Τα κλασικά ξαναδιαβάζονται με θάρρος και νέα ματιά

Δυο πειραματικές αναγνώσεις έργων του θεάτρου αλλά και του σινεμά που ανήκουν στη σφαίρα του κλασικού μας επιφυλάσσει αυτή την εβδομάδα το Φεστιβάλ Αθηνών.

Τα κλασικά ξαναδιαβάζονται με θάρρος και νέα ματιά

Τόσο η Γιώτα Αργυροπούλου και ο Μιχάλης Κωνσταντάτος της ομάδας Blindspot όσο και η Άντζελα Μπρούσκου κάνουν θαρραλέες αναγνώσεις γνωστών έργων με τη σκέψη, ίσως, πως το πιο συναρπαστικό στοιχείο του θεάτρου είναι ο τρόπος που επιλέγεις να απευθυνθείς στους θεατές.

Τα κλασικά ξαναδιαβάζονται με θάρρος και νέα ματιά - εικόνα 1
Ο «Άγγελος Εξολοθρευτής» του Μπουνιουέλ από την Άντζελα Μπρούσκου

Ως σκηνοθέτης η Άντζελα Μπρούσκου είναι άμεση, δεν φοβάται να μιλήσει για την κοινωνική πραγματικότητα, τη λεκτική και φυσική βία χωρίς προσχήματα. Κοιτάζοντας μέσα από την πόρτα που άφησε ανοιχτή στο παράλογο ο Λουίς Μπουνιουέλ στον «Εξολοθρευτή άγγελο», μεταφέρει τη βραβευμένη ταινία του 1962 στο θέατρο.

Στη σκηνή της Πειραιώς 260 στήνει ένα δείπνο με συνδαιτυμόνες έναν συναρπαστικά ενδιαφέροντα θίασο που αποτελείται από τους: Κ. Αγγελοπούλου, Ανδρ. Κοντόπουλο, Γ. Κοψιδά, Ανδρ. Κωνσταντίνου, Στ. Λίτινα, Θ. Μπαζάκα, Π. Μπουζούρη, Γ. Νταλάρα, Άγγ. Παπαδημητρίου, Άρη Παπαδημητρίου, Β. Παπαχρήστου, Αλ. Συσσοβίτη, Κ. Τζούμα, Χ. Φραγκούλη, N. Green, από την Κυριακή 15 έως και την Τρίτη 17 Ιουλίου.

Προσκεκλημένοι όλοι σε ένα δείπνο σταδιακά ανακαλύπτουν πως δεν μπορούν να το εγκαταλείψουν, παραμένοντας φυλακισμένοι στο διηνεκές. Από αυτήν τη συνθήκη προκύπτει ένα αιχμηρό σχόλιο για τον πολιτισμικό ξεπεσμό της αστικής τάξης. Η Μπρούσκου παρατηρεί πως «όπως στο τέλος της ζωής, έτσι και στο τέλος της παραμονής σε αυτό το σαλόνι οι επισκέπτες περιμένουν το θάνατο. Ίσως τελικά αυτό το σαλόνι να συμβολίζει τη ζωή: η ζωή είναι σαν ένα σαλόνι από όπου δεν υπάρχει διαφυγή».

Τα κλασικά ξαναδιαβάζονται με θάρρος και νέα ματιά - εικόνα 2
Οι «Βρικόλακες» του Ίψεν από την ομάδα Blindspot

Σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ζουν τα πρόσωπα του έργου και στους «Βρικόλακες» του Χένρικ Ίψεν. Πίσω από την «κανονική» κοινωνική εικόνα της οικογένειας της κ. Άλβινγκ κρύβεται μια νοσηρή ζωή, καταπιεσμένη από τις μουχλιασμένες ιδέες-βρικόλακες που καταλύουν κάθε έννοια ατομικής ελευθερίας. Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Γιώτα Αργυροπούλου και ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κωνσταντάτος, ιδρυτές της ομάδας Blindspot με σημαντικές εμπειρίες και διακρίσεις στο χώρο του κινηματογράφου, ψάχνοντας να βρουν τις αναλογίες του έργου με το σήμερα, δημιουργούν ένα νέο κείμενο με αποσπάσματα από το πρωτότυπο και κείμενα που γράφονται ειδικά για την παράσταση.

Μέσα από απόκοσμες εικόνες, οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με τους προσωπικούς και κοινωνικούς τους βρικόλακες. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα ανεβάζει έργο του Ίψεν· το 2014 μας είχαν παρουσιάσει μια φρέσκια, κινηματογραφικής αισθητικής εκδοχή της «Έντα Γκάμπλερ». Οι «Βρικόλακες» θα παιχτούν στην Πειραιώς 260, από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Ιουλίου, με πρωταγωνιστές τους Γ. Αργυροπούλου, Π. Τσιλίκα, Ν. Παπαγιάννη και Γ. Φριντζήλα. Σε βίντεο εμφανίζεται ο Αντ. Μυριαγκός.

Περισσότερες πληροφορίες

Άγγελος Εξολοθρευτής

  • Δράμα

Θετρική ανάγνωση της σουρεαλιστικής αλλά και αποκαλυπτικής ταινίας του Λουίς Μπουνιουέλ για το παρόν και το μέλλον της μεγαλοαστικής τάξης.

Βρικόλακες

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ένας τόπος συνάντησης μεταξύ του ήδη υπάρχοντος έργου του Ίψεν και νέων πρωτότυπων κειμένων και εικόνων που φωτίζουν την ανομολόγητη πλευρά των χαρακτήρων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.