Η Ναταλία Τσαλίκη είναι η Νόρα

Η πιο διάσημη ηρωίδα του Ίψεν εμπνέει την κωμωδία του Λούκας Ναθ «Κουκλόσπιτο - Μέρος δεύτερο», που θα δούμε σε πανελλήνια πρεμιέρα σε σκηνοθεσία του Μανώλη Δούνια.

Η Ναταλία Τσαλίκη είναι η Νόρα

Δεκαπέντε χρόνια μετά την ημέρα που η Νόρα έκλεισε πίσω της την πόρτα του συζυγικού σπιτιού, η ηρωίδα επιστρέφει. Με το άνοιγμα της ίδιας πόρτας ξεκινάει το σύγχρονο έργο του Αμερικανού Λούκας Ναθ, «Κουκλόσπιτο - Μέρος δεύτερο»: εμπνεόμενος από το ιψενικό πρωτότυπο αλλά χωρίς να αναμετράται ευθέως μαζί του, ο Νας παραδίδει ένα νέο έργο, που ακολουθεί τη φόρμα της κωμωδίας, με σκοπό να μιλήσει για τις σχέσεις των δύο φύλων και το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης, εξετάζοντας πόση πρόοδος έχει σημειωθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Η Ναταλία Τσαλίκη είναι η Νόρα - εικόνα 1

«Τι είναι αυτό που ωθεί τους ανθρώπους να γίνουν ζευγάρι και να ζήσουν μαζί, νομίζοντας ότι γνωρίζουν ο ένας τον άλλο;», δείχνει να αναρωτιέται ο συγγραφέας, μέσω της ηρωίδας του που με την επιστροφή της στο συζυγικό της σπίτι, πυροδοτεί σκέψεις και στοχασμούς, σχετικά με την ιστορική της απόφαση να εγκαταλείψει τον σύζυγο και τα παιδιά της. Χωρίς να παίρνει θέση υπέρ ή κατά, ο Ναθ δίνει στη διάθεση των θεατών ευκαιρίες για να προβληματιστούν, να διαφωνήσουν ή να συμφωνήσουν με τις αντιπαραβαλλόμενες θέσεις των ηρώων. Παράλληλα, μέσα από τη δυναμική φωνή της ηρωίδας, που επιστρέφει στο σπίτι της ως πετυχημένη συγγραφέας και φεμινίστρια, πεπεισμένη πως η ισότητα των δύο φύλων αλλά και η απαξίωση του θεσμού του γάμου είναι πια μονόδρομος, το έργο παίρνει θέση στο γυναικείο ζήτημα, που ειδικά στην εποχή του #metoo δεν έχει πάψει να είναι επιτακτικό και επίκαιρο. Άραγε έχει άραγε αλλάξει κάτι σήμερα, σχεδόν εκατόν πενήντα χρόνια αφότου οι θεατές της πρεμιέρας του ιψενικού δράματος έμειναν εμβρόντητοι με τη χειρονομία της Νόρας να κλείσει την πόρτα πίσω της;

Η Ναταλία Τσαλίκη είναι η Νόρα - εικόνα 2

Η παράσταση που θα συστήσει το έργο στους Έλληνες θεατές θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Άνεσις στις 11 Οκτωβρίου, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Μανώλη Δούνια, σκηνικά του Δημήτρη Πολυχρονιάδη, κοστούμια της Εύας Νάθενα, φωτισμούς του Νίκου Βλασσόπουλου και μουσική του Λόλεκ. Τους δύο κεντρικούς ρόλους της Νόρας και του Τόρβαλτ θα ερμηνεύσουν η Ναταλία Τσαλίκη και ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, και μαζί τους, στους ρόλους της νταντάς και της μίας κόρης του ζευγαριού, πρωταγωνιστούν η Ντίνα Μιχαηλίδου και η Δήμητρα Βήττα.

Ο Ναθ μεγάλωσε στη Φλόριντα και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για σπουδές το 1997. Ξεκίνησε να γράφει θέατρο το 2012 και τέσσερα χρόνια αργότερα του απονεμήθηκε το βραβείο Obie (αντίστοιχο του Tony για τις Off και Off-Off Broadway παραγωγές) στην κατηγορία της δραματουργίας. Για το συγγραφικό του ύφος έχει γραφτεί ότι επιτυγχάνει να συνδυάσει τη σωκρατική διαλεκτική με το καυστικό πνεύμα του Μπέρναρ Σω. Στην Ελλάδα είδαμε το έργο του «Red speedo» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλο, τη σεζόν 2017-18. Το «Κουκλόσπιτο - Μέρος 2ο» έκανε πρεμιέρα στην Καλιφόρνια το 2017 και τον ίδιο χρόνο ανέβηκε στο Broadway, αποσπώντας θερμές κριτικές.

©φωτογραφιών: Μαριλένα Αναστασιάδου.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Κουκλόσπιτο: Μέρος Δεύτερο

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Η Νόρα επιστρέφει στο σπίτι της μετά από δύο δεκαετίες για να μιλήσει για τις σχέσεις των δύο φύλων και το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.