
Μία εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό της επετείου του 1821 προτείνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του και σκηνοθέτης Λευτέρης Γιοβανίδης, ανεβάζοντας για πρώτη φορά στη σκηνή το αφήγημα του Δημητρίου Βικέλα, «Λουκής Λάρας», υπό μορφή μονολόγου και με τον Μανώλη Μαυροματάκη στον ομώνυμο ρόλο. Πρόκειται για το γνωστό λογοτεχνικό έργο του λόγιου και εμπόρου Δημητρίου Βικέλα, το οποίο έγραψε στο Παρίσι το 1879, στηριζόμενος στη γραπτή μαρτυρία ενός Χίου εμπόρου (του Λουκά Ζίφου ή Τζίφου), ο οποίος έζησε και έδρασε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Τη θεατρική προσαρμογή του κειμένου συνυπογράφουν ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός, για να το αποδώσουν στη σκηνή σαν ένα κομμάτι προσωπικού ημερολογίου, σαν τη δημόσια εξομολόγηση ενός «μέσου ανθρώπου» της Επανάστασης. Η παράσταση -σημειώνει ο Λευτέρης Γιοβανίδης-, «κάνοντας “πρωταγωνιστή” έναν άλλοτε “κομπάρσο της ζωής”, επιχειρεί να αναδείξει την ιστορικότητα και τη συγκίνηση της καθημερινής ζωής».

Ο «Λουκής Λάρας» φωτίζει τη ζωή και τη δράση ενός «καθημερινού» ανθρώπου, που έζησε στο περιθώριο των σπουδαίων γεγονότων της Επανάστασης και κλείνει με το δικό του τρόπο τον πρώτο κύκλο των Απομνημονευμάτων για τον Αγώνα του 21. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα εναλλακτικό βιβλίο Ιστορίας, που εστιάζει στις λιγότερες ένδοξες στιγμές και στα λιγότερο σημαντικά πρόσωπα της περιόδου, που συχνά η επίσημη Ιστορία παραμερίζει. Για αρκετούς μελετητές το έργο σηματοδοτεί τη μετάβαση στο ηθογραφικό είδος και σε μια νέα, ανθρωποκεντρική θεώρηση των γεγονότων του παρελθόντος, χάρη στον προσωπικό χαρακτήρα, τους χαμηλούς τόνους και τα ηθογραφικά στοιχεία που συνυπάρχουν με τα ιστορικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά γοήτευσαν και τον Λευτέρη Γιοβανίδη, που είδε στο πρόσωπο του ήρωα έναν καθημερινό άνθρωπο «σαν τους περισσότερους από εμάς, ταυτόχρονα δειλό και θαρραλέο, δυνατό και ασθενικό, μεγαλόψυχο και εγωιστή, φοβισμένο και επιζώντα, φιλόδοξο και άδοξο», και στο πρόσωπο του Μανώλη Μαυροματάκη, ενός τόσο σημαντικού όσο και «αθόρυβου» ηθοποιού με εσωτερικότητα, λεπτές ερμηνευτικές αποχρώσεις και στιβαρή σκηνική παρουσία, τον ιδανικό ερμηνευτή.
Η παράσταση θα ξεκινήσει την περιοδεία της από το Δημοτικό Θέατρο της Ηλιούπολης (28/6) και θα συνεχιστεί στο Κηποθέατρο Παπάγου (3/7), στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (6/7), στο Αττικό Άλσος (10/9) και στο Άλσος Νέας Σμύρνης (20/9). Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου ολοκλήρωσε η Όλγα Μπρούμα, η πρωτότυπη μουσική είναι του Θοδωρή Οικονόμου, η επιμέλεια της κίνησης της Αντιγόνης Γύρα και οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου.