Έξι παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Γνωστοί σκηνοθέτες φέτος ρίχνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο αρχαίο δράμα κι εμείς περιμένουμε το πράσινο φως για να δούμε στις παραστάσεις τους στην Επίδαυρο και αλλού.

Έξι παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Το lockdown για το θέατρο παραμένει και οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δίνουν έναν αγώνα αντοχής αποκλεισμένοι από κάθε επαγγελματική δράση. Κόντρα στην κρίση που απειλεί τον τομέα του πολιτισμού, η γενναία αντιμετώπιση σκηνοθετών και θιάσων λειτουργεί ως αντίδοτο στην απραξία και δίνει μια ελπίδα σε όλους εμάς που θέλουμε να ξανά συναντηθούμε στα θέατρα. Αν όλα πάνε καλά και δοθεί επισήμως το πράσινο φως από την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των θεάτρων και την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (ανακοινώνει το πρόγραμμα του την Τρίτη 11/5), αλλά και άλλων φεστιβάλ, υπάρχουν έξι έργα του αρχαίου δράματος που ανυπονονούμε να δούμε, λαμβάνοντας υπόψιν μόνο τους σκηνοθέτες και τις πρωταγωνιστικές ομάδες. Σας δίνουμε μια πρώτη ιδέα για το ποιοι είναι και ποια έργα θα παρουσιάσουν.

«Αίαντας»

Έξι παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι - εικόνα 1

Πάνω στη χορδή του είναι και του φαίνεσθαι, του απτού και του φανταστικού κινείται συνήθως ο Σίμος Κακάλας. Κάθε παράσταση του επιφυλάσσει στοιχεία που εκπλήσσει το θεατή κι αυτό περιμένουμε να συμβεί στην ανάγνωση του πάνω στον «Αίαντα». Ο ήρωας του Σοφοκλή πλήττεται από την Άττι των θεών και μετά τη μανιακή ζωοκτονία του αυτοκτονεί. Είναι μια από τις παραστάσεις που θα φιλοξενούσε πέρυσι το Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά η πανδημία δεν επέτρεψε την πραγματοποίησή της. Ελπίζουμε να την δούμε φέτος με πρωταγωνιστές την Ανθή Ευστρατιάδου, τον Σίμο Κακάλα, τον Κωσταντίνο Μωραΐτη κ.ά.

«Βάκχες»

Έξι παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι - εικόνα 2
Η Ιωάννα Παππά σε παλιότερη παράσταση: «Μόνον Της Ζωής Του Ταξείδιον»

Έχουμε δει υπέροχες παραστάσεις από τη Νικαίτη Κοντούρη. Ευφυής και ευαίσθητή επιχειρεί με μέτρο, σύγχρονες χωρίς μοντερνισμούς παραστάσεις, στοχάζεται μυθολογικά αλλά και κοινωνιολογικά τα έργα που σκηνοθετεί κι ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις «Βάκχες» του Ευριπίδη. Μπαίνει στα άδυτα της τελετουργίας και μεταφέρει στη σκηνή τη μοναδική σωζόμενη τραγωδία όπου ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος. Στην Ιωάννα Παππά εμπιστεύτηκε το ρόλο του Τειρεσία. Παίζουν ακόμα ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, η Κωνσταντίνα Τάκαλου κ.ά.

«Ελένη»

Ένας σύγχρονος μύθος του ελληνικού θεάτρου, ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα οδηγήσει το καλοκαιρινό «άρμα» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στην Επίδαυρο με την «Ελένη» του Ευριπίδη. Σπουδαίος δάσκαλος, χειμαρρώδης ρήτορας, σκηνοθέτης και ηθοποιός με πνευματικές και ιδεολογο-αισθητικές ανησυχίες, εικονοπλαστική ευρηματικότητα και εικαστική αντίληψη επέλεξε την Έμιλυ Κολιανδρή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Ευριπίδης εκμεταλλεύεται δραματουργικά μιαν άλλη εκδοχή του μύθου του Τρωικού πολέμου, σύμφωνα με την οποία η Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία. Εκεί μεταφέρθηκε μόνο το είδωλό της, ενώ αυτή την έκλεψε ο Ερμής, ύστερα από επιθυμία της Ηρας και την παρέδωσε στο βασιλιά της Αιγύπτου Πρωτέα, για να την προστατεύει.

«Ιφιγένεια εν Ταύροις»

Έξι παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι - εικόνα 3

Είναι η πρώτη φορά που σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη θα παιχτεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και σ’ αυτή τη πρωτιά με την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, επιλέγει να έχει μαζί του καλλιτέχνες με τους οποίους έχει ξανά συνεργαστεί με επιτυχία, όπως είναι η Λένα Παπαληγούρα, η οποία κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο και η Χάρις Αλεξίου εκείνον της Αθηνάς. Για τον Νανούρη σκηνοθετικός στόχος, που πάντα πετυχαίνει, είναι η ανάδειξη των αφηγηματικών στοιχείων επιλέγοντας μια λιτή διάταξη, ο εσωτερικός παλμός και το συγκινησιακό βάθος. Στην παράσταση παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί: Μιχάλης Σαράντης (Ορέστης), Πυγμαλίων Δαδακαρίδης (Αγελαδάρης - Αγγελιοφόρος), Νίκος Ψαρράς (Θόας), Κίττυ Παϊταζόγλου (Κορυφαία Χορού) κ.ά. Η μουσική σύνθεση είναι του Άγγελου Τριανταφύλλου.

«Ορέστης»

Έξι παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι - εικόνα 4
Ο Άρης Σερβετάλης σε μια παλιότερη συνεργασία με τον Γιάννη Κακλέα: «Ρινόκερος» του Ιονέσκο

Ο Γιάννης Κακλέας είναι ένας πολύ έμπειρος σκηνοθέτης, διαβάζει υποψιασμένα τα έργα που ανεβάζει και οι σκηνοθετικές του συλλήψεις χαρακτηρίζονται από την επιθυμία αποκατάστασης μιας ζωντανής επικοινωνίας του σύγχρονου θεατή με τα κείμενα, ιδιαίτερα τα αρχαία. Παράλληλα είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις διανομές του και για το λόγο αυτό επέλεξε τον Άρη Σερβεταλή να ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Ορέστη» του Ευριπίδη, μια παραγωγή που όπως και όλες οι άλλες, δεν έγινε πέρυσι λόγω της πανδημίας και μετατέθηκε για το φετινό καλοκαίρι.

«Φοίνισσες»

Έξι παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι - εικόνα 5

Δεν είναι μόνο ο σκηνοθετικός επαγγελματισμός του Γιάννη Μόσχου που τον διακρίνει, είναι και η σοβαρότητα των σκηνικών εγχειρημάτων και το μεράκι της επεξεργασίας κάθε παράστασης. Έχοντας συνεργαστεί άψογα στο παρελθόν με το Εθνικό Θέατρο, η πρώτη σκηνή της χώρας του εμπιστεύτηκε τη μια από τις δυο καλοκαιρινές παραγωγές της και του δίνει την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του στην Επίδαυρο με την τραγωδία του Ευριπίδη «Φοίνισσες». Πρωταγωνιστούν οι Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρία Κατσιαδάκη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Aργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Άντρες με τα όλα τους": Η πιο αποκαλυπτική κωμωδία της σεζόν

Χορός, τραγούδι και…στριπτίζ! Κάπως έτσι ξορκίζουν τις δυσκολίες της ζωής οι "Άντρες με τα όλα τους", μια ομάδα ανδρών της διπλανής πόρτας που θα σας κάνει να δείτε τη ζωή με άλλο μάτι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/12/2022

Δυο ολοκαίνουργιες παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο

Συνεχίζει να ξετυλίγεται το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου. Αυτή την εβδομάδα καλωσορίζουμε τις σκηνές του, ένα κλασικό δράμα του Κλάιστ, αλλά κι ένα σύγχρονο ελληνικό έργο του Γιάννη Αποσκίτη.

"I Am (VR)": Ταξίδι στο κέντρο του εαυτού

Μια μοναδική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας μας υπόσχεται η ιδιότυπη περφόρμανς-εγκατάσταση της ρηξικέλευθης Γερμανίδας σκηνοθέτριας Σουζάνε Κένεντι, που έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο Μίνως Θεοχάρης είναι η Hedwig

Στο επαναστατικό πανκ ροκ μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ "Hedwig and the Angry Inch" του Τζον Κάμερον Μίτσελ πρωταγωνιστεί ο χαρισματικός ηθοποιός από τα μέσα Δεκεμβρίου στο θέατρο Αλκυονίς.

Παράταση για το "Σπιρτόκουτο The Musical" στη Στέγη

Η παράσταση "Σπιρτόκουτο The Musical" βασισμένη στη θρυλική ταινία "Σπιρτόκουτο" του Γιάννη Οικονομίδη. δεν είναι ένα συνηθισμένο μιούζικαλ. Είναι ένα πολλαπλό στοίχημα που πέτυχε και συνεχίζει στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Τελευταίες παραστάσεις για το "Ανάμεσα σε δύο κόσμους" στο Σύγχρονο Θέατρο

Το κύκνειο άσμα του Ιβάν Τουργκένιεφ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη συνεχίζεται για μερικές ακόμα παραστάσεις.

"Πόρνη από πάνω" η Κατερίνα Διδασκάλου ξανά στο θέατρο Μουσούρη

Ο αριστουργηματικός μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη, με την βαθιά συγκινητική ερμηνεία της Κατερίνας Διδασκάλου, επιστρέφει για 12η χρονιά.