Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας χαρίζει στην πόλη ένα από τα ωραιότερα καλοκαίρια της

Με τη Λίντα Καπετανέα στην καλλιτεχνική διεύθυνση το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίγεται σε όλη την πόλη, είναι ποιοτικό επί της ουσίας, διεθνικό και με στοχευόμενη εκπαιδευτική δράση.

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας χαρίζει στην πόλη ένα από τα ωραιότερα καλοκαίρια της

Με τη Λίντα Καπετανέα στην καλλιτεχνική διεύθυνση το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, από 13 έως 22 Ιουλίου, ανοίγεται σε όλη την πόλη, είναι ποιοτικό επί της ουσίας, διεθνικό και με στοχευόμενη εκπαιδευτική δράση.

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας χαρίζει στην πόλη ένα από τα ωραιότερα καλοκαίρια της - εικόνα 1

Να, ένα σημαντικό βήμα (!) το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας χρηματοδοτείται σε βάθος τριετίας με 1,2 εκ. ευρώ για την τριετία 2018-20. Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα στη συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Λίντα Καπετανέα και ο Δήμαρχος Κλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Η απόφαση αυτή προκύπτει από μια κοινή συνεργασία και μόνο ελπίδα μπορεί να μας γεμίζει αφού επιτέλους, θα μπορεί να υπάρχει ένας προγραμματισμός σε βάθος χρόνου. «Ο χορός συνομιλεί και με τις άλλες τέχνες. Επιτυγχάνεται μια σύνδεση της τοπικής κοινωνίας, της πόλης ευρύτερα, με ένα διεθνές γίγνεσθαι, που είναι και η πολιτική του ΥΠΠΟ: Να εξακτινώσει τον πολιτισμό στην περιφέρεια, η κάθε πόλη να αποκτήσει ταυτότητα, εξωστρέφεια και να συνδεθεί με ένα διεθνές γίγνεσθαι. Η Καλαμάτα, λοιπόν, είναι ένα λαμπρό παράδειγμα αυτής της κατεύθυνσης», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, για το 24ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί στις 13-22 Ιουλίου.

Αέρας ανανέωσης

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας χαρίζει στην πόλη ένα από τα ωραιότερα καλοκαίρια της - εικόνα 2
Λίντα Καπετανέα

Οι λάτρεις του σύγχρονου χορού μπορούν να πανηγυρίζουν: το πρόγραμμα του 24ο Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει από Βιμ Βαντεκέυμπους, Γιόζεφ Νατζ, Σάρον Φρίντμαν, Ολιβιέ ντε Σαγκαζάν, Σάρον Φρίντμαν, Τζένη Αργυρίου, Χριστίνα Γουζέλη & Πολ Μπλάκμαν, Βιτόρια Κωτσάλου κ.ά. Αν και κάποιοι από τους ξένους καλλιτέχνες είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, για τους φίλους του χορού είναι κορυφαίοι και διαρκώς εξελισσόμενοι. «Πιστεύω στον χορό ως βασική ανθρώπινη ανάγκη, και το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μου δίνει τη δυνατότητα να μοιραστώ την απέραντη αγάπη μου γι’ αυτή την τέχνη» δήλωσε η σπουδαία χορεύτρια, χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Λίντα Καπετανέα, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την ανακοίνωση του προγράμματος.

Με τη σιγουριά του ανθρώπου που γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη του χορού αλλά και το διεθνές χορευτικό τοπίο μας έκανε να αισθανθούμε πως το όραμα που έθεσε πρώτη, η Βίκυ Μαραγκοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ για 21 χρόνια, μπορεί να αποκτήσει νέα δυναμική κάνοντας πραγματικότητα ένα αίτημα που χρόνο με το χρόνο ανανεώνεται, να ‘ανοιχτεί’ κι άλλο το φεστιβάλ και να στρέψει το βλέμμα του προς την καλλιτεχνική Ευρώπη του σήμερα αλλά και την Αμερική, προσκαλώντας τους χορογράφους και τις ομάδες που τώρα καταθέτουν ό,τι σημαντικότερο σε επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας. «Στόχος μου είναι ένα Φεστιβάλ δυναμικό και ανοιχτό στη διεθνή κοινότητα, στο κοινό όλων των ηλικιών, στις τέχνες, στις συνεργασίες, αφοσιωμένο στην εκπαίδευση και την έρευνα, δοτικό στους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς. Πιστεύω σε ένα Φεστιβάλ που θα αναδεικνύει τον ανεξάντλητο διάλογο του χορού με όλες τις μορφές της τέχνης και θα προωθεί το στοχασμό και την ενασχόληση με το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση σε όλα τα επίπεδα: πρακτικό, φιλοσοφικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό» σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Καπετανέα.

Highlights του φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας χαρίζει στην πόλη ένα από τα ωραιότερα καλοκαίρια της - εικόνα 3

Εβδομήντα έξι είναι συνολικά οι καλλιτέχνες και δεκατέσσερις οι παραστάσεις.

Έρχονται για πρώτη φορά οι: Σάρον Φρίντμαν, Σαγκαζάν, Τι-Μάι Ενγκοϊγέν, Εντιβάλντο Ερνέστο, Svalbard Company, Μαρκίζ Σκοτ και Πόππιν Τζον και δύο μέλη του θιάσου Circoncentrique, o Αλεσσάντρο Μαΐντα και ο Μαξίμ Πυτού.

Οι ελληνικές συμμετοχές. Η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου θα παρουσιάσει το «In case of Loss», μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Καλαμάτας που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα, η Τζένης Αργυρίου το «Aνώνυμο», μια συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, και οι Χριστίνα Γουζέλη & Πολ Μπλάκμαν την παράσταση «The Art of Dying», μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Στο Μέγαρο Χορού θα δούμε δεκατέσσερις παραγωγές: επτά στην Κεντρική Σκηνή και επτά στο Στούντιο.

Οκτώ θα είναι οι υπαίθριες παραστάσεις χορού στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, κάθε μέρα στις 19:00 με ελεύθερη είσοδο.

Έκθεση φωτογραφίας του Josef Nadj με τίτλο «Inhancutilitatem» θα φιλοξενήσει το φουαγιέ του Μεγάρου Χορού και μία μουσική βραδιά επίσης με ελεύθερη είσοδο.

Εκπαιδευτικά προγράμματα: με δύο επαγγελματικά σεμινάρια χορού, ένα masterclass, ένα εργαστήρι για παιδιά και ένα σεμινάριο για ΑμεΑ.

Η νέα εικαστική ταυτότητα έχει την υπογραφή του graphic designer Mike Rafail. Τα γράμματα του λογότυπου –πρόκειται για τα αρχικά του Φεστιβάλ– αντιμετωπίζονται ακριβώς όπως το ανθρώπινο σώμα: μπορούν να κινηθούν, να χρωματιστούν και να μεταμορφωθούν χωρίς να χάνουν το νόημά τους.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber