
Στον τόπο του θανάτου του Ομήρου και μάλιστα σε ένα χώρο όπου πραγματοποιείται για πρώτη φορά θεατρικό δρώμενο, στον Προϊστορικό Αρχαιολογικό Χώρο Σκάρκου στην Ίο, ανεβάζει ο Μάνος Καρατζογιάννης την παράσταση «Στη σκιά του Ομήρου» σε δραματουργική επιμέλεια του ίδιου και του Δημήτρη Κουρούμπαλη και κείμενο της Πένυς Φυλακτάκη. Λίγο πριν την παρουσίασή της στις 28 και 29 Αυγούστου (7 μ.μ.) μας γράφει πως ξεκίνησε αυτό το ιδιαίτερο θεατρικό ταξίδι.
“«Κύριε, κύριε ντιζέρ ήταν ο Όμηρος;» αναρωτιέται, όλο νάζι, η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο «Ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο». Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άκουσα, παιδί, τ’ όνομα του. Όχι, πως ήξερα τι θα πει ντιζέρ.
Χρόνια μετά, στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, έμαθα ότι Όμηρος σημαίνει «ως μη ορών» κι ότι περιόδευε απαγγέλλοντας τα έργα του, «Ιλιάδα» και «Οδύσσεια» στις ελληνικές πόλεις, αποκτώντας μεγάλη φήμη.
Τι κι αν τα «ομηρικά» ερωτήματα είναι πολλά: αν ήταν πραγματικό πρόσωπο ο ίδιος; Πότε έζησε, πώς συνέθεσε ή έγραψε τα έργα του και ποια είναι αυτά;
Ο επικός ποιητής είναι συνυφασμένος στη συνείδησή μας με την ποίηση, την κάθε μορφής έμπνευση, με τη Μούσα. Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνει ο Μαρωνίτης, «η Μούσα καλείται να υπαγορεύσει στον επικό ποιητή ό,τι στην πραγματικότητα της υπαγορεύει ο ίδιος. Πρόκειται επομένως για αμοιβαία υπαγόρευση της Μούσας στον ποιητή και του ποιητή στη Μούσα». Αυτήν τη σχέση ερευνά, στην ουσία, και η παράστασή μας «Στη σκιά του Ομήρου». Που αλλού; Στον τόπο του...
Ένας νέος ποιητής αναζητά την έμπνευση, τη Μούσα του, στην Ίο... Εκεί που βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου, πάνω από τον όρμο Πλακωτό. Εκεί που ο νέος ποιητής θα γράψει και το τελευταίο του ποίημα… «Η Μούσα δεν πηγαίνει σε όσους προσπερνούν τις πέντες αισθήσεις τους» γράφει η Πένυ Φυλακτάκη η οποία υπογράφει την αρχική μορφή του κειμένου. «Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας» παραγγέλνει ο εθνικός μας ποιητής από τον οποίο δανείζεται και τον τίτλο της η παράσταση, ενώ ο Σαίξπηρ αναφέρει, στο «σκωτσέζικο έργο» του, πως δεν υπάρχει «πιο επικίνδυνη ασθένεια από την όραση»… Ναι, αυτό το ξύπνημα των αισθήσεων αναζητάμε μέσα από την παράσταση… Το ξύπνημα των αισθήσεων μας, που το φετινό πολύπαθο ελληνικό καλοκαίρι, ίσως μας φέρει πιο κοντά στην έμπνευση, ίσως μας επαναφέρει στην ίδια τη ζωή…”

“Συνοδοιπόροι στο ταξίδι του «Ομηρικού νόστου» ο Δημήτρης Κουρούμπαλης, ο Ηλίας Λογοθέτης, η Βλοτίνα Νουλέλη, η Ειρήνη Διαλεχτή και το συγκρότημα Λύραυλος, που δίνει πνοή, με χιούμορ και παιγνιώδη διάθεση, σε αρχαίους ήχους κάνοντας τους στίχους να μοιάζουν νέοι σαν να ακούγονται ξανά στην τελευταία κατοικία του δημιουργού τους. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που πραγματοποιείται θεατρικό δρώμενο στον αρχαιολογικό χώρο Σκάρκου στην Ίο, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός». Η αδημονία μας μεγάλη και «η σκιά του Ομήρου» βαριά…”