Μπέκετ με γυναίκες

Τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί από τη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης μας ζητούν ν’ αφεθούμε στην αθωότητα του μπεκετικού «Τέλους του παιχνιδιού, έργο-σταθμός του 20ού αιώνα.

Μπέκετ με γυναίκες

Ο τυφλός Χαμ και ο υπηρέτης του Κλοβ ζουν σε ένα γκρίζο περιβάλλον περιμένοντας το τέλος τους. Μαζί τους ζουν οι ανάπηροι γονείς του Χαμ που αργοπεθαίνουν μέσα σε κάδους απορριμμάτων. Ο έξω κόσμος είναι ήδη "νεκρός" για τους ήρωες του Μπέκετ και οι ίδιοι μοιάζουν σαν να είναι οι μόνοι επιζώντες…Η Λυδία Κονιόρδου, η Έλενα Τοπαλίδου, η Τζίνα Θλιβέρη και η Γεωργία Τσαγκαράκη «παίζουν» με το «Παιχνίδι του Τέλους» του Σάμουελ Μπέκετ στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης. Είναι γνωστό πως το θέατρο του νομπελίστα Ιρλανδού ανδροκρατείται και αυτή η παράσταση είναι μια σπάνια ευκαιρία να δούμε πώς ένας νέος σκηνοθέτης, όπως είναι ο Κώστας Χατζής, καταφέρνει να στήσει μια γυναικεία εκδοχή του με ένα έργο διαχρονικό και τραγικά επίκαιρο. Το Endgame πρωτοπαίχθηκε στα γαλλικά στο Royal Court του Λονδίνου τον Απρίλη του 1957 και, μαζί με το «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Krapp’s Last Tape», «Ευτυχισμένες Ημέρες» και «Play» άνοιξε το θέατρο για τον Beckett με παραστάσεις στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στις Ηνωμένες Πολιτείες που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Είναι αγαπημένο έργων των ελλήνων σκηνοθετών και το έχουμε δει ν' ανεβαίνει σε αρκετές αθηναϊκές σκηνές. Ο νομπελίστας συγγραφέας, ειδικά για το «Endgame», έχει δημοσιεύσει και τους όρους που εκείνος έχει ρητά καθορίσει, «αλλιώς το έργο δεν είναι παρά μια παρωδία! Το έργο μου απαιτεί ένα άδειο δωμάτιο και δύο μικρά παράθυρα!».

Περισσότερες πληροφορίες

Το παιχνίδι του τέλους (Endgame)

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Στο έργο-σταθμός του 20ού αιώνα, ο Μπέκετ βυθομετρά και, με ακρίβεια νυστεριού, αναδεικνύει όλη την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης με όπλο το χιούμορ και την αισιοδοξία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μια "Άκρως συμπαντική" κωμωδία σε πανελλήνια πρώτη στο Σύγχρονο Θέατρο

Η πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία της Σάρλοτ Τζόουνς αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο τις δυσκολίες και την περιπλοκότητα, αλλά παράλληλα την αξία και την ομορφιά των ανθρώπινων σχέσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/12/2022

Μη χάσετε τις τελευταίες παραστάσεις για την "Ερμιόνη" του Ανδρέα Στάικου

Για λίγες ακόμα παραστάσεις, το θεατρικό θα παίζεται στο υπόγειο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

"Spiritus": Ένα αστικό παραμύθι από τους bijoux de kant στο Θέατρο Μπέλλος

Ένα video art από τους bijoux de kant που χρησιμοποιεί ως όχημα και ανασυνθέτει το παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν για να ανιχνεύσει τις σύγχρονες συναισθηματικές απώλειες και ανάγκες των κατοίκων της μεγαλούπολης.

Το κτίριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης αποκαθιστά το ΥΠΠΟΑ

Το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διάσωση και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

"F-X": Η μοναξιά μέσα από την κουλτούρα του Instagram στο θεατρικό του Νίκου Νικολαΐδη

Στο Θέατρο 104 ανεβαίνει η θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Michael Stampe.

Δημήτρη Αγιοπετρίτη -Μπογδάνο, γιατί να δούμε το "Μπιλ και Λου" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου;

Ο σκηνοθέτης και εμπνευστής της παράστασης "Μπιλ και Λου" μάς δίνει πέντε λόγους για να μην τη χάσουμε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

H Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τo Αθηνόραμα προκηρύσσει διαγωνισμό Ανεύρεσης Νεοελληνικού Θεατρικού Έργου

Δείτε τους όρους, την κριτική επιτροπή, το έπαθλο και τις προθεσμίες για τη συμμετοχή σας.