος με την υπνωτίστρια Μαρίνα Αργυρίδου.

"Η ράβδος": Ο Δημήτρης Καταλειφός στο ιστορικό "Αμφιθέατρο" με έργο του Μαρκ Ρέιβενχιλ

Το θεατρικό του επιδραστικότερου εκπροσώπου του "in-yer-face theatre" για τη βία, την εξουσία, τον εκφοβισμό και πολλά ακόμη σημαντικά θέματα, επέλεξε να ανεβάσει ο Γιώργος Σκεύας με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο ηθοποιό.

"Meursault": Ο "Ξένος" του Καμί μέσα από ένα μινιμαλιστικό σύμπαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η σκηνοθέτις Ελένη Παππά, απόφοιτη του πρώτου τμήματος σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου ανεβάζει τη δική της εκδοχή πάνω στο λογοτεχνικό αριστούργημα του νομπελίστα συγγραφέα.

Η Λάρισα επιμένει πολιτιστικά

Βρεθήκαμε για μία ημέρα στη Λάρισα με αφορμή την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου "Ο επιθεωρητής" και αναμεταδίδουμε.