Ο Άρης Μπινιάρης γράφει για το δικό του «Ξύπνα Βασίλη»

Ο Έλληνας τολμηρός σκηνοθέτης αποκαλύπτει γιατί επέλεξε να ανεβάσει το «Ξύπνα Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά, προσφέροντας μια νέα, πολυεπίπεδη όσο και ηλεκτρισμένη ματιά στο αγαπημένο έργο.

Ο Άρης Μπινιάρης γράφει για το δικό του «Ξύπνα Βασίλη»

Η πρόταση για το «Ξύπνα Βασίλη» ήρθε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό. Επανήλθα στο πρωτότυπο θεατρικό κείμενο του Δημήτρη Ψαθά και στην ταινία του Δαλιανίδη. Διέκρινα, αρχικά, πως ο Ψαθάς δεν καυτηριάζει μόνο τον παροξυσμό και την επίφαση των ιδεολογιών, αλλά ένα σύνολο στοιχείων, που συστήνουν την παθογένεια της κοινωνίας τότε και σήμερα.

Η εμμονή για ανέλιξη με κάθε τίμημα, ο δογματισμός των θέσεων, η μανιακή νουθεσία για κοινωνική αποκατάσταση, η μη αποδοχή της γνώμης του άλλου είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά των προσώπων που ο Ψαθάς διακωμωδεί. Αυτή η διακωμώδηση προσώπων και καταστάσεων, η οποία λειτουργεί απολαυστικά για τον θεατή, μαρτυρά ταυτόχρονα μια μονωμένη μοναξιά, μια τεταμένη αγωνία, μέσα από την οποία συνδέονται οι χαρακτήρες του έργου.

Ο Άρης Μπινιάρης γράφει για το δικό του «Ξύπνα Βασίλη» - εικόνα 1

Υπάρχει μια διπλή αφηγηματική λειτουργία που καθόρισε τελικά και το συγκεκριμένο ανέβασμα. Από τη μία οι ομιλούντες διάλογοι της καθημερινότητας των προσώπων και από την άλλη το ποτάμι των ανομολόγητων συναισθημάτων τους. Ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την γνωστή ιστορία του Βασίλη, του ποιητή Φανφάρα, της Φαρλάκου και των άλλων χαρακτήρων, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνει, μέσω της ηλεκτρικής μουσικής που έγραψε ο Φώτης Σιώτας και παίζει ζωντανά στη σκηνή με τον Δημήτρη Τσεκούρα, τον κραδασμό και τον παλμό των υπόγειων συναισθηματικών ρευμάτων του έργου.

«Μια κωμωδία της ζωής, ανθρώπινη, με όλο το δραματικό υπόστρωμά της», έχει χαρακτηρίσει ο Ψαθάς το «Ξύπνα Βασίλη» και ακριβώς αυτή ήταν η κατεύθυνσή μας στην παράσταση που κάνει πρεμιέρα στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου από τις 19 Οκτωβρίου, με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Γάλλο, την Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, την Ηρώ Μπέζου, τον Γιώργο Παπαγεωργίου, τον Στέφανο Πίττα, τον Κωνσταντίνο Σεβδαλή, τη Λυδία Τζανουδάκη, την Έλενα Τοπαλίδου και τον Αινεία Τσαμάτη.

Περισσότερες πληροφορίες

Ξύπνα Βασίλη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Τα πειράγματα ανάμεσα σε έναν συντηρητικό υπάλληλο, κολλημένο με τα λαχεία, και τον αριστερό συνάδελφό του είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο υφαίνεται αυτή η ξεκαρδιστική ιστορία.

Ξύπνα Βασίλη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Τα πειράγματα ανάμεσα σε έναν συντηρητικό υπάλληλο, κολλημένο με τα λαχεία, και τον αριστερό συνάδελφό του είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο υφαίνεται αυτή η ξεκαρδιστική ιστορία.

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.