Τα «Μελίσσια» είναι μια άκρως οικογενειακή ιστορία

Η Μπέττυ Αρβανίτη αφήνει για λίγο το θεατρικό της σπίτι στην Κυψέλη για χάρη του Εθνικού Θεάτρου και μιας διαφορετικής κυψέλης: πρωταγωνιστεί στα «Μελίσσια», το θεατρικό έργο του γιου της Αλέξη Σταμάτη.

Τα «Μελίσσια» είναι μια άκρως οικογενειακή ιστορία

Η Μπέττυ Αρβανίτη αφήνει για λίγο το θεατρικό της σπίτι στην Κυψέλη για χάρη του Εθνικού Θεάτρου και μιας διαφορετικής κυψέλης: πρωταγωνιστεί στα «Μελίσσια», το θεατρικό έργο του γιου της Αλέξη Σταμάτη, που ανεβαίνει στη Νέα Σκηνή από τις 10/5.

Πολλά είναι τα σημεία ενδιαφέροντος που μπορούμε να επισημάνουμε για τα «Μελίσσια», το πρώτο θεατρικό έργο του Αλέξη Σταμάτη που ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο. Με το επικείμενο ανέβασμά του ξεκινάει το σκηνικό του ταξίδι, αλλά κλείνει ταυτόχρονα έναν κύκλο, καθώς επιστρέφει στο χώρο όπου μας είχε πρωτοσυστηθεί το 2012, όταν η Ελένη Μποζά είχε παρουσιάσει μερικές σκηνές του σε μορφή αναλογίου για τον κύκλο «Αναγνώσεις». Από εκεί ο συγγραφέας κατέληξε πρώτα στο ομώνυμο μυθιστόρημα (2014) κι έπειτα στην τελική εκδοχή του θεατρικού έργου, που κάνει τώρα πανελλήνια πρεμιέρα.

Ο τίτλος του, εύστοχα δηλωτικός και περιπαικτικός, παραπέμπει τόσο στην αστική αθηναϊκή συνοικία όπου διαδραματίζεται η ιστορία –επιβεβαιώνοντας την πρωταγωνιστική θέση που έχει η Αθήνα στη γραφή του Σταμάτη– όσο και σε μια κυψέλη όπου κυριαρχεί η δεσποτική παρουσία της «βασίλισσας μέλισσας». Αυτήν τη μητριαρχική φιγούρα υποδύεται η Μπέττυ Αρβανίτη, σε μία από τις σπανιότατες «μετεγγραφές» της, που την οδήγησαν εκτός του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.

Τα «Μελίσσια» είναι μια άκρως οικογενειακή ιστορία - εικόνα 1

Η ηρωίδα της, η Αγάπη, είναι μια μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας, που αν και σχεδόν ετοιμοθάνατη φαίνεται ότι συνεχίζει να κινεί τα νήματα που συνδέουν με νοσηρούς δεσμούς τα μέλη της οικογένειάς της. Η αυτοαναφορικότητα που χαρακτηρίζει τα έργα του Σταμάτη, καθώς οι ήρωές του είναι συχνά καλλιτέχνες, ακόμη και συγγραφείς, τους προσδίδει μια αυτοβιογραφική διάσταση, και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σίγουρα ερεθιστικό το ότι το θεατρικό «προσωπείο» του συγγρα­φέα καλείται να υποδυθεί η μητέρα του.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο μετρ –όπως τείνει να αποδειχτεί– του ρεαλιστικού θεάτρου Γιώργος Παλούμπης. Καθώς έχει εντρυφήσει σε έργα με θέμα την ελληνική οικογένεια, αναμένεται με ζωηρό ενδιαφέρον η οπτική του σε ακόμη ένα σύγχρονο έργο που βάζει στο επίκεντρο τους οικογενειακούς δεσμούς και φλερτάρει έντονα με την υπέρβαση του ρεαλισμού, καθώς στο σύμπαν των «Μελισσίων» τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φανταστικής ζωής είναι απολύτως ρευστά. Μαζί με την Μπέττυ Αρβανίτη πρωταγωνιστεί μια ομάδα εκλεκτών ηθοποιών: Νίκος Αρβανίτης, Κώστας Βασαρδάνης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νεφέλη Κουρή και Νίκος Χατζόπουλος.

Περισσότερες πληροφορίες

Μελίσσια

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Οι λεπτές ισορροπίες μιας μητριαρχικής αστικής κυψέλης των βορείων προαστίων διαταράσσονται από την έλευση μιας νεαρής κοπέλας.

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.