Μ. Βακούσης - Α.Μυλωνάς μαζί στον «Αμπιγιέρ»

Ο Μάνος Βακούσης και ο Αλέξαδρος Μυλωνάς, δύο αθόρυβοι αλλά εξαιρετικοί ρολίστες μας μίλησαν για την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούν.

Μ. Βακούσης - Α.Μυλωνάς μαζί στον «Αμπιγιέρ»

Αν, όπως λένε, η επιτυχία του «Αμπιγέρ» του Χάργουντ εξαρτάται από το δίδυμο των πρωταγωνιστών, τότε δικαιολογημένα έχουμε υψηλές προσδοκίες για την παράσταση που σκηνοθετεί ο Μανώλης Δούνιας στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας. Οι δύο αθόρυβοι αλλά εξαιρετικοί ρολίστες μίλησαν στη Γιώτα Δημητριάδη λίγο πριν από την πρεμιέρα στις 6/11.

Μάνος Βακούσης

Στη ζωή

Μ. Βακούσης - Α.Μυλωνάς μαζί στον «Αμπιγιέρ» - εικόνα 1

«Το 1997 ήταν η πρώτη φορά που κάναμε ντουέτο με τον Αλέξανδρο και μάλιστα στην πρώτη του σκηνοθεσία, στον “Μανδραγόρα” του Μακιαβέλι. Είχε μεγάλη επιτυχία· πήραμε και 4 αστέρια από το «αθηνόραμα»! Από πέρυσι είμαστε μαζί και στον “Αύγουστο”, έτσι αυτήν τη σεζόν θα έχουμε εννιά παραστάσεις την εβδομάδα!»

Οι ρόλοι

Μ. Βακούσης - Α.Μυλωνάς μαζί στον «Αμπιγιέρ» - εικόνα 2

«Ήταν αυτονόητο ότι ο Αλέξανδρος θα έπαιζε τον Σερ. Κοίτα τον και κοίτα κι εμένα! Έχει αυτόν τον αριστοκρατικό αέρα. Το θέμα όμως δεν είναι το μοίρασμα των ρόλων. Στόχος μας είναι να συναντηθούμε».

Το έργο

«Αυτό που με συγκίνησε στο έργο είναι το ανθρώπινο αδιέξοδο. Εδώ έχουμε δύο συγκλονιστικές εικόνες: απέξω ο βομβαρδισμός του Λονδίνου από τους ναζί και μέσα στο θέατρο η ανθρωποφαγία μεταξύ των ηθοποιών. Αυτό όλο μέσα από ένα απίστευτο χιούμορ. Χωρίς το χιούμορ είμαστε ήδη νεκροί».

Αλέξανδρος Μυλωνάς

Στη ζωή

Μ. Βακούσης - Α.Μυλωνάς μαζί στον «Αμπιγιέρ» - εικόνα 3

«Η πρώτη μας γνωριμία, βέβαια, είχε γίνει το 1985, όταν παίξαμε μαζί στον “Μορμόλη” στο Θέατρο Πόρτα. Ξεχώρισα από την αρχή την τρέλα και το ταλέντο του. Γελάμε πολύ μαζί· το χιούμορ μάς ενώνει».

Οι ρόλοι

Μ. Βακούσης - Α.Μυλωνάς μαζί στον «Αμπιγιέρ» - εικόνα 4

«Αν παίζαμε σε κωμωδία του Αριστοφάνη, ο Μάνος πάλι θα έκανε τον δούλο – που βέβαια είναι πιο αβανταδόρικος ρόλος. Αν παίζαμε “Περιμένοντας τον Γκοντό”, νομίζω ότι θα ήμουν ο Βλαντίμιρ και θα ήταν ο Εστραγκόν. Το φιζίκ είναι αυτό που μας υπέβαλε να παίξω εγώ τον Σερ και ο Μάνος τον Νόρμαν, τον αμπιγιέρ».

Το έργο

Μ. Βακούσης - Α.Μυλωνάς μαζί στον «Αμπιγιέρ» - εικόνα 5

«Το έργο έγινε ταινία το 1983 σε σκηνοθεσία Πίτερ Γέιτς, με τον Άλμπερτ Φίνεϊ και τον Τομ Κόρτνεϊ, και ήταν υποψήφια για Όσκαρ. Στο ελληνικό θέατρο έχει να ανεβεί επτά χρόνια και είναι θαύμα πώς δεν το άρπαξε κάποιος γνωστός πρωταγωνιστής. Είναι εργάρα!»

Όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους

Αλέξανδρος Μυλωνάς: Γενικά, με βάση την εμπειρία μου στο θέατρο, νομίζω πως η συνεργασία με γυναίκες άνω των 40-45 ετών είναι «δύσκολη»… Συνήθως, όχι βέβαια πάντα, οι γυναίκες κάποιας ηλικίας έχουν παραξενιές και δημιουργούν προβλήματα. Και με τους άντρες συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, αλλά λιγότερο συχνά.
Μάνος Βακούσης: Κατ’ αρχάς, συμφωνώ, γιατί το λέει ο Σερ! (γέλια) Εγώ πιστεύω πως είναι πολύ πιο εύκολο τώρα που δουλεύω με τον Αλέξανδρο. Δεν έχει τύχει να δουλέψω με γυναίκα. Η γυναίκα είναι ένα θαύμα, αναμφισβήτητα, και δεν ξέρω αν τη γνωρίζω. Προσπαθώ να συναντήσω τη γυναίκα που κρύβω μέσα μου για να συναντηθώ και με τη γυναίκα. .

Η ιδέα για τον «Αμπιγέρ»

Αλέξανδρος Μυλωνάς: Όταν μάθαμε ότι θα πάει για δεύτερη χρονιά ο «Αύγουστος», είπαμε: «Πολύ ωραία, αλλά μήπως παραείναι άνετη η επόμενη χρονιά; Δηλαδή θα καθόμαστε, δεν θα κάνουμε πρόβες, γιατί το έργο είναι έτοιμο, και θα ερχόμαστε εδώ Τετάρτη με Κυριακή. Μήπως να κάνουμε κάτι Δευτερότριτο;» Αρχίσαμε λοιπόν να ψάχνουμε κάτι για να παίξουμε οι δυο μας. Μου έφερε ο Μάνος τον «Νεκροθάφτη» του Ροΐδη, εγώ σκεφτόμουν κάποιες ιστορίες του Τσέχοφ, μέχρι που μας ήρθε η έμπνευση του «Αμπιγέρ». Από τη στιγμή που μας ήρθε αυτή η ιδέα, την αγαπήσαμε τόσο πολύ, που δεν αναζητήσαμε κάτι άλλο. Βέβαια αυτό το έργο είναι μεγάλη παραγωγή, παίζουν ακόμα τέσσερις ηθοποιοί: η Άννυ Λούλου (Λαίδη), η Ευγενία Αποστόλου, ο Νίκος Καλαμός και ο Δημήτρης Μαργαρίτης. Τελευταία φορά παίχτηκε το 2010. Απορώ πώς δεν το άρπαξαν άλλοι γνωστοί ηθοποιοί… Είναι εργάρα!

Μανώλης Δούνιας: η πρώτη του σκηνοθεσία

Μάνος Βακούσης: Είχαμε την τύχη να σκεφτεί ο Αλέξανδρος τον Μανώλη Δούνια, τον οποίο γνωρίσαμε και είδαμε πόσο καλά δουλεύει στον «Αύγουστο», όπου είναι βοηθός σκηνοθέτη. Συνδυάζει τη λογική με τη φαντασία, είναι δραματουργός, μεταφραστής. Είναι ένας σκηνοθέτης που δεν θέλει να αποσπάσει με τη βία κάτι από τον ηθοποιό, αλλά με τον πιο φυσικό τρόπο. Αλέξανδρος Μυλωνάς: Είναι θαυμάσιος σκηνοθέτης και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έπειτα από αυτή τη δουλειά θα γίνει περιζήτητος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Εθνικό Θέατρο: Showcase με διεθνείς καλεσμένους

Τα πρώτα βήματα για άνοιγμα στο εξωτερικό κάνει ο Γιάννης Μόσχος προσκαλώντας ξένους καλλιτεχνικούς διευθυντές/-ντριες και επιμελητές/-τριες των πιο σημαντικών φεστιβάλ και θεάτρων να παρακολουθήσουν παραστάσεις και πρόβες του Εθνικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/03/2023

Κίτσου-Μουρατίδης συναντιούνται στη "Μήδεια"

Η Κύπρια σκηνοθέτρια Λέα Μαλένη στελεχώνει την ομάδα της και προετοιμάζεται για την καλοκαιρινή περιοδεία της "Μήδειας" του Ευριπίδη με πρωταγωνιστές τη Μαρία Κίτσου και τον Φάνη Μουρατίδη.

Ο Μιχάλης Σαράντης ιδανικός "Αίαντας" σε έναν υποκριτικό άθλο

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη που μεταφέρει το σοφόκλειο δράμα σε κλειστό χώρο αναδεικνύεται μέσα από τις ερμηνευτικές ικανότητες του ταλαντούχου ηθοποιού που υποδύεται όλους τους ρόλους του έργου στη σκηνή του θεάτρου Αλκυονίς.

"Don’t look back": Open call για την παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής για εθελοντές ερμηνευτές απευθύνουν η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και ο Γιάννης Χουβαρδάς για την παράσταση που θα μεταμορφώσει το Μάιο τις Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε ένα εγκαταλειμμένο, ερειπωμένο και στοιχειωμένο ξενοδοχείο.

Νίκος Ψαρράς και Μαρίνα Ασλάνογλου στις "Σκηνές από ένα γάμο" του Μπέργκμαν

Στο Δημοτικο Θέατρο Πειραιά οι δύο πρωταγωνιστές ερμηνεύουν, σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη, ένα έργο-σημείο αναφοράς για τις συζυγικές σχέσεις.

Το ιστορικό θέατρο του Λυκαβηττού ανοίγει ξανά το καλοκαίρι

Τη διαχείριση του θεάτρου θα έχει πλέον η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Πέντε audiobooks που πρέπει να ακούσετε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, προτείνουμε μερικά best sellers που έχουν ανέβει στο σανίδι κερδίζοντας τις καρδιές των θεατών.