Η «Ποντικοπαγίδα» μεταφέρει την Αγκάθα Κρίστι… στα 90's

Με φρέσκια σκηνοθετική ματιά και ένα εξαιρετικό καστ η Κίρκη Καραλή διασκευάζει ένα από τα πολυπαιγμένα έργα της «βασίλισσας του εγκλήματος» στη σκηνή του Νέου Ακάδημου.

Η «Ποντικοπαγίδα» μεταφέρει την Αγκάθα Κρίστι… στα 90's

Εξήντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει από τον Νοέμβριο που η «Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι ανέβηκε στο Γουέστ Εντ. Από τότε το θρυλικό έργο παίζεται αδιαλείπτως και, προς έκπληξη ακόμα και της ίδιας της συγγραφέα, αποτελεί πλέον την μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου. Με φρέσκια σκηνοθετική ματιά, η Κίρκη Καραλή δίνει νέα πνοή στο έργο μεταφέροντάς το στα early 90's. Στο πόστερ, οι οκτώ πολύχρωμες πολαρόιντ των Μαρίας Κωνσταντάκη, Ερρίκου Λίτση, Δανάης Λουκάκη, Ράνιας Οικονομίδου, Σήφη Πολυζωίδη, Νίκου Πουρσανίδη, Μιχάλη Συριόπουλου και Αποστόλη Τότσικα περιστοιχίζουν την ασπρόμαυρη τριών ποντικιών, προοικονομώντας ένα alternative whodunit, αβανταδόρικο για το εξαιρετικό καστ του. Η παράσταση φιλοξενείται στη σκηνή του Νέου Ακάδημου.

Η «Ποντικοπαγίδα» μεταφέρει την Αγκάθα Κρίστι… στα 90's - εικόνα 1
© Gridfox (Δημήτρης Γκιολές)

Η «Ποντικοπαγίδα» δανείζεται τον τίτλο της από το τέχνασμα του Άμλετ, με στόχο την απόδειξη της ενοχής της μητέρας και του πατριού του. Ο Σαίξπηρ εγκιβωτίζει το θεατρικό παραλήρημα του πρίγκιπα της Δανίας στο έργο του, με απώτερο σκοπό την αποκάλυψη της αλήθειας. Αυτές οι αντανακλάσεις μεταξύ τέχνης και πραγματικότητας φιλοξενούνται τώρα σε μια επαρχιακή, ερημική πανσιόν, αποκλεισμένη από την χιονόπτωση. Αυτός είναι ο τόπος που θα στηθεί το γαϊτανάκι εγκλήματος. Από τον Σαίξπηρ στην Κρίστι υπάρχουν σαφέστατα διαφορές, η εκδίκηση, ωστόσο, παραμένει στον πυρήνα, νοσηρή και αποσαθρωτική.

Η «Ποντικοπαγίδα» μεταφέρει την Αγκάθα Κρίστι… στα 90's - εικόνα 2

Όσο για την Κίρκη Καραλή έχει επανειλημμένως επεξεργαστεί δραματουργικά κείμενα από τον βρετανικό kitchen sink ρεαλισμό μέχρι συλλογές λογοτεχνικών διασκευών. Ακόμη, έχει εκφράσει θαρραλέα την καλλιτεχνική της πρόταση, με την παράστασή της «No body else» να κατεβαίνει εσπευσμένα εξαιτίας αντιδράσεων. Η επικείμενη διασκευή της στην «βασίλισσα του εγκλήματος», λοιπόν, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ενδιαφέρον. Κι αν οι πιασάρικες, page turner ιστορίες μυστηρίου είναι συνυφασμένες με ηλιοθεραπεία στην παραλία, φέτος, θα μας συντροφεύσουν και το φθινόπωρο, από τις 5 Οκτωβρίου.

i Νέος Ακάδημος | Προπώληση στο viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ποντικοπαγίδα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το αστυνομικό μυστήριο που θέλει οκτώ ήρωες εγκλωβισμένους σε ένα δολοφονικό παιχνίδι, μεταφέρεται στις αρχές της δεκαετίας του '90 σε μια πανσιόν της ελληνικής επαρχίας.

Νέος Ακάδημος

Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
29/04/2024

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").