8 νέες παραστάσεις έρχονται στη σκηνή

Την ιδιαίτερη καλλιτεχνική και κοινωνική ευαισθησία των συντελεστών τους αναδεικνύουν οι οκτώ παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα.

8 νέες παραστάσεις έρχονται στη σκηνή

Την ιδιαίτερη καλλιτεχνική και κοινωνική ευαισθησία των συντελεστών τους αναδεικνύουν οι οκτώ παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα.

Προδοσία

8 νέες παραστάσεις έρχονται στη σκηνή - εικόνα 1

Γράφτηκε τη χρονιά μετά το χωρισμό του Χάρολντ Πίντερ με την πρώτη γυναίκα του και θέτει υπό κρίση το θεσμό του γάμου στην αστική κοινωνία, παράλληλα με ένα ερώτημα: Ποια είναι η βαρύτητα της προδοσίας όταν όλοι έχουν προδώσει και προδοθεί; Το βιωματικό έργο του νομπελίστα συγγραφέα είναι διαχρονικό και μιλάει με ένταση όσο και σιωπές για την έλλειψη επικοινωνίας και τις ανομολόγητες απιστίες, τοποθετώντας στον πυρήνα του ένα ερωτικό τρίγωνο. Ο Αιμίλιος Χειλάκης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί με την Αθηνά Μαξίμου και τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο. (Βρετάνια, από 15/10)

Οι μάγισσες του Σάλεμ

8 νέες παραστάσεις έρχονται στη σκηνή - εικόνα 2

Πώς συμπεριφέρεται ο άνθρωπος όταν υπερισχύουν οι προκαταλήψεις και οι δεισιδαιμονίες; Ο Άρθουρ Μίλερ απαντά, με όχημα τις μαρτυρίες της δίκης των μαγισσών του Σάλεμ το 1692. Ας μην ξεχνάμε πως και ο ίδιος βίωσε έναν άλλου τύπου κοινωνικό αποκλεισμό: η συγγραφική δραστηριότητά του ανακόπηκε, επειδή αρνήθηκε να δώσει στην Επιτροπή του Μακάρθι ονόματα φιλο-κομμουνιστών. Ο Νικορέστης Χανιωτάκης σκηνοθετεί τους Ν. Τσακίρογλου, Ά. Σακελλαρίου, Ρ. Λουιζίδου, Ι. Παππά, Γ. Καλατζόπουλο, Μ. Βαμβακά. (Δημήτρης Χορν, από 15/10)

Να σου πω μια ιστορία

8 νέες παραστάσεις έρχονται στη σκηνή - εικόνα 3

Ο Δημήτρης Πλειώνης και η ομάδα Τόπι βρήκαν τον τρόπο ν’ ανεβάσουν το μπεστ σέλερ του διάσημου Αργεντινού ψυχολόγου και συγγραφέα Χόρχε Μπουκάι, που τα τελευταία χρόνια έχει εμπνεύσει πολλούς με τις διδακτικές του ιστορίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που το θεατρικό κοινό θα έρθει σε επαφή με την έννοια της ψυχανάλυσης επί σκηνής. Το ενδιαφέρον, όμως, στην παράσταση αυτή είναι πως οι ιστορίες που μοιράζονται ένας ψυχαναλυτής με τον θεραπευόμενό του ζωντανεύουν σπαρακτικά, κάνοντας το θεατή κομμάτι μιας ολοκληρωμένης συνεδρίας. (Studio Μαυρομιχάλη, από 18/10)

Good People

8 νέες παραστάσεις έρχονται στη σκηνή - εικόνα 4
© George Alexandrakis

Η ηθοποιός Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους επέλεξε το έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ για ένα από τα δύο φετινά της εγχειρήματα με τα οποία κάνει το ντεμπούτο της ως σκηνοθέτρια. Πρόκειται για ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θέτει ερωτήματα για τις ταξικές διαφορές και το κυνήγι των ευκαιριών και, παρόλο που ακουμπά στο μύθο και την πραγματικότητα του «αμερικάνικου ονείρου», σχετίζεται άμεσα με τη δική μας ζωή. Παίζουν: Τάσος Γιαννόπουλος, Παύλος Λουτσίδης, Ορόρα Μαριόν, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ζωή Ρηγοπούλου, Σωσώ Χατζημανώλη. (Αποθήκη, από 20/10)

Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα

8 νέες παραστάσεις έρχονται στη σκηνή - εικόνα 5

Ο Γιάννης Σκαραγκάς ανήκει στις νέες συγγραφικές δυνάμεις: έχει δημοσιεύσει διηγήματά του στο εξωτερικό, ενώ το μυθιστόρημά του «Ο ουρανός που ονειρεύτηκες» δραματοποιήθηκε σε θέατρο της Νέας Υόρκης το 2009. Στη λίστα των έργων του που έχουμε δει στην Αθήνα («Κυρά της Ρω», «Η εποχή του κυνηγιού») προστίθεται ακόμα ένα, μια ιστορία για τις αναμνήσεις των ανθρώπων που μας αγάπησαν, με αναφορά τον Άγγλο ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ. Σκηνοθετεί η Νατάσα Παπαμιχαήλ. Παίζουν: Έλενα Αρβανίτη, Χριστίνα Δενδρινού, Ηλίας Μπαγεώργος κ.ά. (Olvio, από 16/10)

Φθινόπωρο Χειμώνας

8 νέες παραστάσεις έρχονται στη σκηνή - εικόνα 6

Η κοινωνία και τα προσωπικά βιώματα επιδρούν στη σκέψη και στον ψυχισμό κάθε δημιουργού. Απόδειξη αυτής της νομοτέλειας είναι η ζωή και τα έργα του Λαρς Νόρεν, πνευματικού παιδιού του Στρίντμπεργκ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Φθινόπωρο Χειμώνας» (1980), το δεύτερο έργο του Σουηδού συγγραφέα που επιλέγει η θιασάρχης Μπέττυ Αρβανίτη μετά την «Εβριάνα». Ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης θα φωτίσει ιδεολογικά και αισθητικά το οικογενειακό δράμα, με πρωταγωνιστές την ίδια και τους Άλκη Παναγιωτίδη, Μαρία Καλλιμάνη, Άννα Καλαϊτζίδου. (Οδού Κεφαλληνίας, από 15/10)

Οι Ναυαγοί

8 νέες παραστάσεις έρχονται στη σκηνή - εικόνα 7

Αισθαντική και εκφραστική δύναμη στο σανίδι, η Ηρώ Μπέζου μας συστήνεται τώρα και ως συγγραφέας. Στο έργο της με τον αλληγορικό τίτλο «Ναυαγοί», τρεις άνθρωποι επιχειρούν να στήσουν γέφυρες επικοινωνίας παλεύοντας με τη μοναξιά, ενώ από τη συνάντησή τους δεν λείπει το άγγιγμα του έρωτα. «Παλεύουν να κοιταχτούν, να αγαπήσουν, να “βγουν στη ζωή”», υπογραμμίζει στο σημείωμά της για την παράσταση. Συν-σκηνοθετεί με τον Γιάννη Παπαδόπουλο. Παίζουν: Σοφία Κόκκαλη, Γιάννος Περλέγκας, Μιχάλης Τιτόπουλος. (Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο, από 18/10)

Πόσο κοστίζει να ζεις

8 νέες παραστάσεις έρχονται στη σκηνή - εικόνα 8
© Patroklos Skafidas

Ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος ανιχνεύει και αφουγκράζεται τις ευαισθησίες των καιρών όσο και του θεάτρου, έτσι όπως εκφράζονται αυτήν τη στιγμή στη δραματουργία. Μετά την «Τριλογία της Δυστοπίας», που περιλάβανε τη «Δίκη του Κ(άφκα)», τον «Καντίντ», το «Φαρενάιτ 451», και τα «Τop girls», καταπιάνεται τώρα με το λυρικού ρεαλισμού έργο της νεαρής Πολωνο-αμερικανίδας συγγραφέα Μαρτίνα Μαγιόκ, που μιλά για την πτώση των αξιών «μετά τα πλήγματα μιας αμείλικτης πραγματικότητας που συνθλίβει τις ανθρώπινες προσδοκίες με κυνισμό». Παίζουν: Μελαχρινός Βελέντζας, Αμαλία Καβάλη, Ειρήνη Μακρή, Φώτης Στρατηγός. (Πόρτα, από 16/10)

Περισσότερες πληροφορίες

Προδοσία

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Το εμβληματικό έργο αφηγείται την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου μεταξύ της Έμμα, του συζύγου της, Ρόμπερτ, και του Τζέρι, που είναι ο καλύτερος φίλος του Ρόμπερτ.

Οι ναυαγοί

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Ένας νεαρός δημοσιογράφος επισκέπτεται το απομονωμένο σπίτι ενός καταξιωμένου συγγραφέα με σκοπό να του πάρει συνέντευξη, στο πρώτο θεατρικό της ηθοποιού, που μιλάει για τη δύναμη του λόγου.

Φθινόπωρο χειμώνας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Με επιρροές από τον Στρίντμπεργκ και τον Μπέργκμαν, ο πολυγραφότατος Σουηδός δημιουργός υπογράφει τη σταδιακή αποδόμηση της «υγιούς οικογένειας» που πνίγεται στα μυστικά και τα στερεότυπα.

Πόσο κοστίζει να ζεις;

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 95 '

Στο βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο του 2016, τέσσερις ήρωες παλεύουν με τις σωματικές αλλά και ψυχικές τους αναπηρίες μέσα σε έναν κυνικό κόσμο.

Να σου πω μια ιστορία

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 75 '

Ο Ντέμιαν επιθυμεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Η προσωπική του αναζήτηση τον οδηγεί στον Χόρχε –έναν εκκεντρικό θεραπευτή– ο οποίος τον ωθεί να αντιμετωπίσει τη ζωή του, δίνοντας του απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Σε κάθε συνάντησή τους, του αφηγείται μια ιστορία, την οποία είτε αντλεί από την λαϊκή προφορική παράδοση και μυθολογία, είτε την επινοεί με τη φαντασία του. Δραματοποιημένο το εμβληματικό κείμενο του Χόρχε Μπουκάι, με φρέσκια και κωμική ματιά, σε μια παράσταση που αποσκοπεί να κάνει το κοινό συνένοχο. Οι θεατές εμπλέκονται ενεργά στο έργο. Το δίπολο θεραπευτή–θεραπευόμενου αντιστρέφεται και οι ρόλοι ανατρέπονται.

Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Η αναζήτηση του προορισμού στον έρωτα και στη σκληρή πραγματικότητα της Ιστορίας, μέσα από τη ζωή του Άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ που απεβίωσε στη Σκύρο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Good people

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το βραβευμένο, πρωτόπαικτο στην Ελλάδα έργο προσεγγίζει με ανθρωπιά και βιτριολικό χιούμορ την ουτοπία του αμερικανικού ονείρου, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Οι μάγισσες του Σάλεμ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία της καταδίκης ως μαγισσών 20 γυναικών στο χωριό Σάλεμ της Μασαχουσέτης το 1692, το αριστούργημα του Μίλερ είναι μια διαχρονική καταγγελία των δεισιδαιμονιών, των προκαταλήψεων και του φανατισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.