Ο χορός γιορτάζει στην Πειραιώς 260

Το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών αφιερώνει μια ξεχωριστή μέρα στο χορό, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ο χορός γιορτάζει στην Πειραιώς 260

Μετά την πολύ επιτυχημένη απόπειρα της περσινής χρονιάς, το Φεστιβάλ Αθηνών αφιερώνει μια ολόκληρη μέρα στο χορό. Στις 8 Ιουλίου η Πειραιώς 260 μετατρέπεται σε έναν χώρο συνάντησης, διαλόγου και συνύπαρξης των καλλιτεχνών και του κοινού που αγαπά το χορό. Η Στεριανή Τσιντζιλώνη, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και Διδάκτωρ Θεωρίας Χορού του Πανεπιστημίου Roehampton, επιμελείται το πρόγραμμα της «Ημέρας χορού», το οποίο περιλαμβάνει συλλογικές δράσεις, χορευτικές εμπειρίες και καλλιτεχνικά πειράματα που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και άτομα με και χωρίς αναπηρία. Ενδεικτικά οι επαγγελματίες χορευτές και χορογράφοι που συμμετέχουν στα εργαστήρια, τις παρουσιάσεις και τα μαθήματα είναι, μεταξύ άλλων, οι Ιωάννα Τουμπακάρη, Μαρία Γοργία, ΄Ιρις Καραγιάν, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Δημήτρης Μυτιληναίος, Νεφέλη Αστερίου, Πατρίσια Απέργη, Άρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Πασακοπούλου, Εύη Σούλη, Κατερίνα Φώτη, Κώστας Τσιούκας, Gigi Cristoforetti (διευθυντής του ιταλικού Εθνικού Ιδρύματος Χορού Aterballetto)

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της «Ημέρας χορού»

11.00 – 12.30

Οι δράκοι που χορεύουν (για παιδιά από 6-12 ετών)

Κινητικό μάθημα με την Ιωάννα Τουμπακάρη, μέσα από το οποίο το παιδί έρχεται σε επαφή με βασικές ιδέες του σύγχρονου χορού και του παραδοσιακού κουνγκ φου. Η προεγγραφή στο e-mail seminars@greekfestival.gr είναι απαραίτητη, ενώ την ημέρα του σεμιναρίου θα πρέπει να προσκομιστεί συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη η βεβαίωση συναίνεσης για τη συμμετοχή των παιδιών, την οποία θα βρείτε εδώ. Η παρουσία των συνοδών στο χώρο του σεμιναρίου είναι υποχρεωτική.

13:00 – 15:30

Χορογραφικά Αποτυπώματα

Εργαστήριο και ανοιχτή διαδραστική συνάντηση-συζήτηση για τη διερεύνηση της έννοιας και των πρακτικών της σύγχρονης χορογραφίας, σε σύλληψη και συντονισμό των Έλενας Νοβάκοβιτς και Ροδιάς Βόμβολου. Χορογράφοι, θεωρητικοί του χορού, δραματουργοί, επιμελητές, καθώς και θεατές προσκαλούνται να αποτυπώσουν σε ένα «χάρτη» ίχνη χορογραφικών πρακτικών.

Προσκεκλημένοι: Μαρία Γοργία-χορογράφος, ΄Ιρις Καραγιάν-χορογράφος, Ανδρονίκη Μαραθάκη-χορογράφος, Δημήτρης Μυτιληναίος & Νεφέλη Αστερίου-χορογράφοι, χορευτές, Μπετίνα Παναγιωτάρα-θεωρητικός χορού, δημοσιογράφος, δραματουργός, Αναστάσιος Κουκουτάς-κριτικός χορού, δραματουργός, Στεριανή Τσιντζιλώνη-θεωρητικός χορού, σύμβουλος για τον χορό Ε.Φ.

17:00 – 18:30

Αφρικάνικος χορός για άτομα με και χωρίς αναπηρία με τη συνοδεία ζωντανών κρουστών

Κινητικό μάθημα με τη Στέλλα Σπύρου στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν άτομα με προβλήματα κίνησης, όρασης ή ακοής. Συμμετέχουν οι μουσικοί Ακριβή Μπερδεμπέ και Μαριλίζα-Σμαράγδα Νικολαΐδου.

Διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας: Γιώργος Στάθης

19:00 – 21:00

Return Trip

Τί γίνεται μετά την αποφοίτηση από μια επαγγελματική σχολή χορού; Ποιές οι ανάγκες και οι απαιτήσεις για τη μετάβαση από τη σπουδή στην επαγγελματική ζωή ενός χορευτή; Ο Gigi Cristoforetti, διευθυντής του ιταλικού Εθνικού Ιδρύματος Χορού / Aterballetto, ο Fabio Ferretti, μάνατζερ του προγράμματος Return Trip, ο Enrico Morelli, επιμελητής του Agorà Coaching Project, και οι χορογράφοι Χρήστος Παπαδόπουλος και Πατρίσια Απέργη παρουσιάζουν το εκπαιδευτικό/καλλιτεχνικό πρόγραμμα Return Trip και συζητούν με το κοινό. Συμμετέχουν ιταλοί και έλληνες χορευτές, υπότροφοι του προγράμματος Agora Coaching Project.

Μια συνεργασία του Ιταλικού Εθνικού Ιδρύματος Χορού Aterballetto, του MM Contemporary Dance Company και του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

21:30 – 22:30

Γνωριμία με χορογράφους – μια διαφορετική παράσταση

Μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με Έλληνες σύγχρονους χορογράφους μέσα από μια οργανωμένη, παιγνιώδη «παράσταση».

Συμμετέχοντες χορογράφοι: Αναστασία Βαλσαμάκη, Βιτόρια Κοτσάλου, Άρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου (Άρης & Μάρθα), Μαριέλα Νέστορα, Εύη Σούλη & Κατερίνα Φώτη (Στέρεο Νερό), Κώστας Τσιούκας.

iΗμέρα χορού 2019 | Πειραιώς 260 | 8 Ιουλίου | Πληροφορίες στο greekfestival.gr/imera-choroy/ | Είσοδος ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις | Για τα μαθήματα απαραίτητη προεγγραφή στο seminars@greekfestival.gr |

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών": Νιότη, επανάσταση, ποίηση και ζωή στη σκηνή του Βρετάνια

Η ταινία-θρύλος "Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" αποκτά θεατρική μορφή από τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Ασπιώτη και έρχεται στη σκηνή του θεάτρου Βρετάνια, με τον Άκη Σακελλαρίου στο ρόλο ενός καθηγητή υπέρμαχου της ελευθερίας που μαθαίνει στους μαθητές του να αγαπούν την ποίηση, την τέχνη, τη ζωή και να παλεύουν για τις επιλογές τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
03/12/2022

"Πρώτα ο Θεός" θα δούμε τη νέα παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου

"Στην παράσταση συμμετέχουν 2,654 θεοί, ο άγνωστος θεός, ο από μηχανής θεός και ο θεός της κωμωδίας" μας πληροφορεί ο Χριστόφορος Ζαραλίκος για την ολοκαίνουργια stand up comedy παράσταση "Πρώτα ο Θεός" που έρχεται στο "Τζένη Καρέζη".

"Circo Acquatico Bonaccini": Το μεγάλο ιταλικό τσίρκο έρχεται στην Ελλάδα

Μετά την πολύ επιτυχημένη περιοδεία του στην Ευρώπη, το τσίρκο από την Ιταλία επισκέπτεται τη χώρα μας με ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο και θεματοποιημένο από το νερό που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους.

"Αντιγόνη": Η παράσταση που επαναπροσδιορίζει το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο

Ο Χάρης Φραγκούλης και η δεμένη ερμηνευτική ομάδα του παρουσιάζουν μια πρωτότυπη εκδοχή της "Αντιγόνης" του Σοφοκλή στο θέατρο Σφενδόνη, όπου ο θεατής γίνεται μέρος της θεατρικής εμπειρίας.

Οι παραστάσεις που επαναλαμβάνονται από αυτήν την εβδομάδα και αξίζουν

Τέσσερις παραστάσεις που άφησαν ξεχωριστό στίγμα επιστρέφουν στις θεατρικές σκηνές.

Ένα "Χάπι" από τον Μάνο Καρατζογιάννη

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός μας συστήνει σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το τελευταίο έργο του πολυβραβευμένου Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Έντα Γουόλς για για την απουσία της αγάπης.

Το "Τάο" του Γιώργου Καφετζόπουλου στο Επί Κολωνώ

Στο θεατρικό ντεμπούτο του συγγραφέα, η κινεζική φιλοσοφία κοντράρεται με το ελληνικό ταμπεραμέντο, σε μια άγρια κωμωδία με φόντο τη φυλακή και τον κόσμο της νύχτας.