Ένας ιδανικός κόσμος μπορεί να έρθει μετά από ένα «Σημείο τομής»

Στο Altera Pars, η νεαρή Μαρθίλια Σβάρνα γράφει και πρωταγωνιστεί με τον Λάμπρο Κωνσταντέα στο έργο «Το σημείο τομής».

Ένας ιδανικός κόσμος μπορεί να έρθει μετά από ένα «Σημείο τομής»

Δύο νέοι καλλιτέχνες, η Κάρολ και ο Μπράιαν, είναι τα διαχρονικά σύμβολα της νεότητας όλων μας. Γεμάτοι όνειρα, ελπίδες και ασίγαστη ορμή, φαντασιώνονται έναν καλύτερο κόσμο, βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά. Οι εξωτερικές συνθήκες και οι εσωτερικές αναταράξεις, όμως, δημιουργούν εμπόδια ανυπέρβλητα.

Ένας ιδανικός κόσμος μπορεί να έρθει μετά από ένα «Σημείο τομής» - εικόνα 1

Το «Σημείο τομής», το πρώτο έργο της νεαρής συγγραφέως και πρωταγωνίστριας Μαρθίλιας Σβάρνα είναι ένα έργο για τη μοναξιά, τη νεότητα και το βάρος των προσδοκιών του κόσμου, το οποίο κατά τη σκηνοθεσία του Γιώργου Σίμωνα τοποθετείται μεν χωροχρονικά στη Νέα Υόρκη του 1960, αλλά παίρνοντας την αισθητική της εποχής, παραμένει αόριστο και διαχρονικό.

Ένας ιδανικός κόσμος μπορεί να έρθει μετά από ένα «Σημείο τομής» - εικόνα 2

Το έργο, που ανέβηκε στο Marilyn Monroe Theatre στο Χόλιγουντ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο πλευρό της Σβάρνα, βρίσκεται ο Λάμπρος Κωνσταντέας («Μαθήματα Πολέμου» του Δημήτρη Λιγνάδη, «Ο πρίγκιπας και ο φτωχός» της Σοφίας Βγενοπούλου»).

Ένας ιδανικός κόσμος μπορεί να έρθει μετά από ένα «Σημείο τομής» - εικόνα 3

Το σημείωμα που έγραψε η Μαρθίλια Σβάρνα για το έργο

«Ξεκίνησα να γράφω αυτό το έργο λίγο πριν τελειώσω τις σπουδές μου στη σχολή Lee Strasberg. Επηρεασμένη από την φύση του Method Acting που διδάχτηκα εκεί, αποφάσισα να γράψω ένα νατουραλιστικό κείμενο, σχεδόν κινηματογραφικό, το οποίο μέσα του περικλείει πολλά θέματα που με απασχολούσαν και βίωνα η ίδια εκείνη την περίοδο. Όπως για παράδειγμα η μοναξιά, η απόσταση από οτιδήποτε δικό μου, το βάρος των προσδοκιών του κόσμου...
Το γεγονός ότι η ιστορία διαδραματίζεται το ‘60 και το ‘70 είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα των μουσικών προτιμήσεων μου και της ρομαντικής διάθεσης της «εποχής χωρίς ίντερνετ», και χωρίς όλα τα μέσα της δικής μου εποχής. Δεν γράφτηκε για πολιτικούς λόγους, ούτε γιατί δεν ήθελα να «ακουμπήσω» τη σημερινή εποχή. Ίσα ίσα, κάνω έναν παραλληλισμό των εποχών και των «προβλημάτων», τα οποία, απ´ ότι φαίνεται, είναι ακόμα τα ίδια με τότε.
Στην ελληνική εκδοχή του έργου, η διαχρονικότητα όλων αυτών των καταστάσεων παρουσιάζεται ακόμα πιο έντονα, χάρη στη σκηνοθεσία του Γιώργου Σίμωνα. Αλλάζοντας το ύφος του έργου από νατουραλιστικό σε υπερρεαλιστικό, τοποθετεί την ιστορία των δύο ηρώων, σε έναν χωροχρόνο ο οποίος ναι μεν είναι ντυμένος με την αισθητική του 1960, αλλά παραμένει αόριστος ως προς όλα τα υπόλοιπα. Γιατί τελικά, είναι μια ιστορία δύο ανθρώπων η οποία θα μπορούσε να έχει συμβεί οποτεδήποτε».

iΠροπώληση μέσω viva.gr | fb: @tosimeiotomis

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.