Νέες επιχορηγήσεις για το ψηφιακό θέατρο

Σαράντα μία παραστάσεις επιχορηγούνται με 568.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού για να προβληθούν στην πλατφόρμα του digitaculture.gov.gr

Νέες επιχορηγήσεις για το ψηφιακό θέατρο

Το ψηφιακό θέατρο είναι εδώ και όσο διαρκεί το lockdown και τα θέατρα παραμένουν κλειστά, νομιμοποιείται ακόμη περισσότερο η συνήθεια του να βλέπεις θέατρο στο σπίτι. Άλλωστε αυτή την τάση ενθαρρύνει και επιχορηγεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο μέσα στο καλοκαίρι ανακοίνωσε πρόσκληση σε φυσικά και σε νομικά πρόσωπα για παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες θα πρέπει να μαγνητοσκοπηθούν προκειμένου να προβληθούν στο digitalculture.gov.gr. Στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης επιχορήγησης υποβλήθηκαν 40 προτάσεις από φυσικά πρόσωπα και 28 προτάσεις από νομικά πρόσωπα. Από τις 68 προτάσεις που υποβλήθηκαν, οι αρμόδιες επιτροπές γνωμοδότησαν θετικά για 41 από αυτές. Οι παραστάσεις που επιχορηγούνται με 568.000 ευρώ οφείλουν να βιντεοσκοπηθούν και να παραδοθούν στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, έως τις 30 Απριλίου 2021. Για το επόμενο διάστημα δύο ετών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα έχει το δικαίωμα να τις προβάλλει στην πλατφόρμα του digitaculture.gov.gr.

Με την τελευταία επιχορήγηση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ενισχύσει τον χώρο του θεάτρου το 2020, με το συνολικό ποσό των 3.142.000 ευρώ. Αναλυτικά: Με 2.099.000 ευρώ επιχορηγήθηκαν 111 επαγγελματικά θεατρικά σχήματα του ελεύθερου θεάτρου για την περίοδο 2020-2021. Με 215.800 ευρώ ενισχύθηκαν 15 ακόμη φορείς και ομάδες για δράσεις θεάτρου. Το ποσό των 260.000 ευρώ χορηγήθηκε στα ΔΗΠΕΘΕ ως έκτακτη ενίσχυση. Με 568.000 ευρώ επιχορηγούνται οι 41 προτάσεις από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Οι γνωμοδοτικές επιτροπές

Νέες επιχορηγήσεις για το ψηφιακό θέατρο - εικόνα 1

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν, εξέτασθηκαν από δύο γνωμοδοτικές επιτροπές. Η πρώτη στελεχώθηκε από υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ και του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η δεύτερη επιτροπή αποτελείται από καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους.
Η επιτροπή στελεχών του ΥΠΠΟΑ αποτελείται από τους: Ελένη Τουμπανάκη (Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του ΥΠΠΟΑ, ως πρόεδρο), Άννα Καλαφατάκη (Προϊσταμένη του Τμήματος Θεάτρου & Χορού της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του ΥΠΠΟΑ, ως μέλος), Ευαγγελία Πανταζή (υπάλληλο του Τμήματος Θεάτρου & Χορού της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του ΥΠΠΟΑ, με βαθμό Α΄, ως μέλος), Παναγιώτη Κουμαριανό (υπάλληλο του Τμήματος Θεάτρου & Χορού της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του ΥΠΠΟΑ, ως μέλος), Γεώργιο Αλετρά (υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών, ως μέλος).
Η καλλιτεχνική επιτροπή αποτελείται από τους: Δημήτρη Λιγνάδη (Ηθοποιό, Σκηνοθέτη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ως πρόεδρο), Κατερίνα Ευαγγελάτου (Σκηνοθέτιδα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ως μέλος), Σπύρο Μπιμπίλα (Ηθοποιό, Σκηνοθέτη, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Σ.Ε.Η. και του ΤΑ.ΣΕ.Η, ως μέλος), Γρηγόρη Βαλτινό (Ηθοποιό, Σκηνοθέτη, Μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος, ως μέλος), Θοδωρή Γκόνη (Σκηνοθέτη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων, ως μέλος).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.