«Λίμνη των κύκνων» από την Οδησσό

Το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής για μας «βυθίσει» στο ονειρικό μπαλετικό τοπίο της «Λίμνης των κύκνων».

«Λίμνη των κύκνων» από την Οδησσό

Η «Λίμνη των κύκνων» είναι η υπέρτατη πρόκληση στην καριέρα των χορευτών, αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του, πρέπει να αγγίζουν την τελειότητα. Το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής, 3 με 5 Μαΐου, για μας «βυθίσει» στο ονειρικό μπαλετικό τοπίο που συνέθεσε ο Τσαϊκόφσκι.

Το υπέροχο μπαλέτο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου του 1877 στο Θέατρο Μπολσόι και στην αρχή αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη. Στην συνέχεια η αποδοχή του ήταν αποθεωτική ειδικά μετά τις 15 Ιανουαρίου του 1895 και την παράσταση στο Θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη, όπου ανέβηκε με νέα χορογραφία από τον Μάριους Πετιπά και τον Λεβ Ιβάνοφ. Αυτή τη χορογραφία θα αναβιώσει το corps de ballet της Εθνικής Όπερας της Οδησσού.

Μια ιστορία έρωτα

«Λίμνη των κύκνων» από την Οδησσό - εικόνα 1

Το σενάριο εξελίσσεται σε τέσσερις πράξεις, είναι εμπνευσμένο από τα ρωσικά λαϊκά παραμύθια και αφηγείται την ιστορία της Οντέτ, μιας πριγκίπισσας που μετατράπηκε σε κύκνο από τα μάγια του μάγου Ρόθμπαρτ. Μόνο ο έρωτας μπορεί να τα λύσει κι αυτός έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο μάγος αποπειράται να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, τον μαύρο κύκνο, που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ σύντομα αντιλαμβάνεται την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά του την αγαπημένη του και πετούν μαζί για τον ουρανό.

Ένα κτίριο-κόσμημα

«Λίμνη των κύκνων» από την Οδησσό - εικόνα 2

Το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού θεωρείται ένα θαύμα αρχιτεκτονικής, καθώς, μετά τη Σκάλα του Μιλάνου, ήταν το μεγαλύτερο κτίριο όπερας και σίγουρα από τα ωραιότερα. Έχει την έδρα του σε ένα θέατρο-κόσμημα για την πόλη της Οδησσού, ένα μνημείο πολιτισμού με σπουδαία και μακρόχρονη ιστορία. Χτίστηκε το 1809 και ένα χρόνο αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1810, φιλοξένησε την πρώτη του παράσταση. Ονόματα μεγάλων καλλιτεχνών συνθετών, κορυφαίων τραγουδιστών, αλλά διάσημων χορευτών και χορογράφων όπως οι Άννα Πάβλοβα, Ισιδώρα Ντάνκαν, Σαρά Μπερνάρ κ.ά. έχουν ανέβει στη σκηνή του και έχουν εντυπωσιαστεί από το υπέροχο αυτό θέατρο.

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.