Μια ενήλικη «Σταχτοπούτα» χορεύει ανάμεσά μας

Ο Ζαν-Κριστόφ Μαγιό, ένας από τους διασημότερους χορογράφους της γενιάς του, μας καλεί να ξαναπιστέψουμε στα παραμύθια μέσα από τη μοντέρνα εκδοχή της «Σταχτοπούτας», που παρουσιάζει με τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο.

Μια ενήλικη «Σταχτοπούτα» χορεύει ανάμεσά μας

Ο Ζαν-Κριστόφ Μαγιό, ένας από τους διασημότερους χορογράφους της γενιάς του, μας καλεί να ξαναπιστέψουμε στα παραμύθια μέσα από τη μοντέρνα εκδοχή της «Σταχτοπούτας», την οποία θα παρουσιάσει με το εξαιρετικό ανσάμπλ των Μπαλέτων του Μόντε Κάρλο στο Μέγαρο Μουσικής (21-29/12).

Μια ενήλικη «Σταχτοπούτα» χορεύει ανάμεσά μας - εικόνα 1

Εκατόν εννιά χρόνια ζωής μετράνε τα περίφημα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, αγαπημένα στο ελληνικό κοινό από προηγούμενες εμφανίσεις τους. Με την ιστορία τους συνδέθηκε μία από τις πιο επιδραστικές φυσιογνωμίες του χορού, ο Σεργκέι Ντιαγκίλεφ, και σε εκείνον οφείλεται η συνεργασία της ομάδας με τους σημαντικότερους χορευτές των Αυτοκρατορικών Μπαλέτων της Αγίας Πετρούπολης και της Μόσχας (Νιζίνσκι, Πάβλοβα κ.ά.), με την αφρόκρεμα των χορογράφων (Φοκίν, Μασίν, Λιφάρ), συνθετών (Μουσόργκσκι, Προκό­φιεφ, Ρίμσκι-Κόρσακοφ, Ραβέλ, Ντεμπισί), ακόμη και ζωγράφων (Πικάσο, Ματίς, Μπρακ). Μετά το θάνατό του το 1929 το συγκρότημα διαλύθηκε και ανασυγκροτήθηκε κάποιες φορές μέχρι το 1985.

Τη χρονιά εκείνη ξεκίνησε μια νέα εποχή για τα μπαλέτα του πριγκιπάτου. Η ομάδα βρέθηκε και πάλι στην παγκόσμια χορευτική αφρόκρεμα με έργα από το κλασικό ρεπερτόριο αλλά και σύγχρονα, με χορογραφίες υπογεγραμμένες από σύγχρονους σπουδαίους χορογράφους όπως ο Γουίλιαμ Φορσάιθ, η Λουσίντα Τσάιλντς, ο Νάτσο Ντουάτο, ο Ιτζίκ Γκαλίλι, ο Τζον Νόιμαϊερ. Από τη σχολή του Νόιμαϊερ προέρχεται και ο Ζαν-Κριστόφ Μαγιό, σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήματος. Σήμερα, υπό την προεδρία της πριγκίπισσας Καρολίνας του Ανόβερο, τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο συνεχίζουν να θεωρούνται από τις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο.

Μια ενήλικη «Σταχτοπούτα» χορεύει ανάμεσά μας - εικόνα 2

Οι Αθηναίοι λάτρεις του κλασικού χορού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική «Σταχτοπούτα», καθώς ο Ζαν-Κριστόφ Μαγιό είχε την καλλιτεχνικά ευφυή ιδέα να «ντύσει» την αριστουργηματική μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ με μια αφαιρετικής και συμβολικής προσέγγισης χορογραφία, που εκπέμπει θεατρικότητα και ταυτόχρονα τολμά να ανατρέψει την κλασική εκδοχή του παραμυθιού, φέρνοντάς το στο σήμερα. Η «Σταχτοπούτα» του Μαγιό απαρνιέται το παραμυθένιο της ένδυμα και μετατρέπεται σε ένα καθημερινό κορίτσι που αισθάνεται, ζει κι ερωτεύεται όπως όλα τα άλλα.

Στην εκδοχή του η νεράιδα-νονά είναι στην πραγματικότητα η πρόωρα χαμένη μητέρα της Σταχτοπούτας, μια επιλογή που έχει στόχο να αισθανθούμε όλοι μας ότι έχουμε μια νεράιδα στη ζωή μας, έναν άνθρωπο που μας συμπαραστέκεται και μας βοηθά χωρίς να ζητάει άμεσα ανταλλάγματα. Τρυφερότητα, ρομαντισμός κι ερωτισμός αλλά και απογοήτευση και προβληματισμός συμπλέουν σε αυτήν την παράσταση, που αναδεικνύει το σώμα ως εργαλείο για να εξερευνήσουμε τη σχέση μας με τους άλλους και να πιστέψουμε ότι τα μικρά ή μεγάλα θαύματα είναι δυνατό να συμβούν ακόμη στην ενήλικη ζωή μας. Βέβαια, μπορεί το κλασικό παραμύθι να παρουσιάζεται σε μια πιο ενήλικη εκδοχή, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι κατάλληλο για παιδιά. Πάρτε τα μαζί σας. Είναι σίγουρο ότι θα το καταευχαριστηθούν!

Περισσότερες πληροφορίες

Σταχτοπούτα

  • Μπαλέτο
  • Διάρκεια: 90 '

Μια σύγχρονη εκδοχή της Σταχτοπούτας, που ανατρέπει το κλασικό παραμύθι και ανάγει την ηρωίδα σε σύμβολο δύναμης και χειραφέτησης.

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.