Μια ζωογόνος κωμική δύναμη που λέγεται «stand up»

Οι λόγοι που το κωμικό φαινόμενο έχει καταφέρει να φτιάξει μια κραταιά ελληνική σκηνή, η οποία μεγαλώνει με διαρκώς με σταθερά βήματα...

Μια ζωογόνος κωμική δύναμη που λέγεται «stand up»

Πρόσφατα πήγα σε δύο απονομές βραβείων. Ξέρετε, από αυτές τις τελετές που κάποιοι δίνουν βραβεία και κάποιοι τα παραλαμβάνουν... Μα καλά, θα μου πει κάποιος, πόση φρεσκάδα μπορεί να έχει ένα event με δεδομένη ιεροτελεστία, που δύσκολα μπορεί να ξεφύγει από τα εσκαμμένα; Πολλή είναι η απάντηση. Γιατί τόσο στα Αθηνόραμα Bar Awards όσο και στις διακρίσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου την παρουσίαση ανέλαβαν ο Λάμπρος Φισφής και η Κατερίνα Βρανά αντίστοιχα. Δύο κορυφαίοι performers της αθηναϊκής stand up σκηνής, η οποία αποτελεί ένα από τα δυναμικότερα –αν όχι το δυναμικότερο– κομμάτι των παραστατικών τεχνών σήμερα. Η καυστικότητα, η χαλαρότητα και βασικά η αμεσότητα του χιούμορ τους προσέδωσαν στις απονομές πρωτόγνωρη ζωντάνια. Γιατί όμως ό,τι ακουμπά το stand up γίνεται (κωμικός) χρυσός; Πόσο δύσκολο είναι τελικά να πεις καμιά σαρανταριά αστεία για να γελάσει ο κόσμος;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα από το να γεμίσεις μια αίθουσα με άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους, να συντονιστείς μαζί τους και να τους κερδίσεις με το χιούμορ σου. Ας μην ξεχνάμε ότι, εκτός από το σενάριο, υπάρχει και η εξαιρετικά δύσκολη δουλειά της ερμηνείας μπροστά σε κοινό. Σύμφωνα με έρευνες, ο δημόσιος λόγος (public speaking) είναι ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου (φανταστείτε ότι ο θάνατος έρχεται μετά στη λίστα)! Και ο stand up comedian τον ξορκίζει και καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να σπάσει τον «τέταρτο τοίχο» που τον χωρίζει από τους θεατές. Στέκεται ευάλωτος στη σκηνή, με όπλο τον αυτοσαρκασμό και με ένα μικρόφωνο στο χέρι, προσφέροντας στον θεατή την επιλογή να χαλαρώσει και να τον ακολουθήσει στην ξέφρενη αφήγησή του. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι εννιά στις δέκα φορές το καταφέρνει…

Σεναριακή τροφή για το stand up είναι η παράνοια της καθημερινότητας: από τη μία οι συνήθειες που υπηρετούμε πιστά 365 ημέρες το χρόνο υφαίνοντας το (απατηλό) προσωπικό δίχτυ ασφαλείας μας, αλλά ουσιαστικά αποτελούν ένα συνονθύλευμα από νευρώσεις, ανούσιες συμβάσεις και κοινωνικούς αυτοματισμούς. από την άλλη οι αναποδιές, τα απρόοπτα και οι συνήθεις σουρεαλισμοί της αθηναϊκής πραγματικότητας (μόλις σήμερα είδα έναν… μάγο να έχει παρκάρει το αμάξι του με τις δύο ρόδες πάνω στο πεζοδρόμιο και τις άλλες δύο πάνω στα λιγούστρα του παρτεριού­), πάνω στους οποίους σκοντάφτουμε είτε θέλουμε είτε όχι. Ο stand up comedian είναι ο άνθρωπος που αποκαλύπτει τις απροσδόκητα αστείες πτυχές της «κανονικής ζωής μας», φωτίζοντας με ξεκαρδιστικό τρόπο τις λεπτομέρειες που περνούν απαρατήρητες μέσα στην ισοπεδωτική λούπα της ρουτίνας.

Αυτό το κωμικό φαινόμενο δεν μπορούσε να μη συγκινήσει τον εξωστρεφή και λάτρη του χιού­μορ Έλληνα. Η κραταιά πλέον αθηναϊκή σκηνή του stand up μεγαλώνει με σταθερά βήματα, τα στέκια πολλαπλασιάζονται με γοργό ρυθμό και οι φαν του είδους αυξάνονται και πληθύνονται. Και το Athens Comedy Festival, που γίνεται στο «Gazarte» από τις 19 μέχρι τις 21/5, έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να απεικονίσει την ορμητική δυναμική του ελληνικού stand up αλλά και να φέρει σε επαφή το αθηναϊκό κοινό με τη διεθνή σκηνή προσκαλώντας τέσσερις performers από το εξωτερικό, τους Φελίσιτι Γουόρντ, Ιμράν Γιουσούφ, Ρον Μπεν Ζιβ και Σκοτ Καπούρο.

Περισσότερες πληροφορίες

Athens Comedy Festival

  • Stand up Comedy

Την Παρ. 19/5 στο Main Stage οι Γιώργος Χατζηπαύλου (8 μ.μ.), Σίλας Σεραφείμ (9.45 μ.μ.), Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Γιώργος Αγγελόπουλος (11.30 μ.μ.) / στο Theatre Stage οι Νέλη Αλκάδη, Αναστασία Σκοπελίτη (7 μ.μ.), Δημήτρης Δημόπουλος (8.30 μ.μ.), Δημήτρης Χριστοφορίδης (10.15 μ.μ.), Blink Mike (11.30 μ.μ.) / στο Loft Stage οι Ανδρέας Πασπάτης, Ήρα Κατσούδα (7.15 μ.μ.), Ζήσης Ρούμπος (9 μ.μ.), Felicity Ward (10.30 μ.μ.). Το Σάβ. 20/5 στο Main Stage οι Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Γιώργος Αγγελόπουλος (9.45 μ.μ.) / στο Theatre Stage οι Παναγιώτης Κούδας (6.30 μ.μ.), Δημήτρης Μακαλιάς, Μίνως Θεοχάρης (8 μ.μ.), Χρύσα Κατσαρίνη (10 μ.μ.), Ηλίας Φουντούλης, Αριστοτέλης Ρήγας, Πάρις Ρούπος, Άγγελος Σπηλιόπουλος (11.30 μ.μ.) / στο Loft Stage οι Δημήτρης Φραγκιόγλου (7 μ.μ.), Imran Yusuf (9 μ.μ.), Κωνσταντίνος Πασσάς (10.30 μ.μ.). Την Κυρ. 21/5 στο Main Stage οι Λάμπρος Φισφής (8.30 μ.μ.), Διονύσης Ατζαράκης, Θωμάς Ζάμπρας (10.30 μ.μ.) / στο Theatre Stage οι Γιώργος Χατζηπαύλου (12 μ.), Βύρων Θεοδωρόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης (7.30 μ.μ.), Ζήσης Ρούμπος, Γιώργος Αγγελόπουλος, Σωσώ Χατζημανώλη, Ναταλία Δήμου (9.30 μ.μ.), Γιώργος Χατζηπαύλου, Βύρων Θεοδωρόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Δημόπουλος (11.30 μ.μ.) /στο Loft Stage οι Rod Ben Zeev, Λάμπρος Φισφής (6 μ.μ.), Scott Capurro (8 μ.μ.), Γιώργος Ζαχαρόπουλος (10 μ.μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.