Όλα όσα θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021

Διεθνείς προσκεκλημένους και έμφαση στην ελληνική δημιουργία θα δούμε στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που ανακοίνωσε μόλις το πρόγραμμά του.

Όλα όσα θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021

Η πανδημία δεν επηρέασε το καλό γούστο, ούτε την καλοκαιρινή εξωστρέφεια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Μάλλον φούντωσε την επιθυμία για το ρίσκο της πρώτης φοράς, για συμπαραγωγές, για συνάντηση με νέα ταλέντα και καταξιωμένους καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου, του χορού και της μουσικής, για τη δημιουργία ενός προγράμματος υψηλής ποιότητας, σύγχρονων τάσεων με έμφαση στην ελληνική δημιουργία.

Είχε πολλούς γρίφους να λύσει, και φέτος, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, ξεκινώντας από το αν και πότε θα γίνει το φεστιβάλ. Παράλληλα, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και ασάφειας που επιβάλει παγκοσμίως η πανδημία έπρεπε να αντιμετωπίσει τις ακυρώσεις και τις μεταθέσεις ημερομηνιών των ξένων, κυρίως, καλλιτεχνικών σχημάτων. Με επιμονή η Κατερίνα Ευαγγελάτου σχεδίασε μαζί με τους συνεργάτες της το πρόγραμμα με την προοπτική να γίνουν όλες οι εκδηλώσεις ζωντανά, από 1 Ιουνίου έως 10 Οκτωβρίου, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Έτσι, στο θέατρο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον Σεπτέμβριο την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Τόμας Οστερμάγιερ στο αρχαίο δράμα και στην Επίδαυρο. Η παράσταση του «ödipus/οιδίποδας» αποτελεί την αφετηρία ενός νέου έργου της συγγραφέως Maja Zade, η οποία μεταφέρει τον μύθο του «Οιδίποδα Τύραννου» στο σήμερα. Μια ακόμα σκηνοθεσία του, το «History of Violence / Ιστορία της βίας» θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260. Στην ίδια σκηνή θα δούμε την πρωτότυπη «Οδύσσεια» του Κριστόφ Βαρλικόφσκι και το «Pieces of a Woman / Κομμάτια μιας γυναίκας» του Ούγγρου σκηνοθέτη Κορνέλ Μουντρούτσο.

Στην Επίδαυρο κατεβαίνουν 10 συνολικά υποσχόμενες παραγωγές γνωστών σκηνοθετών όπως είναι ο Βασίλης Παπαβασιλείου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιάννης Κακλέας, η Νικαίτη Κοντούρη κ.ά., ενώ η Μικρή Επίδαυρο γίνεται ένας χώρος έρευνας που συνδέει την σύγχρονη ελληνική γραφή με το αρχαίο δράμα κι έχουν πραγματικό ενδιαφέρον όλες οι προτάσεις σε σκηνοθεσίες της Ελένης Σκότη, του Γιώργου Σκεύα, του Γιάννη Καλαβριανού και του Γιάννου Περλέγκα. Όσο για το υπέροχο Ηρώδειο, η μουσική έχει την τιμητική της με εκλεκτούς προσκεκλημένους που προέρχονται από τον χώρο της κλασικής, της σύγχρονης μουσικής και της τζαζ: Γιαν Γκαρμπάρεκ, Ανουάρ Μπραχέμ, Όλαφουρ Άρναλντς, Ζούμπιν Μέτα, Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.ά.

«Είναι η δεύτερη χρονιά που καταστρώνουμε πολλαπλά σχέδια διάσωσης των εκδηλώσεών μας… Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας, προσφέροντάς τον στο κοινό είτε με φυσική παρουσία είτε, αν χρειαστεί, διαδικτυακά. Με τις επιφυλάξεις που μας γεννά η συνθήκη, αλλά ταυτόχρονα με αμέριστη προσήλωση στην αποστολή μας, αλλάζουμε σχήμα στο Φεστιβάλ, ούτως ώστε να μας χωρέσει όλους και όλες. Με όλες τις παραγωγές που πέρυσι ματαιώθηκαν και μεταφέρθηκαν για φέτος. Όλες τις νέες δράσεις και τα σχέδια που με φροντίδα και ενθουσιασμό ετοιμάζαμε τόσον καιρό» δήλωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ.

Όλα όσα θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021 - εικόνα 1

Σημαντικά tips του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

2.000 καλλιτέχνες περίπου συμμετέχουν στις 80 παραγωγές του φεστιβάλ. Οι ελληνικές παραγωγές ξεπερνούν τις 50, ενώ οι παραγωγές από το εξωτερικό είναι περίπου 30.

H Πειραιώς 260 ξεκινάει 1η Ιουνίου με την παράσταση του Πρόδρομου Τσινικόρη «Somewhere beyond the cherry trees», εμπνεόμενος από τον Βυσσινόκηπο του Τσέχοφ. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα φιλοξενήσει κυρίως ελληνικές παραγωγές, ενώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τις ξένες.

Η Επίδαυρος κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιουνίου, με την μια από τις δυο καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου τους «Ιππής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου.

10 νέα έργα σε συνεργασία με κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά σηματοδοτούν το διάλογος με το εξωτερικό στον χώρο των παραστατικών τεχνών. Ορισμένα από τα έργα είναι Ελλήνων δημιουργών τα οποία, μετά από την πρεμιέρα τους στην Αθήνα, θα φιλοξενηθούν ως συμπαραγωγές σε σκηνές του εξωτερικού.

Έμφαση στην ελληνική δημιουργία δίνει το φεστιβάλ προσκαλώντας καλλιτέχνες και τεχνικούς συντελεστές από το ελεύθερο θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά και τη μουσική, που έχει πληγεί τον τελευταίο χρόνο.

Γυναίκες, έμφυλες ταυτότητες, ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ είναι κάποια από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται φέτος το φεστιβάλ.

Ο «Κύκλος 1821» είναι μια τιμητική ενότητα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ιδωμένη από την ματιά καλλιτεχνών που έχουν ξεχωρίσει. Ο Ανέστης Αζάς σχολιάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα από την καυστική «Δημοκρατία» του Μπακλαβά. Ο νεαρός Παντελής Φλατσούσης στήνει μια εκρηκτική πασαρέλα με την παράσταση «Εθνικό ντεφιλέ». Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει την «Εσμέ», ένα ξεχασμένο δραματικό ειδύλλιο του συγγραφέα της Γκόλφως, Σπυρίδωνα Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία της ανερχόμενης Μαρίνας Βρόντη, ενώ πτυχή της ιστορικής επετείου προσεγγίζει και η χορογράφος Λενιώ Κακλέα με το «Age of Crime».

Σε νέους χώρους θα παρουσιαστούν κάποιες από τις εκδηλώσεις όπως το «Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω», το μουσικό παραμύθι της Ελένης Φωτάκη από τους Αναστάσιο Μισυρλή - Φώτη Σιώτα , η παιδική παράσταση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει», «Τα τραγούδια της Σωτηρίας» της Χριστίνας Μαξούρη και το «Το τραγούδι σαν άλλη πνοή από τη Δύση στην Ανατολή» του μονωδού βαρύτονου Δημήτρη Τηλιακού.

Στη μοναδική πολυμεσική παράσταση του φεστιβάλ, ο Τάσος Βρεττός θα παρουσιάσει στην Πειραιώς 260 την εγκατάσταση «The Feel.Backstage», που αποτυπώνει την εμπειρία του underground clubbing στην Αθήνα από το 2005 και εξής, ερευνώντας το αθέατο κομμάτι της BDSM σκηνής και του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού.

Στα pre-show talks νέοι θεατρολόγοι και ειδικοί του χορού θα μάς εισάγουν στο πνεύμα της παράστασης και στα post-show talks θα γίνονται συζητήσεις με σκηνοθέτες, χορογράφους και συντελεστές των παραστάσεων στις σκηνές της Πειραιώς 260. Όλες οι διεθνείς παραγωγές θεάτρου θα έχουν ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Όλες οι παραστάσεις στην ελληνική γλώσσα θα έχουν αγγλικούς υπέρτιτλους
και ελληνικούς στην πρεμιέρα, για άτομα με προβλήματα ακοής.

To πρόγραμμα της Πειραιώς 260 με μια ματιά

Στην Πειραιώς 260, θέατρο, χορός και όπερα παρουσιάζονται σε ένα πρόγραμμα που επεκτείνεται μέχρι τον Οκτώβριο. Από τη διεθνή θεατρική σκηνή ο Κορνέλ Μουντρούτσο, ο Τόμας Όστερμάγιερ, ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι και οι πρωτοεμφανιζόμενοι στη χώρας μας Μαρί Μπαράρ και Μάρκο Λεϊρα θα μοιραστούν τη σκηνή με τους δικούς μας Πρόδρομο Τσινικόρη, Κωνσταντίνο Χατζή - Γιώργο Κουμεντάκη - Σοφία Χιλλ, Σίμο Κακάλα, Σοφία Μαραθάκη, Έκτορα Λυγίζο, Μαρίνα Βρόντη, Ανέστη Αζά. Και από το χώρο του χορού όμως υπάρχουν γερά ονόματα όπως ο Καντέρ Ατού, ο Άντι Τζούμα, η Μαρία Κολιοπούλου, η Λενιώ Κακλέα, η Αλέξάνδρα Βάγιερσταλ, οι χιπχοπάδες Dyptik κ.ά..Κάποιες από τις παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στον νέο κύκλο με τίτλο Layers of street, που είναι αφιερωμένος στο χιπ χοπ. Θα δούμε επίσης ένα κύκλο τζαζ μουσικής και ένα διήμερο ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής σε συνεργασία με το CTM Festival και το Ινστιτούτο Γκαίτε, ενώ για πρώτη φορά έρχεται η βραβευμένη με Όσκαρ συνθέτρια Χίλντουρ Γκουδναντόττιρ με το πρότζεκτ «Chernobyl».

Όλα όσα θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021 - εικόνα 2

10 πρεμιέρες το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Μια διαφορετική ανάγνωση της φημισμένης Σαουμπύνε πάνω στον μύθο του «Οιδίποδα Τύραννου» θα δούμε σε σκηνοθεσία Τόμας Όστερμαγιερ στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου μαζί με τις παραγωγές των ελληνικών οργανισμών. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο τους κάνουν ο Γιώργος Νανούρης με την «Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευριπίδη και η Αργυρώ Χιώτη με τους «Βάτραχους» του Αριστοφάνη. Παραστάσεις αρχαίου δράματος σκηνοθετούν ακόμα οι: Κωνσταντίνος Ρήγος, «Ιππείς» του Αριστοφάνη (Εθνικό Θέατρο), Γιάννης Κακλέας, «Ορέστης» του Ευριπίδη, Μιχαήλ Μαρμαρινός «Ιχνευταί» του Σοφοκλή, Γιάννης Μόσχος, «Φοίνισσες» του Ευριπίδη (Εθνικό Θέατρο), Βασίλης Παπαβασιλείου, «Ελένη» του Ευριπίδη (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος), Νικαίτη Κοντούρη, «Βάκχες» του Ευριπίδη (ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων), Άρης Μπινιάρης, «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου (Θέατρο Πορεία – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης).

Έρευνα και Αρχαίο Δράμα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου εστιάζει στην έρευνα, με νέα έργα εμπνευσμένα από το αρχαίο δράμα. Το φεστιβάλ ανέθεσε σε τέσσερις συγγραφείς διαφορετικού ύφους να γράψουν από ένα σύγχρονο έργο που συνομιλεί με μια αρχαία τραγωδία: Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, με αφετηρία τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, γράφει το έργο του «Τo σπίτι με τα φίδια», που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη, ο Γιάννης Μαυριτσάκης, με αφετηρία τις «Βάκχες» του Ευριπίδη γράφει την «Κρεουργία», που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας, η Αμάντα Μιχαλοπούλου, με αφετηρία τον «Ιππόλυτο», γράφει το έργο «Η Φαίδρα» καίγεται, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός, και η Αλεξάνδρα Κ*, με αφετηρία τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, γράφει το «Γάλα, αίμα», που σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν ακόμα η «Πάροδος», το Διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα για το Αρχαίο Δράμα οι συναυλίες των Πέτρου Κλαμπάνη των Keyvan Chemirani & The Rhythm Alchemy, με τη συμμετοχή του Σωκράτη Σινόπουλου, η παράσταση «Osmosis» του Ευριπίδη Λασκαρίδη και θα φιλοξενηθεί η εγκατάσταση της Αιμιλίας Παπαφιλίππου «Ιεροί Λόγοι».

Η καρδιά της μουσικής χτυπά στο Ηρώδειο

Όλα όσα θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021 - εικόνα 3

Το ραντεβού με την κλασική μουσική είναι σταθερό στο Ηρώδειο και οι καλλιτέχνες που έρχονται είναι κορυφαίοι. Έρχεται ο διάσημος μαέστρος Ζούμπιν Μέτα, με την Ορχήστρα Maggio Musicale της Φλωρεντίας και τον πασίγνωστο βιολιστή Πίνχας Ζούκερμαν σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη μουσική του Γιοχάννες Μπραμς, μια εξαιρετικά σημαντική παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Επίσης θα δούμε, την Χορωδία Μοντεβέρντι, συνοδευόμενη από τους English Baroque Soloists, υπό τη διεύθυνση του σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ – το σύνολο θα μας παρουσιάσει «Τα κατά Ιωάννην Πάθη» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Στη σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολης θα παίξουν και οι διάσημοι προσκεκλημένοι από το χώρο της τζαζ όπως είναι οι δεξιοτέχνες Ανουάρ Μπραχέμ, Γιαν Γκαρμπάρεκ με τη συμμετοχή του Τρίλοκ Κούρτου και της σύγχρονης μουσικής όπως είναι ο ιδιοφυής Βρετανός παραγωγός Max Cooper, ο πολυπρόσωπος Γάλλος μουσικός Woodkid, ο πολυοργανίστας, συνθέτης και παραγωγού Όλαφουρ Άρναλντς και δύο από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης μουσικής, οι Ρότζερ & Μπράιν Ίνο. Από το ελληνικό πεντάγραμμο εμφανίσει έκπληξη είναι αυτή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, του Παύλου Παυλίδη με τον The Boy και της Λένας Πλάτωνος. Σταθερές παραμένουν οι συνεργασίες του Φεστιβάλ με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία θα εμφανιστεί υπό την μπαγκέτα του καινούργιου της καλλιτεχνικού διευθυντή, Λουκά Καρυτινού, και με τον Ντανιίλ Τρίφονοφ στο πιάνο. Επίσης, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα εμφανιστεί με τον νέο της διευθυντή Γιώργο Πέτρου.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ

Μπορείτε να κατεβάσετε το PDF από τον παρεχόμενο σύνδεσμο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.