Τρεις παραστάσεις που ξεχώρισαν στη Μικρή Επίδαυρο έρχονται στο Θέατρο Πέτρας

Με επιρροές από το αρχαίο δράμα, οι Γιάννος Περλέγκας, Γιώργος Σκεύας και Γιάννης Καλαβριανός παρουσιάζουν για πρώτη φορά μετά τη Μικρή Επίδαυρο τα πρωτότυπα έργα που συνέθεσαν στο πλαίσιο του κύκλου Contemporary Ancients.

Τρεις παραστάσεις που ξεχώρισαν στη Μικρή Επίδαυρο έρχονται στο Θέατρο Πέτρας

Ο διαχρονικά εξωστρεφής χαρακτήρας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά μέσα από τη συνεργασία του με το Δήμο Πετρούπολης και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πετρούπολης, με την ένταξη των τριών πρωτότυπων έργων του κύκλου Contemporary Ancients στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας. Στη σκηνή «Μίνως Βολανάκης» θα παιχτούν οι τρεις παραστάσεις εμπνευσμένές από το αρχαίο δράμα, που αποτελούν αναθέσεις του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και παρουσιάστηκαν στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου τον Ιούλιο με μεγάλη απήχηση, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο για φέτος τον νέο αυτό κύκλο που άνοιξε το Φεστιβάλ.

Η παράσταση «γάλα, αίμα» της Αλεξάνδρας Κ* που θα παιχτεί στις 23/9 υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννου Περλέγκα, μας ταξιδεύει σε ένα ελληνικό επαρχιακό χωριό κατά τα τέλη της δεκαετίας του '50. Πρωταγωνίστρια είναι μία καταπιεσμένη κόρη-σύζυγος-μητέρα, η Ξένη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τα κακόβουλα σχόλια των συγχωριανών της μετά την εγκατάλειψή της για άλλη γυναίκα από τον άντρα της. Το έργο που εμπνέεται από το μύθο της Μήδειας, συνομιλεί με το σήμερα και διεγείρει προβληματισμούς για την κοινωνική θέση της γυναίκας και για το ποιος και πώς την καθορίζει.

Τρεις παραστάσεις που ξεχώρισαν στη Μικρή Επίδαυρο έρχονται στο Θέατρο Πέτρας - εικόνα 1
Κρεουργία @Patroklos Skafidas

Η «Κρεουργία» του Γιάννη Μαυριτσάκη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα δανείζεται τους βακχικούς ήρωες του Ευριπίδη και πλάθει μία εικονική πραγματικότητα. Στην παράσταση που ανεβαίνει στις 25/9 θα δούμε αν και κατά πόσο οι χαρακτήρες του έργου, με κύριο όπλο τους τον λόγο, μπορούν να ξεφύγουν από μία πραγματικότητα στην οποία επικρατεί ο έλεγχος και η συνεχής παρακολούθηση, τη στιγμή που τα ανθρώπινα και τα θεϊκά όρια εισέρχονται το ένα στον χώρο του άλλου, προκαλώντας συνθλίψεις αλλά και μεταμορφώσεις.

Τρεις παραστάσεις που ξεχώρισαν στη Μικρή Επίδαυρο έρχονται στο Θέατρο Πέτρας - εικόνα 2
Η Φαίδρα καίγεται @Thomas Daskalakis

Το έργο της Αμάντας Μιχαλοπούλου «Η Φαίδρα καίγεται» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού κλείνει τον φετινό κύκλο του Contemporary Ancients για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στις 27/9. Πρόκειται να παρακολουθήσουμε μια διαφορετική Φαίδρα από αυτήν που μάς γνώρισε ο Ευριπίδης στον «Ιππόλυτο», καθώς η ηρωίδα της συγγραφέως σπάει τα στερεότυπα που τη συντροφεύουν από την αρχαιότητα και προτάσσει μία νέα γυναίκα, σύγχρονη, η οποία δε διστάζει να καεί για τις επιθυμίες της.



Τα έργα κυκλοφορούν από τη νέα θεατρική σειρά του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη, στα βιβλιοπωλεία και τα πωλητήρια του Φεστιβάλ.



Ισχύει η υπηρεσία μεταφοράς θεατών με το Λεωφορείο του Φεστιβάλ, που παρέχεται, δωρεάν με την αγορά του εισιτηρίου από το Σύνταγμα (Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με αναχώρηση στις 7 μ.μ.) και μετά το πέρας των παραστάσεων παραλαμβάνει το κοινό για επιστροφή στην αφετηρία.

Περισσότερες πληροφορίες

γάλα, αίμα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Η συνειδητοποίηση της ανισότητας των δύο φύλων οδηγεί την κεντρική ηρωίδα στο αποτρόπαιο, στο νέο έργο που μεταφέρει τη «Μήδεια» στην ελληνική επαρχία των 50’s.

Κρεουργία

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ο Γιάννης Μαυριτσάκης εμπνέεται από τις «Βάκχες» και δημιοιουργεί ένα τεχνολογικό περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας που αποτυπώνει το εύθραυστο όριο μεταξύ εικονικού και πραγματικού, ονείρου και βιώματος, πολιτισμού και φύσης, καθώς επίσης αρσενικού και θηλυκού, ανθρώπινου και θείου.

Η Φαίδρα καίγεται

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Αντλώντας έμπνευση από το μύθο της Φαίδρας, η συγγραφέας δημιουργεί μια σύγχρονη ηρωίδα που αναλαμβάνει την ευθύνη της επιθυμίας της και έρχεται αντιμέτωπη με τη φλόγα του πάθους και της ζωής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.

34 θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα μετά το Πάσχα

Ο Μάιος έρχεται με δώρα και μάλιστα θεατρικά. Συγκεντρώσαμε τις πρεμιέρες που έρχονται και οι επιλογές είναι πολλές. Στο κλείσιμο μιας σεζόν με πολλές sold out παραγωγές, φροντίστε να κλείσετε άμεσα τα εισιτήριά σας, αλλά και ένα UberTaxi μέσω της υπηρεσίας προκράτησης Uber Reserve, ώστε να παραμείνετε πιστοί στο ραντεβού σας με την 6η τέχνη.