Ο χορός γιορτάζει στην Πειραιώς 260

Το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών αφιερώνει μια ξεχωριστή μέρα στο χορό, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ο χορός γιορτάζει στην Πειραιώς 260

Μετά την πολύ επιτυχημένη απόπειρα της περσινής χρονιάς, το Φεστιβάλ Αθηνών αφιερώνει μια ολόκληρη μέρα στο χορό. Στις 8 Ιουλίου η Πειραιώς 260 μετατρέπεται σε έναν χώρο συνάντησης, διαλόγου και συνύπαρξης των καλλιτεχνών και του κοινού που αγαπά το χορό. Η Στεριανή Τσιντζιλώνη, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και Διδάκτωρ Θεωρίας Χορού του Πανεπιστημίου Roehampton, επιμελείται το πρόγραμμα της «Ημέρας χορού», το οποίο περιλαμβάνει συλλογικές δράσεις, χορευτικές εμπειρίες και καλλιτεχνικά πειράματα που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και άτομα με και χωρίς αναπηρία. Ενδεικτικά οι επαγγελματίες χορευτές και χορογράφοι που συμμετέχουν στα εργαστήρια, τις παρουσιάσεις και τα μαθήματα είναι, μεταξύ άλλων, οι Ιωάννα Τουμπακάρη, Μαρία Γοργία, ΄Ιρις Καραγιάν, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Δημήτρης Μυτιληναίος, Νεφέλη Αστερίου, Πατρίσια Απέργη, Άρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Πασακοπούλου, Εύη Σούλη, Κατερίνα Φώτη, Κώστας Τσιούκας, Gigi Cristoforetti (διευθυντής του ιταλικού Εθνικού Ιδρύματος Χορού Aterballetto)

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της «Ημέρας χορού»

11.00 – 12.30

Οι δράκοι που χορεύουν (για παιδιά από 6-12 ετών)

Κινητικό μάθημα με την Ιωάννα Τουμπακάρη, μέσα από το οποίο το παιδί έρχεται σε επαφή με βασικές ιδέες του σύγχρονου χορού και του παραδοσιακού κουνγκ φου. Η προεγγραφή στο e-mail seminars@greekfestival.gr είναι απαραίτητη, ενώ την ημέρα του σεμιναρίου θα πρέπει να προσκομιστεί συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη η βεβαίωση συναίνεσης για τη συμμετοχή των παιδιών, την οποία θα βρείτε εδώ. Η παρουσία των συνοδών στο χώρο του σεμιναρίου είναι υποχρεωτική.

13:00 – 15:30

Χορογραφικά Αποτυπώματα

Εργαστήριο και ανοιχτή διαδραστική συνάντηση-συζήτηση για τη διερεύνηση της έννοιας και των πρακτικών της σύγχρονης χορογραφίας, σε σύλληψη και συντονισμό των Έλενας Νοβάκοβιτς και Ροδιάς Βόμβολου. Χορογράφοι, θεωρητικοί του χορού, δραματουργοί, επιμελητές, καθώς και θεατές προσκαλούνται να αποτυπώσουν σε ένα «χάρτη» ίχνη χορογραφικών πρακτικών.

Προσκεκλημένοι: Μαρία Γοργία-χορογράφος, ΄Ιρις Καραγιάν-χορογράφος, Ανδρονίκη Μαραθάκη-χορογράφος, Δημήτρης Μυτιληναίος & Νεφέλη Αστερίου-χορογράφοι, χορευτές, Μπετίνα Παναγιωτάρα-θεωρητικός χορού, δημοσιογράφος, δραματουργός, Αναστάσιος Κουκουτάς-κριτικός χορού, δραματουργός, Στεριανή Τσιντζιλώνη-θεωρητικός χορού, σύμβουλος για τον χορό Ε.Φ.

17:00 – 18:30

Αφρικάνικος χορός για άτομα με και χωρίς αναπηρία με τη συνοδεία ζωντανών κρουστών

Κινητικό μάθημα με τη Στέλλα Σπύρου στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν άτομα με προβλήματα κίνησης, όρασης ή ακοής. Συμμετέχουν οι μουσικοί Ακριβή Μπερδεμπέ και Μαριλίζα-Σμαράγδα Νικολαΐδου.

Διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας: Γιώργος Στάθης

19:00 – 21:00

Return Trip

Τί γίνεται μετά την αποφοίτηση από μια επαγγελματική σχολή χορού; Ποιές οι ανάγκες και οι απαιτήσεις για τη μετάβαση από τη σπουδή στην επαγγελματική ζωή ενός χορευτή; Ο Gigi Cristoforetti, διευθυντής του ιταλικού Εθνικού Ιδρύματος Χορού / Aterballetto, ο Fabio Ferretti, μάνατζερ του προγράμματος Return Trip, ο Enrico Morelli, επιμελητής του Agorà Coaching Project, και οι χορογράφοι Χρήστος Παπαδόπουλος και Πατρίσια Απέργη παρουσιάζουν το εκπαιδευτικό/καλλιτεχνικό πρόγραμμα Return Trip και συζητούν με το κοινό. Συμμετέχουν ιταλοί και έλληνες χορευτές, υπότροφοι του προγράμματος Agora Coaching Project.

Μια συνεργασία του Ιταλικού Εθνικού Ιδρύματος Χορού Aterballetto, του MM Contemporary Dance Company και του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

21:30 – 22:30

Γνωριμία με χορογράφους – μια διαφορετική παράσταση

Μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με Έλληνες σύγχρονους χορογράφους μέσα από μια οργανωμένη, παιγνιώδη «παράσταση».

Συμμετέχοντες χορογράφοι: Αναστασία Βαλσαμάκη, Βιτόρια Κοτσάλου, Άρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου (Άρης & Μάρθα), Μαριέλα Νέστορα, Εύη Σούλη & Κατερίνα Φώτη (Στέρεο Νερό), Κώστας Τσιούκας.

iΗμέρα χορού 2019 | Πειραιώς 260 | 8 Ιουλίου | Πληροφορίες στο greekfestival.gr/imera-choroy/ | Είσοδος ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις | Για τα μαθήματα απαραίτητη προεγγραφή στο seminars@greekfestival.gr |

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.