Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Ο Παντελής Μάκκας μας αφυπνίζει κοινωνικά με την «Αντιστολή»

Σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία να δείτε το video art project του εικαστικού Παντελή Μάκκα στον Χώρο Α2 της Πειραιώς 260.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Ο Παντελής Μάκκας μας αφυπνίζει κοινωνικά με την «Αντιστολή»

Ένα γυμνό δωμάτιο, ένα παγκάκι και ένα ζευγάρι ακουστικά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθήσουμε και να προσηλωθούμε στην ένταση που ξεχειλίζει από τα πρόσωπα και τα σώματα εξήντα περφόρμερ που συγκρούονται, ενώ η κάμερα μεγάλης ταχύτητας (400 καρέ ανά δευτερόλεπτο) καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη δυναμική του πλήθους –τη βία, την οργή, το φόβο, την αγανάκτηση, την αντίδραση για ένα γεγονός που οφείλουμε πάντα να κρατάμε στη μνήμη μας ως υπενθύμιση του πρόσφατου και βίαιου κοινωνικού παρελθόντος αλλά και συνειδητοποίησης της πορείας που πρέπει να ακολουθήσουμε για ουσιαστική κοινωνική αλλαγή.

Ο Παντελής Μάκκας μας αφυπνίζει κοινωνικά με την «Αντιστολή» - εικόνα 1

Η «Αντιστολή» είναι μία εγκατάσταση που συνδυάζει τα εικαστικά και το στοιχείο του βίντεο, σε σκηνοθεσία του σημαντικού εικαστικού και βιντεο-καλλιτέχνη Παντελή Μάκκα και χορογραφία/ κινησιολογική καθοδήγηση της διακεκριμένης χορογράφου Αγγελικής Στελλάτου. Αποτελεί καλλιτεχνική αναπαράσταση της δολοφονίας του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008. Ένα γεγονός που καταγράφηκε στην κοινωνική μας συνείδηση, ενώ ήταν το έναυσμα για την έκρηξη ενός κύματος αγανάκτησης πανελλαδικής εμβέλειας, που οδήγησε, κυρίως στην Αθήνα, σε πρωτοφανείς ταραχές που χαρακτηρίστηκαν ως οι «χειρότερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974».

Μέσα από την εικαστική ματιά του Παντελή Μάκκα, η κινηματογραφημένη καλλιτεχνική αναπαράσταση μοιάζει σαν ένας τεράστιος καμβάς με κινούμενες μορφές και συναισθήματα που διαγράφονται με πολύ μεγάλη ένταση στα πρόσωπα, φέρνοντας ίσως στο μυαλό κάτι από πίνακες του El Greco. Τρία λεπτά δράσης που προβάλλονται σε αργή ταχύτητα, μέσα σ’ ένα μονοπλάνο διάρκειας 45 λεπτών, χωρίς τη μεσολάβηση μοντάζ και χωρίς εξωτερική επέμβαση στην ροή και την εξέλιξη της δράσης, που το δίχως άλλο μας εντυπωσιάζει και μας καταβάλλει.

i Ελεύθερη είσοδος, Χώρος Α2, Πειραιώς 260, Ώρες λειτουργίας: 20:00-24:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Μουσική

Έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου την εβδομάδα 4-10/7

Το πρώτο νεοελληνικό έργο παρουσιάζεται στην Επίδαυρο από το Εθνικό Θέατρο, ενώ στην Πειραιώς 260 έρχεται μια πειραματική "Αντιγόνη", ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και χορός από διακεκριμένους δημιουργούς.

Έχετε δει θεατρική παράσταση σε στούντιο νυχιών, μουσείο, αυλή και καφενείο;

Πέντε θεατρικές παραστάσεις κι ένα φεστιβάλ "ξεφεύγουν" από τον συμβατικό θεατρικό χώρο, προσθέτοντας νέες μεταβλητές στη θεατρική εξίσωση.

Οι "Θεσμοφοριάζουσες" έχουν άγριες διαθέσεις στις πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση του Γιάννη Μπέζου

Δείτε αποκλειστικά τα πρώτα στιγμιότυπα από την κωμωδία του Αριστοφάνη που κάνει πρεμιέρα στο τέλος του Ιουνίου με έναν θίασο πρώτης γραμμής με τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Λαέρτη Μαλκότση και 12 ακόμη ηθοποιούς.

Οι παραστάσεις που έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου την εβδομάδα 27/6-3/7

Η παγκόσμια πρεμιέρα της "Άλκηστις" από τον Γιόχαν Σίμονς σηματοδοτεί την έναρξη της Επιδαύρου, ενώ στην Πειραιώς 260 γίνεται χορευτική μάχη και διακεκριμένες δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό κοιτούν κατάματα τον σκληρό σύγχρονο κόσμο.

Φύγαμε για "Μαδαγασκάρη" με το παιδικό μιούζικαλ του καλοκαιριού

Ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι για όλη την οικογένεια ετοίμασε η μετρ του μιούζικαλ Θέμιδα Μαρσέλλου.