Ο Παντελής Μάκκας μας αφυπνίζει κοινωνικά με την «Αντιστολή»

Σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία να δείτε το video art project του εικαστικού Παντελή Μάκκα στον Χώρο Α2 της Πειραιώς 260.

Ο Παντελής Μάκκας μας αφυπνίζει κοινωνικά με την «Αντιστολή»

Ένα γυμνό δωμάτιο, ένα παγκάκι και ένα ζευγάρι ακουστικά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθήσουμε και να προσηλωθούμε στην ένταση που ξεχειλίζει από τα πρόσωπα και τα σώματα εξήντα περφόρμερ που συγκρούονται, ενώ η κάμερα μεγάλης ταχύτητας (400 καρέ ανά δευτερόλεπτο) καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη δυναμική του πλήθους –τη βία, την οργή, το φόβο, την αγανάκτηση, την αντίδραση για ένα γεγονός που οφείλουμε πάντα να κρατάμε στη μνήμη μας ως υπενθύμιση του πρόσφατου και βίαιου κοινωνικού παρελθόντος αλλά και συνειδητοποίησης της πορείας που πρέπει να ακολουθήσουμε για ουσιαστική κοινωνική αλλαγή.

Ο Παντελής Μάκκας μας αφυπνίζει κοινωνικά με την «Αντιστολή» - εικόνα 1

Η «Αντιστολή» είναι μία εγκατάσταση που συνδυάζει τα εικαστικά και το στοιχείο του βίντεο, σε σκηνοθεσία του σημαντικού εικαστικού και βιντεο-καλλιτέχνη Παντελή Μάκκα και χορογραφία/ κινησιολογική καθοδήγηση της διακεκριμένης χορογράφου Αγγελικής Στελλάτου. Αποτελεί καλλιτεχνική αναπαράσταση της δολοφονίας του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008. Ένα γεγονός που καταγράφηκε στην κοινωνική μας συνείδηση, ενώ ήταν το έναυσμα για την έκρηξη ενός κύματος αγανάκτησης πανελλαδικής εμβέλειας, που οδήγησε, κυρίως στην Αθήνα, σε πρωτοφανείς ταραχές που χαρακτηρίστηκαν ως οι «χειρότερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974».

Μέσα από την εικαστική ματιά του Παντελή Μάκκα, η κινηματογραφημένη καλλιτεχνική αναπαράσταση μοιάζει σαν ένας τεράστιος καμβάς με κινούμενες μορφές και συναισθήματα που διαγράφονται με πολύ μεγάλη ένταση στα πρόσωπα, φέρνοντας ίσως στο μυαλό κάτι από πίνακες του El Greco. Τρία λεπτά δράσης που προβάλλονται σε αργή ταχύτητα, μέσα σ’ ένα μονοπλάνο διάρκειας 45 λεπτών, χωρίς τη μεσολάβηση μοντάζ και χωρίς εξωτερική επέμβαση στην ροή και την εξέλιξη της δράσης, που το δίχως άλλο μας εντυπωσιάζει και μας καταβάλλει.

i Ελεύθερη είσοδος, Χώρος Α2, Πειραιώς 260, Ώρες λειτουργίας: 20:00-24:00

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο συζητάει για το #MeToo

"Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeToo" είναι το θέμα της πρώτης συζήτησης που διοργανώνει φέτος η πρώτη σκηνή της χώρας, με στόχο να θέσει επί τάπητος φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την τέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2022

"The Music Critic": Αυτή την παράσταση ποιος θα τολμήσει να την κρίνει;

Ο αστέρας του Χόλιγουντ Τζον Μάλκοβιτς συνοδευόμενος από ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο, πρωταγωνιστεί στο "The Music Critic" Αλεξέι Ιγκούντεσμαν, μια υβριδική και σαρκαστικά απολαυστική μουσικοθεατρική παράσταση.

Η "Ζιζέλ" από την Οδησσό στη σκιά της Ακρόπολης

Το όνειρο κάθε χορεύτριας είναι να ερμηνεύσει τη "Ζιζέλ" του Αντόλφ Αντάμ. Το χορογραφικό αριστούργημα της ρομαντικής περιόδου, ζωντανεύει από το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού στο Ηρώδειο, την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου.

Έχει φώς η σκιά; Η Αλεξάνδρα Καζάζου απαντά στο Θησείον

Μία θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Αlbert Camus "Ο Ξένος" από την Transatlantic Group παρουσιάζεται στο Θησείον - Ενα θέατρο για τις τέχνες.

"Μπεντ": Έρχεται το σπουδαίο έργο του Μάρτιν Σέρμαν στο θέατρο Χώρα

Το αριστούργημα του αμερικανού συγγραφέα που έχει ως θέμα τον απαγορευμένο έρωτα δύο ανδρών στη ναζιστική Γερμανία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.

Στην "Κόκκινη κλωστή" "συνεργάζονται" αντικείμενα κοινής χρήσης και μουσικές νότες

Η ιστορία της απόδρασης μιας γυναίκας από το αφιλόξενο Εδώ και Τώρα και ο πολυτάραχος βίος της ξετυλίγονται σαν όνειρο σε μια μοναδική περφόρμανς.

"Τι είδε ο μπατλερ" στο θέατρο Άλμα;

Μια ξέφρενη κωμωδία γεμάτη γέλιο και ανατροπές, που σατιρίζει με καυστικό τρόπο τα ήθη της σύγχρονης κοινωνίας.