Updated | Ιωάννα Παππά-Γιώργος Χρυσοστόμου αναμετρώνται με την «Αντιγόνη»

Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Θέμης Μουμουλίδης το 2015 επαναλαμβάνεται ανανεωμένη σε πανελλαδική περιοδεία.

Updated | Ιωάννα Παππά-Γιώργος Χρυσοστόμου αναμετρώνται με την «Αντιγόνη»

Update: Νέα ημερομηνία παράστασης στις 19 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Παπάγου.

Τον μανδύα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή ντύνεται για άλλη μια φορά η εξαιρετική Ιωάννα Παππά στην επανάληψη της παράστασης που σκηνοθέτησε το καλοκαίρι του 2015 ο Θέμης Μουμουλίδης, η οποία θα περιοδεύσει φέτος σε όλη την Ελλάδα με αφετηρία το Βεάκειο Θέατρο στις 15 Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσει στις 19 Ιουλίου το Κηποθέατρο Παπάγου. Τον ρόλο του Κρέοντα αναλαμβάνει ο Γιώργος Χρυσοστόμου με συμπρωταγωνιστές την Λουκία Μιχαλοπούλου και τον Μάνο Καρατζογιάννη που αυτή τη φορά θα επιστρέψουν στους ρόλους του Τειρεσία και του Φύλακα αντίστοιχα, καθώς και την Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη ως Ισμήνη και τον Δημήτρη Σαμόλη ως Αίμων.

Updated | Ιωάννα Παππά-Γιώργος Χρυσοστόμου αναμετρώνται με την «Αντιγόνη» - εικόνα 1

Επιβεβαιώνοντας την τάση του να επισκέπτεται περισσότερες από μία φορές τα θεατρικά κείμενα που τον άγγιξαν, ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης επεξεργάζεται εκ νέου το κείμενο του Σοφοκλή, πατώντας πάνω στη μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή, αλλά και το σκηνικό, ενώ κομβική για τον χαρακτήρα της παράστασης είναι η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου. Τα κοστούμια υπογράφει η Παναγιώτα Κοκκορού, η οποία είχε εντυπωσιάσει με το λιτό, γραμμικό και επιβλητικό σκηνικό της οικοδόμημα στην πρώτη παρουσίαση της «Αντιγόνης», την οποία είχαν παρακολουθήσει περισσότεροι από 50.000 θεατές.

Updated | Ιωάννα Παππά-Γιώργος Χρυσοστόμου αναμετρώνται με την «Αντιγόνη» - εικόνα 2

Σε μια Θήβα υπό κρίσει, καταρρακωμένη από την εμφύλια σύρραξη που έστρεψε αδελφό εναντίον αδελφού, οδηγώντας και τους δύο στο θάνατο, το βαθιά πολιτικό έργο εκτυλίσσεται γύρω από τον πυρήνα της σύγκρουσης ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα, με αφορμή τη διαταγή του δεύτερου να μείνει άταφος ο Πολυνείκης. Η αιώνια μάχη μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ζωής και θανάτου, γραπτού και άγραφου νόμου αναδύονται μέσα από αυτή τη σύγκρουση, η οποία υπογραμμίζει την αντίσταση και το βαθύ αίσθημα του ηθικού χρέους απέναντι στην αλαζονεία της εξουσίας και τον ορθολογισμό της Πολιτείας.

Updated | Ιωάννα Παππά-Γιώργος Χρυσοστόμου αναμετρώνται με την «Αντιγόνη» - εικόνα 3

© φωτογραφιών: Νίκος Πανταζάρας.

Updated | Ιωάννα Παππά-Γιώργος Χρυσοστόμου αναμετρώνται με την «Αντιγόνη» - εικόνα 4

Περισσότερες πληροφορίες

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Η απόφαση της Αντιγόνης να θάψει τον αδερφό της Πολυνείκη αντίκειται στην εντολή του βασιλιά Κρέοντα, οδηγώντας την τελικά στον θάνατο.

Βεάκειο

Λόφος Προφήτη Ηλία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αντιγόνη" η εν βαρβάροις: Τελικά ποια Επίδαυρο θέλουμε;

Ποδοβολητά, λογομαχίες, φωνές και αναμένες οθόνες μετέφεραν την τραγωδία από την ορχήστρα στο κοίλον στο πρόφατο ανέβασμα της "Αντιγόνης".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
11/08/2022

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

Η μοντέρνα "Ελένη" του ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Ήρθε η στιγμή να δούμε την "Ελένη"-Έμιλυ Κολιανδρή στην Επίδαυρο. Η τραγωδία του Ευριπίδη είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου και την σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Νέος Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Πρύτανις κυρία Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την θέση της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός.

Ο μύθος του Περσέα έγινε παράσταση

Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο μύθο του Περσέα παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αγίων Θεοδώρων "Νότης Περγιάλης" με ελεύθερη είσοδο.

Σε ποιο έργο θα δούμε τον Liam Ireland;

Τον ηθοποιό της νέας γενιάς, Liam Ireland, που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική "Γη της ελιάς", θα σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Βουρνάς σε έργο του Ντένις Κέλι.