
Οι φήμες της τελευταίας εβδομάδας που ήθελαν τον σκηνοθέτη Γιάννη Μόσχο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου επιβεβαιώθηκαν και επισήμως με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού. Άνθρωπος χαμηλών τόνων και σκηνοθέτης υψηλών επιδόσεων ο Γιάννης Μόσχος θα βρίσκεται τα επόμενα τρία χρόνια στο τιμόνι του πρώτου θεάτρου της χώρας. Ξεκίνησε ως βοηθός σκηνοθέτη των Γιάννη Χουβαρδά και Τάσου Μπαντή και από το 2002, τη χρονιά που ξεκίνησε να σκηνοθετεί, έχει τραβήξει την προσοχή για τόσο με τις επιλογές των σύγχρονων κυρίως έργων που καταγράφουν την πραγματικότητα των σχέσεων σήμερα αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο «μπαίνει» στο σύμπαν του συγγραφέα. Το καλοκαίρι βρέθηκε στο Εθνικό Θέατρο σκηνοθετώντας τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη και θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί, καθώς επιλέγει ως ο πιο κατάλληλος για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούμενη από τους Νίκο Αλιβιζάτο ως πρόεδρο και μέλη τους Μαριάννα Κάλμπαρη, Ξένια Καλογεροπούλου, Εύα Μανιδάκη, Ρένη Πιττακή. Στις αιτήσεις για τη θέση υπήρχε μια συλλογική υποψηφιότητα από τους Ακύλλα Καραζήση, Νίκο Χατζόπουλο και Αργυρώ Χιώτη και οι μεμονωμένες υποψηφιότητες των Θοδωρή Αμπαζή, Βίκτωρα Αρδίττη και Νίκο Διαμαντή.
Οι δηλώσεις του ΥΠΠΟΑ

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η αποδοχή, σήμερα, της εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Αξιoλόγησης και Επιλογής για την ανάδειξη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της χώρας μας σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τους κρατικούς Πολιτιστικούς Οργανισμούς. Μία ακόμη προγραμματική μας δήλωση υλοποιείται με τρόπο υποδειγματικό. Το παράδειγμα και την πρακτική που εγκαινιάσαμε με το Εθνικό Θέατρο, ακολουθούμε πλέον και για τους άλλους φορείς. Ο Γιάννης Μόσχος ανεδείχθη μέσα από μια απόλυτα διαφανή, δημοκρατική και αξιοκρατική διαδικασία. Οι προσωπικότητες του Προέδρου και των μελών της Ειδικής Επιτροπής, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για το καθόλου εύκολο έργο τους- εγγυήθηκαν την διαδικασία, που για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε στην χώρα μας. Πολλά συγχαρητήρια και ευχές στο νέο καλλιτεχνικό διευθυντή. Η επιτυχία στο έργο του είναι άμεσα συνυφασμένη με το κύρος του θεσμού τον οποίον θέλησε να υπηρετήσει. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ερι Κύργια, τη μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρο, η οποία τίμησε με την παρουσία και το έργο της το Εθνικό Θέατρο, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και φορτισμένη».
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Με την επιτυχή έκβαση της ανάδειξης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για πρώτη φορά μέσα από μία ανοιχτή διαδικασία, ξεκινά μία νέα εποχή διαφάνειας και λογοδοσίας στις κρατικές θεατρικές σκηνές, καθώς η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί σύντομα και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Συγχαρητήρια στον Γιάννη Μόσχο που αναδείχθηκε μέσα από μία διαγωνιστική διαδικασία με βάση τα προσόντα, την πορεία και το όραμά του για το Εθνικό Θέατρο. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο του. Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Έρι Κύργια, μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, που σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, όχι μόνο δεν αντιμετώπισε τα καθήκοντά της διεκπεραιωτικά, αλλά στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους του Εθνικού Θεάτρου, λειτούργησε θεραπευτικά και ενωτικά και βρέθηκε απέναντι σε όποιον προσπάθησε να πλήξει τον θεσμό. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής, για την πολύτιμη συνεισφορά τους σε μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά καλλιτεχνικά δεδομένα διαδικασία, μία αποστολή που έφεραν εις πέρας με ήθος και επιτυχία».
Το βιογραφικό του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θέατρου

Ο Γιάννης Μόσχος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου και της Φαρμακευτικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο του Νότου Αμόρε, το Εμπρός, το Θέατρο Πόρτα, την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης Θεσσαλονίκης, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικά αναλόγια για το Εθνικό Θέατρο, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Goethe. Έχει διδάξει μεταξύ άλλων στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Εμπρός-Θεατροεργαστήριον» και στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Έχει μεταφράσει και διασκευάσει πλήθος έργων. Την περίοδο 2001- 2004 ήταν διευθυντής παραγωγής στο Θέατρο του Νότου (Αμόρε) ενώ την περίοδο 2003-2005 συνεργαζόταν στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ίδιου θεάτρου.