Ο Μάνος Καρατζογιάννης αναζητά τη μούσα του στην Ίο

Ένα σημείωμα για το θεατρικό του ταξίδι με την παράσταση «Στη σκιά του Ομήρου» που παρουσιάζει με τους Δημήτρη Κουρούμπαλη, Ηλία Λογοθέτη, Βλοτίνα Νουλέλη και Ειρήνη Διαλεχτή στον Προϊστορικό Αρχαιολογικό Χώρο Σκάρκου μας γράφει ο δραστήριος σκηνοθέτης.

Ο Μάνος Καρατζογιάννης αναζητά τη μούσα του στην Ίο

Στον τόπο του θανάτου του Ομήρου και μάλιστα σε ένα χώρο όπου πραγματοποιείται για πρώτη φορά θεατρικό δρώμενο, στον Προϊστορικό Αρχαιολογικό Χώρο Σκάρκου στην Ίο, ανεβάζει ο Μάνος Καρατζογιάννης την παράσταση «Στη σκιά του Ομήρου» σε δραματουργική επιμέλεια του ίδιου και του Δημήτρη Κουρούμπαλη και κείμενο της Πένυς Φυλακτάκη. Λίγο πριν την παρουσίασή της στις 28 και 29 Αυγούστου (7 μ.μ.) μας γράφει πως ξεκίνησε αυτό το ιδιαίτερο θεατρικό ταξίδι.

“«Κύριε, κύριε ντιζέρ ήταν ο Όμηρος;» αναρωτιέται, όλο νάζι, η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο «Ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο». Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άκουσα, παιδί, τ’ όνομα του. Όχι, πως ήξερα τι θα πει ντιζέρ.
Χρόνια μετά, στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, έμαθα ότι Όμηρος σημαίνει «ως μη ορών» κι ότι περιόδευε απαγγέλλοντας τα έργα του, «Ιλιάδα» και «Οδύσσεια» στις ελληνικές πόλεις, αποκτώντας μεγάλη φήμη.
Τι κι αν τα «ομηρικά» ερωτήματα είναι πολλά: αν ήταν πραγματικό πρόσωπο ο ίδιος; Πότε έζησε, πώς συνέθεσε ή έγραψε τα έργα του και ποια είναι αυτά;
Ο επικός ποιητής είναι συνυφασμένος στη συνείδησή μας με την ποίηση, την κάθε μορφής έμπνευση, με τη Μούσα. Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνει ο Μαρωνίτης, «η Μούσα καλείται να υπαγορεύσει στον επικό ποιητή ό,τι στην πραγματικότητα της υπαγορεύει ο ίδιος. Πρόκειται επομένως για αμοιβαία υπαγόρευση της Μούσας στον ποιητή και του ποιητή στη Μούσα». Αυτήν τη σχέση ερευνά, στην ουσία, και η παράστασή μας «Στη σκιά του Ομήρου». Που αλλού; Στον τόπο του...
Ένας νέος ποιητής αναζητά την έμπνευση, τη Μούσα του, στην Ίο... Εκεί που βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου, πάνω από τον όρμο Πλακωτό. Εκεί που ο νέος ποιητής θα γράψει και το τελευταίο του ποίημα… «Η Μούσα δεν πηγαίνει σε όσους προσπερνούν τις πέντες αισθήσεις τους» γράφει η Πένυ Φυλακτάκη η οποία υπογράφει την αρχική μορφή του κειμένου. «Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας» παραγγέλνει ο εθνικός μας ποιητής από τον οποίο δανείζεται και τον τίτλο της η παράσταση, ενώ ο Σαίξπηρ αναφέρει, στο «σκωτσέζικο έργο» του, πως δεν υπάρχει «πιο επικίνδυνη ασθένεια από την όραση»… Ναι, αυτό το ξύπνημα των αισθήσεων αναζητάμε μέσα από την παράσταση… Το ξύπνημα των αισθήσεων μας, που το φετινό πολύπαθο ελληνικό καλοκαίρι, ίσως μας φέρει πιο κοντά στην έμπνευση, ίσως μας επαναφέρει στην ίδια τη ζωή…”

Ο Μάνος Καρατζογιάννης αναζητά τη μούσα του στην Ίο - εικόνα 1
© Σπύρος Περδίου

“Συνοδοιπόροι στο ταξίδι του «Ομηρικού νόστου» ο Δημήτρης Κουρούμπαλης, ο Ηλίας Λογοθέτης, η Βλοτίνα Νουλέλη, η Ειρήνη Διαλεχτή και το συγκρότημα Λύραυλος, που δίνει πνοή, με χιούμορ και παιγνιώδη διάθεση, σε αρχαίους ήχους κάνοντας τους στίχους να μοιάζουν νέοι σαν να ακούγονται ξανά στην τελευταία κατοικία του δημιουργού τους. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που πραγματοποιείται θεατρικό δρώμενο στον αρχαιολογικό χώρο Σκάρκου στην Ίο, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός». Η αδημονία μας μεγάλη και «η σκιά του Ομήρου» βαριά…”

i Πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.