Ξεκινά ο χορός των «Αδελφών Καραμάζοφ»

Αποστάτης του ρωσικού αυστηρού ακαδημαϊσμού, ο Μπορίς Αϊφμαν, χορογράφησε τους «Αδελφούς Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκι. Γνωρίστε το έργο του μέσα από την παράσταση που θα παιχτεί διαδικτυακά.

Ξεκινά ο χορός των «Αδελφών Καραμάζοφ»

Η «Κόκκινη Ζιζέλ» (2009), η «Άννα Καρένινα» (2011) και ο «Rodin» (2013) είναι τα τρία έργα που έχει παρουσιάσει στη χώρα μας ο «Ρώσος Μπεζάρ», Μπόρις Άιφμαν, ο οποίος τόλμησε χορογραφικά τη ρήξη με την μπαλετική παράδοση της χώρας του. Με έδρα την Αγία Πετρούπολη, πατώντας πάνω στην πατίνα του κλασικού, ανανέωσε τη χορογραφική του γλώσσα και ξεκίνησε μια προσωπική διαδρομή προσπαθώντας πάντα να εκφράσει μέσα από την κίνηση συγκίνηση και το συναίσθημα.
Ο αστέρας της μετασοβιετικής χορογραφίας και αποστάτης του ρωσικού αυστηρού ακαδημαϊσμού γεννήθηκε το 1946 στη Σιβηρία και άρχισε την καριέρα του το 1966 στο τότε Λένινγκραντ. Έντεκα χρόνια αργότερα ίδρυσε το ομώνυμο Χοροθέατρο της Αγίας Πετρούπολης. Στο ξεκίνημά του οι αρχές τον δυσκόλεψαν αρκετά, με την έλευση της περεστρόικα όμως μεταμορφώθηκε από αντιφρονούντα σε σύμβολο της χορογραφικής πρωτοπορίας. Το 1997 το ιστορικό θέατρο Μπαλσόι της Μόσχας άνοιξε τις πύλες του σε τρία έργα του («Κόκκινη Ζιζέλ»,«Ρώσος Αμλετ»,«Τσαϊκόφσκι») που γνώρισαν τρομερή επιτυχία, ενώ ο ρωσικός Τύπος ανακήρυξε τον ίδιο αναμορφωτή του ρωσικού μπαλέτου και την ομάδα του μία από τις καλύτερες της χώρας.

Ξεκινά ο χορός των «Αδελφών Καραμάζοφ» - εικόνα 1

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από το ύφος και την αισθητική του Μπόρις Άιφμαν δείτε την χορογραφική του πρόταση πάνω στους «Αδελφούς Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκι. Η παράσταση από το Eifman Ballet έρχεται στο Christmas Theater On Line με τέσσερις προβολές 4-6 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρει ο Άιφμαν: «Το μυθιστόρημα Αδελφοί Καραμάζοφ ήταν η επιτομή του δημιουργικού έργου του Ντοστογιέφσκι, η ακμή της φιλοσοφικής έρευνας που διενήργησε αυτός ο σπουδαίος και ανήσυχος νους σε όλη του τη ζωή. Για μένα αποτελεί την μεγαλύτερη πνευματική διαθήκη του κορυφαίου συγγραφέα της Ρωσίας. Όπως αναφέρει σε ένα σημείο του βιβλίου του Κόλαση είναι ο πόνος του να μην μπορείς να αγαπάς.. Η χορογραφία που θα δείτε προσεγγίζει τις βασικές ιδέες του μυθιστορήματος, ενώ επεκτείνει τις δυνατότητες της γλώσσας του σώματος ως τρόπο εξερεύνησης του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Έχω επικεντρωθεί στα σημεία του μυθιστορήματος όπου οι βασικοί χαρακτήρες αντιμετωπίζουν εσωτερικές συγκρούσεις. Είναι τα σημεία της πάλης ανάμεσα στο καλό και το κακό, αυτό το μυστήριο της ανθρώπινης καρδιάς όπου ο Θεός και ο διάβολος πολεμούν.» Μεταδόσεις στις 4 και 5/1 ώρα 8 μ.μ., 6/1 ώρα 4 μ.μ. και 8 μ.μ. Αγορά εισιτηρίων (€ 15) εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στο Άττις συνεχίζεται η "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Κάφκα

Η παράσταση της ομάδας Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου ανεβαίνει ξανά τον Νοέμβριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Ο Θωμάς Ζάμπρας με νέο σόλο στο Lunar Space

"Απόφοιτος Λυκείου" ονομάζεται η νέα παράσταση του γνωστού κωμικού που έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στον Ελληνικό Κόσμο από το Cinema Alive.

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα και αξίζει να τις αναζητήσετε.

On Ego

Ερεθιστικά φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ιδέα του Εαυτού θέτει το γοητευτικό έργο του Βρετανού δραματουργού, που μας συστήνει ο Γιάννης Νταλιάνης σε μια προσεγμένη σκηνική παρουσίαση.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.

Το Σώσε

Ένα από τα ευτυχέστερα δείγματα του κωμικού είδους, μια ωδή στο θέατρο, ανεβαίνει σε μια καλοκουρδισμένη παράσταση υψηλής ενέργειας και απολαυστικών ερμηνειών.

Ματωμένα χώματα

Χωρίς να επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις ή να καινοτομεί, η παράσταση του Γιώργου Παλούμπη πάνω στο εμβληματικό μυθιστόρημα καταφέρνει να επιβληθεί χάρη στο νεύρο, το δυναμισμό και τον ωραίο θίασο.