Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή

Ένα διαπολιτισμικό πρόγραμμα έρχεται στην Αθήνα με στόχο να ενώσει λαούς και συνειδήσεις σε μία κρίσιμη εποχή.

Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή

Σαράντα νέοι από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας θα γίνουν ηθοποιοί για μία μέρα, το Σάββατο 11 Αυγούστου, στην ανοιχτή στο κοινό παρουσίαση «Supplicants - Ικέτες/Ικέτιδες», που θα προκύψει από το ομώνυμο τετραήμερο πρότζεκτ εργαστηρίων και σεμιναρίων σχετικά με το θέατρο και το χορό που διοργανώνεται στον Κινητήρα από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου. Στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής νέων Erasmus+ και σε συνεργασία με την Association On & Οff από την Ισπανία, η ιρλανδική ομάδα Crooked House Theatre επέλεξε την Ελλάδα ως τόπο υλοποίησής του, κρίνοντας ότι παρέχει σημαντική βοήθεια στους πρόσφυγες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή - εικόνα 1

Με σαφή αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, το πρόγραμμα «Supplicants», τιτλοφορείται από την τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», την ιστορία των 50 Αιγυπτίων γυναικών, που κατέφυγαν στο Άργος ζητώντας άσυλο, για να αποφύγουν τους αιμομικτικούς γάμους. Η θεματική του κινείται γύρω από τις έννοιες του «άλλου» και της διαφορετικότητας, ανοίγοντας διόδους επικοινωνίας με άλλους λαούς και πολιτισμούς, ειδικά σε μία εποχή που η κοινωνική συνοχή διασπάται από τις μετακινήσεις πληθυσμών.

Με αφετηρία τις προσωπικές τους ιστορίες, οι συμμετέχοντες πρόσφυγες, ανάμεσα τους και ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες, που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, καλούνται να αποτυπώσουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν το ανοίκειο στις χώρες τους, αλλά και τις προτάσεις τους για μιά κοινωνία που στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την διαπολιτισμικότητα, μέσα από τη δημιουργία συνεργατικών θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων με καλλιτέχνες από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα, όπως η Αντιγόνη Γύρα, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, η Βιολέττα Γύρα, η Μάρω Γαλάνη, ο Juan Escalona Corral, η Silvia Sáenz García, ο Caolán Dundon, ο Jerry Iwu και ο Peter Hussey.

Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή - εικόνα 2

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Κοινωνική Κουζίνα θα μαγειρεύει για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και για όσους άστεγους, πρόσφυγες και μετανάστες βρεθούν από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου στους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".