
Ο Σταμάτης Κραουνάκης μας μιλά για το νέο του σκηνοθετικό εγχείρημα στο έργο «Η Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω», που κάνει πρεμιέρα στο Ιλίσια στις 29 Νοεμβρίου με πρωταγωνιστή τον Χάρη Φλέουρα. Τι είναι αυτό που άγγιξε τον Σταμάτη Κραουνάκη και αποφάσισε να σκηνοθετήσει το εμβληματικό κείμενο του διανοητή, κοινωνιολόγου, δημοσιογράφου, συγγραφέα και ποιητή Ευάγγελου Λεμπέση, γραμμένο μέσα στην κατοχή; Διαβάστε τι μας είπε.

Το κείμενο του Ευάγγελου Λεμπέση είναι ένα συγκλονιστικό ιστορικό κείμενο. Γραμμένο στην Κατοχή. Στην καθαρεύουσα. Με λεπτή ειρωνεία και επιστημονικό νυστέρι. Βαθειά μελαγχολία και σαρκασμό. Πίσω απ τις γραμμές του...η ιστορία του Ελληνικού Κράτους, η ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών και τα δομικά υλικά της Εξουσίας. Εξαιρετική γλώσσα. Ελληνικά. Γέλιο και πίκρα. Ωραίο κλειδί κωμωδίας αυτή η καθαρεύουσα.
Ο Χάρης Φλέουρας είναι ένα πολύ κωμικό παιδί. Ασκημένος και Καίριος. Μαθητής του Τσιάνου και τρία καλοκαίρια σπουδαστήριο στα θερινά σεμινάρια του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε. Μου τον έφερε η Λένα Ουζουνίδου για τον Ντάριο Φο στο Ηρώδειο το 15. Έπαιξε τον «Εν Κανά γάμο» από το «Μίστερο Μπούφο», λαικά και συναρπαστικά. Αυτό ήταν και το «μεθυσμένο» του νούμερο στο «Όλοι Ένα». Συμπαίξαμε και στο «Βικτόρ» ,στο Τέχνης. Εκείνος η υπηρέτρια Λιλή, εγώ Βικτόρ. Έπεσε ξαφνικά η ιδέα να το επιχειρήσουμε. Χάρη στην επιμονή της Παναγιώτας Παρασκευοπούλου του Ιλίσια Βολανάκη, να κάνω κάτι εκεί φέτος. Θα ΄λεγα είναι ένα κοινό μας διδακτορικό για την εποχή και τη χώρα. Έχουμε αφήσει το ίδιο το κείμενο να μας ζητήσει. Ήρωες του Ψαθά, σκίτσα του Πολενάκη, μας ήρθαν στο μυαλό, πολωνεζικα κινούμενα. Έντεκα κεφάλαια, έντεκα μικρές εικόνες. Καρτούν και εικόνες Ελλήνων πολλές, της καθημερινότητας, των εξουσιών, των υπουργείων, της γραφειοκρατίας, της κομματικής εμμονής, της Βουλής, του δρόμου και του πεζοδρομίου. Ένα σκαμπό πιάνου και μερικά μέτρα ριζόχαρτο.
Ένας φακός. Ο ηθοποιός και το κείμενο. Πράξη. Σας παραθέτω κι ένα στιχάκι που προέκυψε για την πολύ ωραία καρτουνάτη μουσική που μας έγραψε ο Κωστής Ξενόπουλος. «Των βλακών η ομοσπονδία εκατάντησε αηδία – στοπ Όλοι οι σοφοί για πλάκα κάναν ήρωα τον βλάκα – στοπ Στους αιώνας των αιώνων η ζωή των επιγόνων – στοπ Ήττα τρώει τεραστία απ’ αυτή τη δυναστεία – στοπ» Τον ήρωά μας έντυσε η Έβελυν Σιούπη. Ο Κώστας Μπλουγουράς μαγικά φωτίζει. Η Γιούλα Αναγνωστοπούλου χρόνια φίλη μου, δέχτηκε άλλη μια φορά να κρατήσει ρόλο βοηθού μου. Ο Διονύσης Βίτσος ξανατύπωσε το κείμενο και τα περί αυτού. Έκανε και μια πολύ ωραία απόδοση στην καθομιλουμένη. Ο Νικόλας Στεφαδούρος, υπέροχος φίλος κομιξάς, έκανε το εξώφυλλο του βιβλίου και ο Δημήτρης Ματσούκας έφτιαξε απίθανες ποπ εικόνες για τα δημοσιεύματα. Βασικά ασπρόμαυρο. Αφιερωμένο εις τους δυναστευομενους Ευφυείς. Νομίζω θα διασκεδάσετε. Εμείς γελάσαμε πολύ. Και κλάψαμε και κάποια στιγμή. Για των Ψαρών την ολόμαυρη ράχη.... Καλώς να ορίσετε.
Περισσότερες πληροφορίες
Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω
Αρκετά επεξηγηματικός ο τίτλος του κειμένου του διανοητή Ευάγγελου Λεμπέση, που αποκτά θεατρική υπόσταση