Νέες ραδιοφωνικές παραστάσεις από το Εθνικό Θέατρο στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

Έξι ολοκαίνουργιες θεατρικές παραγωγές έρχονται σε συνεργασία των δυο κρατικών φορέων από σημαντικούς συντελεστές.

Νέες ραδιοφωνικές παραστάσεις από το Εθνικό Θέατρο στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

Το Εθνικό Θέατρο συμμετέχει στην πρωτοβουλία της ΕΡΤ να εμπλουτίσει με νέες ραδιοφωνικές θεατρικές παραστάσεις το πρόγραμμα του Δεύτερου και Τρίτου Προγράμματος, καταθέτοντας έξι νέες ραδιοφωνικές παραγωγές που εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους και τιμούν την ιστορική σχέση των δυο φορέων. Η πρεμιέρα θα γίνει τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου (9 μ.μ.) με τη μετάδοση από το Δεύτερο Πρόγραμμα του έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά». Τη ραδιοσκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Καλαβριανός με μια πολύ δυνατή ερμηνευτική ομάδα: Άννα Μάσχα, Λήδα Μανιατάκου, Λένα Παπαληγούρα και Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Το τελευταίο έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη «Με δύναμη απ’ την Κηφισιά» που έγραψε μαζί με την Ελένη Χαβιαρά σκιαγραφεί τη μικροαστική μιζέρια στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’90 μέσα από την ανάλαφρη καθημερινότητα τεσσάρων γυναικών των Βορείων προαστίων. Η μεγάλη συναισθηματική δύναμη της γραφής του Κεχαΐδη ενσωματώνεται με την πιστή αναπαραγωγή του καθημερινού λόγου, δημιουργώντας ένα «σχεδόν θεατρικό αριστούργημα», όπως έχει γράψει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Μπορεί η πανδημία να έδωσε την αφορμή να ξαναθυμηθούμε το θέατρο στο ραδιόφωνο, η Ελληνική Ραδιοφωνία όμως ποτέ δεν σταμάτησε τη μετάδοση παραστάσεων. Την αρχή έκανε πριν από 82 χρόνια, το 1938, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών που μετέδωσε μια θεατρική σκηνή με τους Χρήστο Ευθυμίου και Μιχάλη Δεστούνη από την παράσταση του «Βασιλικού» του Αντώνιου Μάτεσι, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη, η οποία είχε κάνει πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο τρία χρόνια πριν.

Στο Δεύτερο Πρόγραμμα θα ακούσουμε το επόμενο διάστημα τις εξής παραστάσεις, που ηχογραφήθηκαν στο στούντιο ηχογράφησης του Εθνικού Θεάτρου σε ηχοληψία και επεξεργασία ήχου του Παναγιώτη Χρονέα:

-«Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού
Ραδιοσκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος

-«Ο γλάρος» του Άντον Τσέχοφ
Ραδιοσκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη

-«Μότσαρτ και Σαλιέρι» του Αλεξάντρ Πούσκιν
Ραδιοσκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη

-«Η βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη
Ραδιοσκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

-«Οι δανειστές» του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ
Ραδιοσκηνοθεσία: Ελένη Καφετζή

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.