Εσείς θα στηρίξετε το Θέατρο Τέχνης;

Δίνοντας έστω κι ένα μόλις ευρώ μπορεί κανείς να συνδράμει στην εκστρατεία συμμετοχικής χρηματοδότησης που μόλις ξεκίνησε για το ιστορικό θέατρο με την έμπρακτη υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας crowdfunding «act4greece» της Εθνικής Τράπεζας.

Εσείς θα στηρίξετε το Θέατρο Τέχνης;

Σημεία των καιρών: Το κράτος και τα αρμόδια υπουργεία αδυνατούν να αναλάβουν δράση και η ιδιωτική πρωτοβουλία παίρνει τα ηνία, παρακινώντας την κοινωνία των πολιτών να πράξει το ίδιο. Κάτι τέτοιο ισχύει για τη δράση «act4greece: στηρίζουμε το Θέατρο Τέχνης». Το Ίδρυμα Ωνάση «δίνει το σύνθημα», καλύπτοντας το 50% του ποσού που απαιτείται για τα έργα συντήρησης και επισκευής του ιστορικού θεάτρου και οι θεατρόφιλοι καλούνται να καλύψουν το υπόλοιπο. Θα δούμε, άραγε, κι άλλες τέτοιες συνέργιες στο μέλλον;... Ας πάρουμε, όμως την ιστορία από την αρχή.

Εδώ και 74 χρόνια υπάρχει το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Περίπου 500.000 παραστάσεις έχει δώσει, περισσότερα από 500 έργα έχει ανεβάσει και κάπου 3.000 ηθοποιοί έχουν εργαστεί σε αυτό. Πριν από 62 χρόνια «άνοιξε» η σκηνή του Υπογείου στη στοά Πεσμαζόγλου και πριν από 31 χρόνια εκείνη της οδού Φρυνίχου στην Πλάκα, ενώ η Δραματική Σχολή του λειτουργεί αδιάλειπτα από την ίδρυσή του. Ήρθε η ώρα, όμως, για τον εκσυγχρονισμό των δύο σκηνών του –ένα έργο βασικών επισκευών και υποδομών με προϋπολογισμό αξίας 108.176 ευρώ. Ένα τέτοιο ποσό δεν μπορεί να καλυφθεί από τα εισιτήρια των παραστάσεων, όση επιτυχία κι αν αυτές σημειώσουν. Κι ενώ οι κρατικές επιχορηγήσεις αποτελούν πλέον παρελθόν, το Ίδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει δράση και καλύπτει το μισό του ποσού αυτού, ήτοι 54.100 ευρώ. Απώτερος στόχος, στους επόμενους 3 μήνες (16/3 έως 16/6/2016), είναι να καλυφθεί και το υπόλοιπο (€54.076), μέσα από δωρεές φίλων του θεάτρου, αλλά και ευρύτερα του πολιτισμού, μπαίνοντας στην πλατφόρμα crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας «act4Greece» και την ειδική σελίδα που έχει φτιαχτεί για το σκοπό αυτό (www.nbg.gr/act4greece/theatro-texnis/?c=89). Ταυτόχρονα, όσοι αγοράζουν ηλεκτρονικά το εισιτήριό τους για τις παραστάσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, θα έχουν την ευκαιρία να συνδράμουν προαιρετικά προσφέροντας τη δωρεά της επιλογής τους.

Εσείς θα στηρίξετε το Θέατρο Τέχνης; - εικόνα 1
Κάρολος Κουν, ο θρυλικός ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης

Η εκστρατεία εγκαινιάστηκε χθες με μια συνέντευξη Τύπου την οποία «άνοιξε» η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη, τονίζοντας το εξής: «Παλεύουμε χωρίς καμία επιχορήγηση από το 2011. Παλεύουμε χωρίς χορηγίες γενικώς, γιατί είναι μια πολύ δύσκολη εποχή για την τέχνη και τον πολιτισμό ευρύτερα. Η πρωτοβουλία act4greece είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο ανάγκη έχουμε ο ένας τον άλλο αλλά και πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός. Γιατί, όσο κι αν ο πολιτισμός φαντάζει στις μέρες μας σαν μια πολυτέλεια, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτόν. Το είχε πει ο Λόρκα πολύ ωραία: ‘Όταν ένας άνθρωπος πεινάει και βρίσκεται στο δρόμο, θα προτιμήσω αντί για ένα καρβέλι ψωμί να του δώσω μισό καρβέλι κι ένα βιβλίο’».

Στη δική της ομιλία, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και διευθύντρια επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση επεσήμανε το ακόλουθο: «Η Στέγη υπάρχει και είναι παιδί του Ιδρύματος Ωνάση. Θα ήταν όμως απαράδεκτό εκ μέρους μας -και δεν συνάδει και με τη φιλοσοφία του Ιδρύματος Ωνάση- να λέγαμε ‘αφού υπάρχει η Στέγη είμαστε μια χαρά’. Όχι. Για να είμαστε μια χαρά, θα πρέπει όλα τα θέατρα να είναι μια χαρά. Ο πολιτισμός αποτελεί όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης για το Ίδρυμα Ωνάση. Το Ίδρυμα Ωνάση, λοιπόν, δίνει το σύνθημα στην προσπάθεια στήριξης του Θεάτρου Τέχνης, αλλά το στοίχημα θα θεωρηθεί κερδισμένο αν ο καθένας από εμάς συμβάλλει και συμπράξει σε αυτή την εκστρατεία στήριξης του Θεάτρου Τέχνης συνειδητοποιώντας ότι αυτή είναι η σωστή κίνηση. Σε μια στρατηγική συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, προτάσσουμε την κουλτούρα της συλλογικότητας. Η χώρα δοκιμάζεται αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κι ο χώρος του πολιτισμού ανήκει στις ασθενείς περιοχές».

Εσείς θα στηρίξετε το Θέατρο Τέχνης; - εικόνα 2
Λένα Παπαληγούρα και Χρήστος Λούλης

Εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας μίλησε η Νέλλη Τζάκου, Γεν. Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας. Αφού παρουσίασε τη φιλοσοφία και τους βασικούς άξονες του προγράμματος act4Greece για την προώθηση της Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Τραπεζικής, εξήγησε τα πλεονεκτήματα της μεθόδου χρηματοδότησης μέσω crowdfunding: «Σε μια χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, που διαθέτει ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο, το crowdfunding μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όχημα για την ανάδειξη της κληρονομιάς μας και την ενίσχυση της σύγχρονη καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης δύο γνωστοί ηθοποιοί-απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και πρωταγωνιστές του βίντεο που προμοτάρει την εκστρατεία: η εμφανώς συγκινημένη Λένα Παπαληγούρα και ο μπριόζος Χρήστος Λούλης. Η μεν πρώτη έθεσε το εξής: «Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, αναρωτιέμαι συχνά ‘για ποια τέχνη μιλάμε όταν εδώ λείπουν τα βασικά;’. Κι όμως, εμένα το Θέατρο Τέχνης μου έμαθε να ακούω και να βλέπω». Ο Λούλης, με τη σειρά του, τόνισε το εξής: «Την καμπάνια για το Θέατρο Τέχνης δεν θέλω να τη βλέπω σαν ελεημοσύνη. Δεν είναι για λύπηση το Θέατρο Τέχνης. Το Θέατρο Τέχνης ζει και βασιλεύει αλλά αυτήν τη στιγμή έχει μια ανάγκη. Και πρέπει να την καλύψουμε ως ηθική ανταπόδοση. Δεν είναι ακριβώς υποχρέωση αλλά το σωστό πράγμα. (Χαριτολογώντας) ...Όποιος δεν το κάνει, ντροπή του!»

«Μόνος του ο καθένας είναι ανήμπορος. Μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε»: η διαπίστωση του Κάρολου Κουν από το 1943 έγινε η προμετωπίδα της εκστρατείας που ανακοινώθηκε στο Θέατρο Τέχνης της Φρυνίχου, με την ηχογραφημένη φωνή του μεγάλου σκηνοθέτη και οραματιστή του θεάτρου να ακούγεται από το υπερπέραν και να μας θυμίζει «το Θέατρο Τέχνης είμαστε εμείς και εσείς μαζί».

Μάθετε περισσότερα εδώ: www.act4greece.gr

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber