Τι θα παρουσιάσετε, κύριε Ζερβουλάκο, στη Στέγη;

Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος αποκαλύπτει τις σκέψεις του γύρω από το «Tom in Greece» που ανεβάζει στη Στέγη και μιλά ανοιχτά για το φαινόμενο της ομοφοβίας.

Τι θα παρουσιάσετε, κύριε Ζερβουλάκο, στη Στέγη;

Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος αποκαλύπτει τις σκέψεις του γύρω από το «Tom in Greece» που ανεβάζει στη Στέγη (από 12/12) και μιλά ανοιχτά για το φαινόμενο της ομοφοβίας.

«Επέλεξα αυτό το έργο επειδή με συγκινεί και με ανησυχεί. Το επέλεξα επειδή με αφορά. Ίσως τελικά και να με επέλεξε το έργο, δεν ξέρεις καμιά φορά. Δεν το έψαξα, με βρήκε, μου έτυχε, ας το πούμε έτσι.

Πριν από χρόνια πίναμε καφέ ένα μεσημέρι με έναν καλό φίλο μου και συνάδελφο Γερμανό σκηνοθέτη στο Βερολίνο. Μου ανέφερε το τότε καινούργιο θεατρικό έργο «Tom à la ferme» με τα λόγια: «Αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον για εσένα, ως ομοφυλόφιλο άντρα με καταγωγή από μια μεσογειακή κοινωνία. Ψάξ’ το, θα δεις!». Αυτός ο φίλος, σαν κι εμένα, λατρεύει να παρατηρεί, να προσπαθεί να κατανοήσει τι «τρέχει» στην Ελλάδα – βέβαια, πάντα με το μάτι του ξένου επισκέπτη, με μια οπτική που μας προσφέρει η απόσταση. Ακολουθώντας αυτήν τη διάθεση, αναπτύχθηκε μια συζήτηση πάνω σε ενδιαφέρουσες διαστάσεις του status quo της ελληνικής πραγματικότητας αναφορικά με το θέμα του έργου: την ομοφοβία.

Τι θα παρουσιάσετε, κύριε Ζερβουλάκο, στη Στέγη; - εικόνα 1

Θυμάμαι ότι ώρες μετά, και αφού διαβάσαμε το κείμενο μαζί, πολύ αργά το βράδυ, σταμάτησε αυτός ο διάλογός μας για τον Τομ. Κι εγώ ήμουν πια απόλυτα σίγουρος ότι, ναι, αυτό το έργο πρέπει να παιχτεί στην Ελλάδα και πρέπει να παιχτεί στα ελληνικά. Συνέβη αυτό που για μένα είναι ουσιαστικό στη δουλειά μου: ερωτεύτηκα το έργο. Και από τότε κυνήγησα να συνδέσω όλους εκείνους τους παράγοντες που θεώρησα ότι θα δείξουν στη σκηνή τις ενδιαφέρουσες διαστάσεις του έργου. Ήρθα σε άμεση επαφή με τον συγγραφέα Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ στον Καναδά για να συζητήσω μαζί του τη δυνατότητα να κάνω όχι μια συμβατική μετάφραση του έργου του στην ελληνική γλώσσα, αλλά μια ουσιαστική μεταφορά του έργου στην Ελλάδα του σήμερα.

Έτσι ο Τομ –στο πρωτότυπο είναι κάτοικος ενός μεγάλου αστικού κέντρου που ταξιδεύει σε μια απόμακρη φάρμα για να αντιμετωπίσει, να βιώσει και να κατανοήσει μια κατάσταση που αφορά αυτόν και την ύπαρξή του ως ομοφυλόφιλου άντρα– έγινε ο κοσμοπολίτης Τομ, ο οποίος επιστρέφει στη χώρα καταγωγής του, οπού δυστυχώς συναντάει ακόμα αυτόν τον πνευματικό επαρχιωτισμό· τον πνευματικό επαρχιωτισμό που εκφράζει το φαινόμενο της ομοφοβίας».

Περισσότερες πληροφορίες

Tom in Greece

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Βασισμένος στο ομώνυμο ψυχολογικό θρίλερ του Καναδού Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ, ο ανερχόμενος σκηνοθέτης κάνει μια χαρτογράφηση του πένθους και ταυτόχρονα μια ανατομία της ομοφοβίας στην ελληνική κοινωνία.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.