Η Έφη Θεοδώρου γράφει για τη δική της «Φαίδρα»

Το έργο του θεατρικού συγγραφέα και ποιητή Ρακίνα σκηνοθετεί η Έφη Θεοδώρου και με αφορμή τις παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις.

Η Έφη Θεοδώρου γράφει για τη δική της «Φαίδρα»

Ο αρχαίος ελληνικός μύθος της «Φαίδρας» περνά στη γαλλική Αναγέννηση και ο Ρακίνας καταπιάνεται με τον παράφορο έρωτα της ηρωίδας για το γιο του συζύγου της, τον Ιππόλυτο. Το έργο του θεατρικού συγγραφέα και ποιητή σκηνοθετεί η Έφη Θεοδώρου και με αφορμή τις παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (26-27/7) μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις.

Η Έφη Θεοδώρου γράφει για τη δική της «Φαίδρα» - εικόνα 1
«Ο Ρακίνας, βαθύς μελετητής των αρχαίων Ελλήνων τραγικών, παίρνει το θέμα του από τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη και από τις ιστορικές πηγές και, περνώντας μέσα από τη “Φαίδρα” του Σενέκα, δίνει τη δική του εκδοχή πάνω στο μύθο, γύρω από το άνομο καταστροφικό πάθος της Φαίδρας προς τον Ιππόλυτο, γιο του συζύγου της, του ένδοξου ήρωα Θησέα.
Η Φαίδρα, η κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, μέσα από τη διπλή της φύση του σκότους και του φωτός, εμφανίζεται ως έρμαιο και θύμα ενός πάθους που η μοίρα, η κληρονομικότητα και η θεϊκή οργή γέννησαν μέσα της και το οποίο αποτινάσσει από πάνω της, ομολογώντας το τρεις φορές: μπρος στην έμπιστή της Οινώνη, στον ίδιο τον Ιππόλυτο, αλλά και στο σύζυγό της Θησέα. Στη συνέχεια αυτοκτονεί, συμπαρασύροντας στην καταστροφή όλα τα πρόσωπα του έργου.
Ο έρωτας, εμφανίζεται εδώ ως το κατεξοχήν τραγικό πάθος και ο Ρακίνας συνομιλεί απευθείας με την αρχαιότητα, καθώς η ουσία του τραγικού είναι εδώ ανάγλυφη μέσα από την αρχέγονη αλλά και ανώφελη μάχη του ανθρώπου με το πεπρωμένο του, το οποίο δεν μπορεί να νικήσει. Το όριο της ελευθερίας της Φαίδρας είναι η αυτοχειρία, και ο θάνατος έρχεται σαν λύτρωση από τα δεινά μιας ψυχής που σπαράσσεται και παλεύει να απαλλαγεί από το καταγωγικό της σκοτάδι και να ενωθεί με τον πρόγονό της, τον Ήλιο. Αυτή η Φαίδρα κρατάει γερά από τη Μήδεια».

Το ID της παράστασης

Η Έφη Θεοδώρου γράφει για τη δική της «Φαίδρα» - εικόνα 2

Η Μαρία Σκουλά ερμηνεύει τη Φαίδρα, ο Γιάννος Περλέγκας τον Θησέα και ο Γιάννης Παπαδόπουλος τον Ιππόλυτο. Μαζί τους παίζουν ο Γιωργής Τσαμπουράκης, η Μαριάννα Δημητρίου, η Πηνελόπη Τσιλίκα και η Ελένη Μπούκλη. Η μετάφραση είναι του Στρατή Πασχάλη και η σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου. Τα σκηνικά σχεδίασε η Εύα Μανιδάκη και τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης. Η μουσική σύνθεση είναι του Κορνήλιου Σελαμσή και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Η «Φαίδρα» θα παιχτεί στις 26 και 27/7 στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Περισσότερες πληροφορίες

Φαίδρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο αρχαίος ελληνικός μύθος, τον οποίο έχει αποτυπώσει ο Ευριπίδης στον «Ιππόλυτο», περνά στη γαλλική Αναγέννηση και ο Ρακίνας καταπιάνεται με τον παράφορο έρωτα της Φαίδρας για το γιο του συζύγου της, τον Ιππόλυτο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.