"Μάκμπεθ" για τρεις ηθοποιούς

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς διασκευάζει το… σκωτσέζικο έργο υπό τον τίτλο «Μάκμπεθ - Ο κύκλος του στΑΙΜΑτος». Με αφορμή το ανέβασμά του που αναμένεται στο Από Μηχανής Θέατρο, του ζητήσαμε να μας συστήσει τους τρεις πρωταγωνιστές.

«Μάκμπεθ» για τρεις ηθοποιούς

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς διασκευάζει το… σκωτσέζικο έργο υπό τον τίτλο "Μάκμπεθ - Ο κύκλος του στΑΙΜΑτος". Με αφορμή το ανέβασμά του που αναμένεται στο Από Μηχανής Θέατρο σε avant premiere με το "α" στις 26/11, του ζητήσαμε να μας συστήσει τους τρεις πρωταγωνιστές.

Γιάννης Νταλιάνης

"Μάκμπεθ" για τρεις ηθοποιούς - εικόνα 1

"Η βαθιά του καλλιέργεια, η εργατικότητα αλλά και η τρυφερότητα του τον συντροφεύουν στη συνεργασία. Εκτός από το ρόλο του Μάκμπεθ, ανέλαβε και το ρόλο του μεταφραστή. Σε αυτήν την τόσο δημιουργική διαδικασία κατά την οποία η διασκευή του έργου προέκυψε αποκλειστικά από τη ζύμωση των προβών, ο Γιάννης Νταλιάνης, συλλέκτης του νεογέννητου υλικού, θα το μεταφράσει από την αρχή με σεβασμό στη ρυθμολογία και την ποιητικότητα του πρωτότυπου δίνοντάς του όμως ταυτόχρονα νέα πνοή απόλυτα συνυφασμένη με το σύμπαν της παράστασης. Η συνάντησή του με τον Μάκμπεθ ορίζεται σε εκείνο το σημείο όπου ως ένας κοινός
άνθρωπος, μάλλον διστακτικός, μάλλον επιφυλακτικός, αποφασίζει να αποχαιρετήσει τον πρότερο του βίο και να ενδυθεί την ιστορία του σαιξπηρικού ήρωα, με λίγα λόγια να ζήσει ξανά, να ζήσει από την αρχή.".

Άννα Ελεφάντη

"Μάκμπεθ" για τρεις ηθοποιούς - εικόνα 2

"Η μία γυναίκα του θιάσου. Συνοδοιπόρος, συνεργάτης, σύντροφος μου. Ένα πρόσωπο σκοτεινό είναι η Λαίδη Μάκμπεθ, μυστηριώδες για την οποία αμέτρητα έχουν γραφτεί και πάλι δύσκολα αποκρυπτογραφείται. Μάγισσα ή κοινή θνητή, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει, σε κάθε περίπτωση είναι εκείνη που δελεάζει τον κεντρικό ήρωα να ενδυθεί τον Μάκμπεθ και μαζί να γράψουν ένα δίχως επιστροφή πεπρωμένο. Είναι εκείνη που γνωρίζει πολύ καλά ότι για να επιβιώσει σε έναν κόσμο αντρών βουτηγμένο στο αίμα και τη δίψα για εξουσία θα πρέπει η ίδια να αποποιηθεί κάθε γυναικεία της εκδοχή, να γίνει πιο άντρας και από άντρα και να δράσει. Η επίκληση "Unsex me!" που απευθύνει προς τις σκοτεινές δυνάμεις, είναι τελεσίδικη. Κι όμως. Από τη θέση της απόλυτης ισχύος θα βάλει η ίδια τέλος στη ζωή της αφήνοντας σε εμάς μα προπαντός στην Άννα Ελεφάντη να λύσει ένα τεράστιο αίνιγμα.".

Θανάσης Βλαβιανός

"Μάκμπεθ" για τρεις ηθοποιούς - εικόνα 3

"Εργατικός, υπομονετικός, συνεπής, μια κολώνα του σκηνοθέτη. Η μουσική του παιδεία πλουτίζει τo υλικό της πρόβας, ακούει τη μουσική της παράστασης κι ας μην ακούγεται μουσική, κρατάει το ρυθμό της κι ας μην το κάνει φανερά. Στην ίδια δημιουργική διαδικασία με τη σύνθεση της διασκευής και της πρωτότυπης μετάφρασης, θα αναλάβει να ντύσει τη σκηνή με μουσικές και μελωδίες του κόσμου επιλέγοντάς τις όχι ως διακοσμητικά στολίδια αλλά ως σημαντικά συστατικά της δραματικής εξέλιξης. Τρία πρόσωπα συναντιούνται στο πρόσωπο του Θανάση Βλαβιανού, φάροι που φωτίζουν την απόφαση του κεντρικού ήρωα να παρασυρθεί στη δίνη των στίχων του Σαίξπηρ ώστε να ειπωθεί στο σύνολό της η ιστορία που τελικά γράφεται από το αίμα όλων όσοι θα είναι μέρος της. Στρατηγός, βασιλιάς, αυλικός, άντρας της εξουσίας σε κάθε περίπτωση, συνθέτει την περιοχή εκείνη στην οποία ο Μάκμπεθ θα πατήσει, θα βαδίσει, θα τρέξει και τελικά θα πέσει καταγής".

Περισσότερες πληροφορίες

Μάκμπεθ-ο κύκλος του στΑΙΜΑτος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ επαναπροσδιορίζεται σε μια διασκευή για τρία πρόσωπα, αποκαλύπτοντας την εμπειρία των ηρώων για την εξουσία και την αιώνια μάχη των δύο φύλων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.