Οι καλλιτέχνες φτιάχνουν κοινότητα στο Onassis AiR

Ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση δίνει στους καλλιτέχνες βήμα αλλά και αυτό που λείπει από όλους: χρόνο για να σχεδιάζουν τις δημιουργίες τους.

Οι καλλιτέχνες φτιάχνουν κοινότητα στο Onassis AiR

Η συνεργασία δύο σημαντικών πόλων του Ιδρύματος Ωνάση του Onassis Culture με το Onassis Education γέννησε ένα καινοτόμο πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας, το Onassis AiR (Artists-In-Residence). Με έδρα του το κέντρο της Αθήνας, θα λάβει χώρα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Ιουνίου 2020 και στοχεύει να δημιουργήσει μια κοινότητα μεταξύ ισότιμων καλλιτεχνών, που θα προσφέρει τους απαραίτητους πόρους και χρόνο, ώστε οι καλλιτέχνες, εικαστικοί και επιμελητές εκθέσεων από όλο τον κόσμο, να πάρουν μια παύση, να σκεφτούν και να υλοποιήσουν τα προγράμματά τους, δίχως να ανησυχούν για χρονικούς περιορισμούς ή οικονομικά ζητήματα, με δουλειά εις βάθος και περισυλλογή, αντίθετα με τις επιταγές των καιρών.

Για να γίνει αυτή η επιθυμία πραγματικότητα, το Ίδρυμα Ωνάση προσκάλεσε μια συμβουλευτική επιτροπή με το έργο να επιλέξει τους καλλιτέχνες που θα υποστηρίξει το Onassis AiR. Η επιτροπή αυτή απαρτιζόταν από την εικαστικό και θεατρική δημιουργό Έφη Μπίρμπα (Ελλάδα), τον φιλόσοφο και Καλλιτεχνικό συν-Διευθυντή του Kunsten Festival des Arts, Daniel Blanga Gubbay (Βέλγιο), την επιμελήτρια και πρώην διευθύντρια του DAS Theatre, Barbara van Lindt (Ολλανδία/Βέλγιο) και την επιμελήτρια, συγγραφέα και αρχισυντάκτρια του Kaleidoscope Magazine, Myriam Βen Salah (Τυνησία/Γαλλία). Όλοι μαζί εξέτασαν τον εντυπωσιακό αριθμό των 1084 αιτήσεων από 68 χώρες για τις τέσσερις ενότητες του προγράμματος, οι οποίες περιλαμβάνουν το Onassis AiR: (Inter)national Residency Program, Onassis AiR Critical Practices Program, Onassis AiR Exchange Residencies και Onassis AiR Emergency Fellowships.

Τι είναι το (Inter)national Residency Program

Οι καλλιτέχνες φτιάχνουν κοινότητα στο Onassis AiR - εικόνα 1

Είναι ένα πρόγραμμα που ενδιαφέρεται για την αλληλεπίδραση της κοινωνικοπολιτικής πρακτικής κι αισθητικής στην προσωπική έρευνα, πρακτική και δημιουργία. Οι πρώτοι εννιά Onassis Residents καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που επιλέχθηκαν για να υποστηριχθούν από το πρόγραμμα είναι: ο καλλιτέχνης και φωτογράφος Alaa Ghosheh (Παλαιστίνη), ο καλλιτέχνης και επιμελητής Paribartana Mohanty (Ινδία), η καλλιτέχνιδα και κινηματογραφίστρια Cate Giordano (ΗΠΑ), το ντουέτο Young Girls Reading Group (YGRD), που αποτελείται από την Dorota Gawęda (Πολωνία) και την Eglė Kulbokaitė (Λιθουανία), η χορογράφος Émilie Pitoiset (Γαλλία), η εικαστικός Fiona Banner (Μεγάλη Βρετανία), η εικαστικός και περφόρμερ Arshia Fatima Haq (Ινδία/ΗΠΑ), ο καλλιτέχνης που εργάζεται κυρίως με φίλμ και βίντεο Ryan Ferko (Καναδάς), η χορογράφος και καλλιτέχνιδα Maria Hassabi (Κύπρος/ΗΠΑ), η οποία θα ξεκινήσει την πρώτη περίοδο της καλλιτεχνικής της έρευνας, στο πλαίσιο της δεκαετούς υποτροφίας καλλιτεχνικής φιλοξενίας “One of a Kind”, που απονέμεται από το πρόγραμμα Onassis Culture για την περίοδο 2019-2029. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος θα φιλοξενηθούν και οι πιλοτικές δουλειές έξι ακόμα καλλιτχνών: Tom Sellar (ΗΠΑ), Sherry Dobbin (ΗΠΑ/Ηνωμένο Βασίλειο), Hatem Imam (Λίβανος), Maya Moumne (Λίβανος), Αντιγόνη Φρυδά (Ελλάδα), Effi Rabsilber (Γερμανία/Ελλάδα).

Το πρόγραμμα Critical Practices

Οι καλλιτέχνες φτιάχνουν κοινότητα στο Onassis AiR - εικόνα 2

Το συγκεκριμένο συλλογικό full time πρόγραμμα, διαρκεί 3 μήνες και στοχεύει να υποστηρίξει την έρευνα δέκα καλλιτεχνών που βρίσκονται σε μεταβατική φάση της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας και κατεύθυνσης. Στις συναντήσεις (Φθινόπωρο 2019 και Άνοιξη 2020) περιλαμβάνεται ένα group intensive project διάρκειας ενός μήνα, με προσκεκλημένους μέντορες που θα αναλάβουν να υποστηρίξουν και να καθοδηγήσουν τους καλλιτέχνες και τις πρακτικές τους σε πνεύμα δημοσίου διαλόγου. Οι προσκεκλημένοι μέντορες είναι ο καλλιτέχνης και μουσικός Raed Yassin (Λίβανος), η επιμελήτρια και δραματουργός Silke Bake (Γερμανία) και ο σκηνοθέτης, περφόρμερ και επιμελητής Peter Stamer (Γερμανία).

Το πρόγραμμα Exchange Residencies

Είναι το πρότζεκτ που δίνει ευκαιρία σε επιλεχθέντες καλλιτέχνες και επιμελητές με έδρα την Ελλάδα να φιλοξενηθούν σε αντίστοιχα προγράμματα. Η Μαργαρίτα Αθανασίου και η Άλκηστις Ευθυμίου θα φιλοξενηθούν στο αντίστοιχο πρόγραμμα CAPACETE (Βραζιλία) και ο Δημήτρης Ρεντούμης θα φιλοξενηθεί στο Beirut Art Residency / BAR (Λίβανος).

Σε ποιους θα δοθούν τα Emergency Fellowships

Οι καλλιτέχνες φτιάχνουν κοινότητα στο Onassis AiR - εικόνα 3

Για το 2019-20 θα δοθούν πέντε Emergency Fellowships σε καλλιτέχνες που βρίσκονται σε επιτακτική καλλιτεχνική έρευνα ή σε περιορισμένο χρονικό πλαίσιο της επαγγελματικής τους πρακτικής. Αξιοσημείωτη είναι βέβαια και η συνεργασία του Onassis AiR με άλλους σημαντικούς θεσμούς παρόμοιου προσανατολισμού στην Ελλάδα, όπως η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας SNEHTA με έδρα την Κυψέλη, ενώ το Onassis AiR είναι μέλος του χρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης RESHAPE σχετικά με την επαναδόμηση οργανωτικών μοντέλων στις παραστατικές τέχνες.

Δείτε το τρέιλερ εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.