Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή

Ένα διαπολιτισμικό πρόγραμμα έρχεται στην Αθήνα με στόχο να ενώσει λαούς και συνειδήσεις σε μία κρίσιμη εποχή.

Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή

Σαράντα νέοι από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας θα γίνουν ηθοποιοί για μία μέρα, το Σάββατο 11 Αυγούστου, στην ανοιχτή στο κοινό παρουσίαση «Supplicants - Ικέτες/Ικέτιδες», που θα προκύψει από το ομώνυμο τετραήμερο πρότζεκτ εργαστηρίων και σεμιναρίων σχετικά με το θέατρο και το χορό που διοργανώνεται στον Κινητήρα από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου. Στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής νέων Erasmus+ και σε συνεργασία με την Association On & Οff από την Ισπανία, η ιρλανδική ομάδα Crooked House Theatre επέλεξε την Ελλάδα ως τόπο υλοποίησής του, κρίνοντας ότι παρέχει σημαντική βοήθεια στους πρόσφυγες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή - εικόνα 1

Με σαφή αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, το πρόγραμμα «Supplicants», τιτλοφορείται από την τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», την ιστορία των 50 Αιγυπτίων γυναικών, που κατέφυγαν στο Άργος ζητώντας άσυλο, για να αποφύγουν τους αιμομικτικούς γάμους. Η θεματική του κινείται γύρω από τις έννοιες του «άλλου» και της διαφορετικότητας, ανοίγοντας διόδους επικοινωνίας με άλλους λαούς και πολιτισμούς, ειδικά σε μία εποχή που η κοινωνική συνοχή διασπάται από τις μετακινήσεις πληθυσμών.

Με αφετηρία τις προσωπικές τους ιστορίες, οι συμμετέχοντες πρόσφυγες, ανάμεσα τους και ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες, που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, καλούνται να αποτυπώσουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν το ανοίκειο στις χώρες τους, αλλά και τις προτάσεις τους για μιά κοινωνία που στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την διαπολιτισμικότητα, μέσα από τη δημιουργία συνεργατικών θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων με καλλιτέχνες από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα, όπως η Αντιγόνη Γύρα, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, η Βιολέττα Γύρα, η Μάρω Γαλάνη, ο Juan Escalona Corral, η Silvia Sáenz García, ο Caolán Dundon, ο Jerry Iwu και ο Peter Hussey.

Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή - εικόνα 2

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Κοινωνική Κουζίνα θα μαγειρεύει για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και για όσους άστεγους, πρόσφυγες και μετανάστες βρεθούν από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου στους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στην "Κόκκινη κλωστή" "συνεργάζονται" αντικείμενα κοινής χρήσης και μουσικές νότες

Η ιστορία της απόδρασης μιας γυναίκας από το αφιλόξενο Εδώ και Τώρα και ο πολυτάραχος βίος της ξετυλίγονται σαν όνειρο σε μια μοναδική περφόρμανς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2022

"Τι είδε ο μπατλερ" στο θέατρο Άλμα;

Μια ξέφρενη κωμωδία γεμάτη γέλιο και ανατροπές, που σατιρίζει με καυστικό τρόπο τα ήθη της σύγχρονης κοινωνίας.

Η εκφραστικότητα της γλώσσας της σιωπής στην παράσταση "Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ" στο Olvio

Μια από τις πιο ιδιαίτερες, γοητευτικές και απολαυστικές παραστάσεις των τελευταίων ετών επανέρχεται τον Οκτώβριο στο Θέατρο Olvio.

"Κανονική δουλειά": O Στέλιος Ανατολίτης επιστρέφει με την τρίτη του σόλο παράσταση

Κείμενα για τη δουλειά, κουβέντα με τον κόσμο, ευτράπελα σε δημόσιες υπηρεσίες και μουσική κωμωδία.

"Κάποιος να με προσέχει": Για πρώτη φορά στη χώρα μας σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου

Με μια ισχυρή τριανδρία: Αντίνοος Αλμπάνης, Δημήτρης Μάριζας, Πήτερ Ραντλ, ανεβάζει για πρώτη φορά στη χώρα μας το "Κάποιος να με προσέχει" του Φράνκ Μακ Γκίνες η Αθανασία Καραγιαννοπούλου.

Η "Ζιζέλ" από την Οδησσό στη σκιά της Ακρόπολης

Το όνειρο κάθε χορεύτριας είναι να ερμηνεύσει τη "Ζιζέλ" του Αντόλφ Αντάμ. Το χορογραφικό αριστούργημα της ρομαντικής περιόδου, ζωντανεύει από το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού στο Ηρώδειο, την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου.

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα (29/9-5/10) και αξίζει να τις αναζητήσετε.