Η Έφη Θεοδώρου γράφει για τη δική της «Φαίδρα»

Το έργο του θεατρικού συγγραφέα και ποιητή Ρακίνα σκηνοθετεί η Έφη Θεοδώρου και με αφορμή τις παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις.

Η Έφη Θεοδώρου γράφει για τη δική της «Φαίδρα»

Ο αρχαίος ελληνικός μύθος της «Φαίδρας» περνά στη γαλλική Αναγέννηση και ο Ρακίνας καταπιάνεται με τον παράφορο έρωτα της ηρωίδας για το γιο του συζύγου της, τον Ιππόλυτο. Το έργο του θεατρικού συγγραφέα και ποιητή σκηνοθετεί η Έφη Θεοδώρου και με αφορμή τις παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (26-27/7) μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις.

Η Έφη Θεοδώρου γράφει για τη δική της «Φαίδρα» - εικόνα 1
«Ο Ρακίνας, βαθύς μελετητής των αρχαίων Ελλήνων τραγικών, παίρνει το θέμα του από τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη και από τις ιστορικές πηγές και, περνώντας μέσα από τη “Φαίδρα” του Σενέκα, δίνει τη δική του εκδοχή πάνω στο μύθο, γύρω από το άνομο καταστροφικό πάθος της Φαίδρας προς τον Ιππόλυτο, γιο του συζύγου της, του ένδοξου ήρωα Θησέα.
Η Φαίδρα, η κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, μέσα από τη διπλή της φύση του σκότους και του φωτός, εμφανίζεται ως έρμαιο και θύμα ενός πάθους που η μοίρα, η κληρονομικότητα και η θεϊκή οργή γέννησαν μέσα της και το οποίο αποτινάσσει από πάνω της, ομολογώντας το τρεις φορές: μπρος στην έμπιστή της Οινώνη, στον ίδιο τον Ιππόλυτο, αλλά και στο σύζυγό της Θησέα. Στη συνέχεια αυτοκτονεί, συμπαρασύροντας στην καταστροφή όλα τα πρόσωπα του έργου.
Ο έρωτας, εμφανίζεται εδώ ως το κατεξοχήν τραγικό πάθος και ο Ρακίνας συνομιλεί απευθείας με την αρχαιότητα, καθώς η ουσία του τραγικού είναι εδώ ανάγλυφη μέσα από την αρχέγονη αλλά και ανώφελη μάχη του ανθρώπου με το πεπρωμένο του, το οποίο δεν μπορεί να νικήσει. Το όριο της ελευθερίας της Φαίδρας είναι η αυτοχειρία, και ο θάνατος έρχεται σαν λύτρωση από τα δεινά μιας ψυχής που σπαράσσεται και παλεύει να απαλλαγεί από το καταγωγικό της σκοτάδι και να ενωθεί με τον πρόγονό της, τον Ήλιο. Αυτή η Φαίδρα κρατάει γερά από τη Μήδεια».

Το ID της παράστασης

Η Έφη Θεοδώρου γράφει για τη δική της «Φαίδρα» - εικόνα 2

Η Μαρία Σκουλά ερμηνεύει τη Φαίδρα, ο Γιάννος Περλέγκας τον Θησέα και ο Γιάννης Παπαδόπουλος τον Ιππόλυτο. Μαζί τους παίζουν ο Γιωργής Τσαμπουράκης, η Μαριάννα Δημητρίου, η Πηνελόπη Τσιλίκα και η Ελένη Μπούκλη. Η μετάφραση είναι του Στρατή Πασχάλη και η σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου. Τα σκηνικά σχεδίασε η Εύα Μανιδάκη και τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης. Η μουσική σύνθεση είναι του Κορνήλιου Σελαμσή και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Η «Φαίδρα» θα παιχτεί στις 26 και 27/7 στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Περισσότερες πληροφορίες

Φαίδρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο αρχαίος ελληνικός μύθος, τον οποίο έχει αποτυπώσει ο Ευριπίδης στον «Ιππόλυτο», περνά στη γαλλική Αναγέννηση και ο Ρακίνας καταπιάνεται με τον παράφορο έρωτα της Φαίδρας για το γιο του συζύγου της, τον Ιππόλυτο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αποκλειστικό: "Η ομολογία της 4ης Ιανουαρίου" μεταμορφώνει τη σκηνή σε δικαστική αίθουσα και το κοινό σε ενόρκους

Η νέα παράσταση των Αγνής και Χάρη Χιώτη που έρχεται τη νέα σεζόν 2025-26 βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αντλώντας έμπνευση από το κλασικό μυθιστόρημα "Η Τες των Ντ’ Έρμπερβιλ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/07/2025

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης οργανώνει την πρώτη του θεατρική κατασκήνωση

Μια θεατρική κολλεκτίβα για επαγγελματίες της σκηνικής πράξης με την καθοδήγηση των Ανέστη Αζά, Χρήστου Θεοδωρίδη και Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Ουαζντί Μουαουάντ: "Η ιστορία της Ευρώπης είναι και μια ιστορία συλλογικών τραυμάτων"

Μιλήσαμε με τους συντελεστές της πολυαναμενόμενης διεθνούς συμπαραγωγής, "Ο όρκος της Ευρώπης", που θα φέρει τον Γαλλοκαναδέζο συγγραφέα και σκηνοθέτη και τη Ζιλιέτ Μπινός στην ορχήστρα της Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: "Η Τελευταία Έξοδος - Ρίτα Χέιγουορθ" για πρώτη φορά στο θέατρο

Η θεατρική μεταφορά του "The Shawshank Redemption" του Στίβεν Κινγκ ζωντανεύει τη σεζόν 2025-26 από μια ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών και δημιουργών στο θέατρο Άνεσις.

Τα Μπαλέτα Μπεζάρ της Λωζάνης τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο

Το φημισμένο συγκρότημα χορού που αποτελεί σημείο αναφοράς για την τέχνη του χορού, επιστρέφει στον τόπο που αγάπησε ο δημιουργός τους, Μορίς Μπεζάρ, για μία ξεχωριστή παράσταση των "7 ελληνικών χορών" στο Ηρώδειο.

Αντιγόνη είδες; Κι αν ναι, πρόσεξες κι εσύ κάποια "ανησυχητική δυσαναλογία";

Σκέψεις με αφορμή την πρεμιέρα του Φεστιβάλ Επιδαύρου και την "ανησυχητική δυσαναλογία" του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού (και τουρισμού).

Εθνικό Θέατρο: Ξεκίνησε η προκράτηση θέσεων για τη παράσταση "Θραύσματα: Ευριπίδης"

Η παράσταση που συνδέει την αρχαιολογία και το θέατρο ανοίγει θέσεις για το κοινό σε αρχαία θέατρα της χώρας.