Bulacan Halo-Halo

13 ↑

Στον μικρό χώρο πάνω στο πηγαινέλα της Μιχαλακοπούλου η πολυπληθής φιλιππινέζικη παροικία των Αθηνών τρώει σαν στο σπίτι της. Προσπεράστε το υποτυπώδες ντεκόρ και χαρείτε το ταξίδι στα ρηχά αλλά και τα πιο βαθιά νερά της φιλιππινέζικης κουζίνας.

bulacan1

Tηλ:

Τιμές:

€15 - €20

Την έβλεπα καιρό την ταμπέλα του "Bulacan Halo-Halo" περνώντας από τη  Μιχαλακοπούλου και ομολογώ πως αυτό το επεξηγηματικό όσο και αινιγματικό Filippino Cuisine που γράφει από κάτω μου κέντριζε πάντα την περιέργεια. Το επισκέπτομαι τελικά ένα βράδυ καθημερινής, την ώρα που μια παρέα Φιλιππινέζων έχει μόλις τελειώσει το γεύμα της στον μικρό, απλούστατο χώρο με τα λίγα τραπέζια που στρώνονται με κόκκινα τραπεζομάντιλα κι έχουν τριγύρω τους μια μείξη από ζωηρό λαχανί και μπλε στους τοίχους να βάζει στην εξίσωση το στοιχείο του φολκλόρ. Πίνω μια γουλιά νερό καρύδας από τσίγκινο κουτάκι και χαζεύω τον κατάλογο που είναι φυσικά πλαστικοποιημένος, με επεξηγηματικές φωτογραφίες πλάι σε κάθε πιάτο, και ακολουθεί την τυπική διάρθρωση των ασιατικών μαγαζιών, με σούπες, ρύζια, νούγιες και λοιπά. Κάποια από αυτά είναι οικεία, κάποια άλλα όχι και τόσo, μια και η μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια Marinela Baybing διανθίζει κάθε ενότητα του καταλόγου με προτάσεις από τη μακρινή της πατρίδα, την επαρχία των Φιλιππίνων Μπουλακάν, την οποία άφησε πριν από περίπου 30 χρόνια προκειμένου να εγκατασταθεί στη δική μας. 

bulacan2

Η θηριώδης σούπα Sinigang σερβίρεται σε μεγάλο μπολ, ικανό να ταΐσει 3-4 άτομα, και ο ζωμός της αν και διαυγής, είναι ταυτόχρονα πολύ μεστός καθώς παίρνει ουσία από όλο του το "περιβάλλον", με τις διάφορες ρίζες, τα λαχανικά, τις τροφαντές γαρίδες και τη σπιρτάδα του τζίντζερ. Από τα διάφορα πιάτα με noodles επέλεξα τα φιλιππινέζικα Pancit με πολύ λεπτά, σχεδόν διάφανα ζυμαρικά από άμυλο φασολιού, και σας τα προτείνω γιατί είναι νοστιμότατα έτσι όπως μελώνουν πάνω τους πολύχρωμες πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι και τρυφερό κοτόπουλο. Τα spring rolls με κιμά Lumpiang Shanghai θυμίζουν τραγανά μικρά πουράκια με καλή κρεατένια γέμιση και στεγνό ζυμάρι που προβάλλει το πολύ καλό τηγάνι της κουζίνας. 

bulacan3

Το χαίρομαι ξανά σε διάφορες στιγμές, και κυρίως στο Daing που είναι ένα ολόκληρο μικρό ψάρι (σαφρίδι την ημέρα της επίσκεψης μου), το οποίο πρώτα μαρινάρεται σε ξύδι και κατόπιν τηγανίζεται βαθιά για να έρθει στο τραπέζι ως εκλεκτός μεζές με πεντατράγανη κρούστα και ζουμερό εσωτερικό που τρώγεται με το χέρι. Άλλη ωραία streetfood φάση είναι τα Filippino BBQ sticks, ήτοι τροφαντά χοιρινά καλαμάκια με ωραίο άρπαγμα στις άκρες τα οποία βουτάς σε σος ξυδιού που ξυπνάει τη γεύση και ταιριάζει στη γλυκόξινη μαρινάδα τους. Αυτά τα τελευταία, προέρχονται από την ενότητα των φιλιππινέζικων σπεσιαλιτέ του καταλόγου, που όπως την διαβάζω σκέφτομαι πως δεν αποκλείεται να έχουν και στις Φιλιππίνες χοιροσφάγια ή τουλάχιστον πως και εκεί η ορθή οικιακή οικονομία επιβάλλει την αξιοποίηση ολόκληρου του ζώου, από το κεφάλι ως την ουρά και καθετί ενδιάμεσα.

bulacan4

Εδώ θα βρείτε λοιπόν τα χειροποίητα φιλιππινέζικα λουκάνικα Longganisa, το Letchon Kawali που είναι κομμάτια τραγανού και υπέρ του δέοντος λιπαρού pork belly το οποίο βουτάς σε μια σος που θυμίζει gravy, αλλά και ορισμένα πιάτα για όσους φιλοπερίεργους επιθυμούν να βουτήξουν σε ακόμα πιο βαθιά νερά. Το Sizzling Sisig φέρνει μπροστά μου σε μαντεμένιο σκεύος ψιλοκομμένα μέρη από τα αυτιά και τη μουσούδα του χοιρινού, σαν μια τηγανιά με εντόστια που πάνω της σιγοψήνεται ένα ολόκληρο αυγό για να ολοκληρωθεί η λιπαρή αυτή κόλαση. Αν, πάλι, είχε γεύση ένα ηφαίστειο που ξυπνά τότε θα ήταν το Dinuguan, ένα πιάτο με ψιλοκομμένη καρδιά χοιρινού και συγγενική υφή προς το προηγούμενο που θυμίζει μαγειρευτό με παχιά σος gravy. 

Έχει κι άλλες τέτοιες ιδιαιτερότητες ο κατάλογος, και θα σας πρότεινα να μην περιορίσετε την παραγγελία σας στις πιο εύληπτες προτάσεις του αλλά να πειραματιστείτε και με τα πιο "δύσκολα" πιάτα του που πολύ σπάνια συναντάμε. Η ατμόσφαιρα, αν και πολύ απλή, είναι φιλική, οι τιμές το ίδιο, και σε κάθε περίπτωση  η Sandia και η Anna Marie που περιποιούνται, μιλούν άψογα ελληνικά και θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε ανάλογα με τις διαθέσεις σας. Σημειώστε ακόμα πως τα μεσημέρια του σαββατοκύριακου στήνεται πλουσιοπάροχος μπουφές (€ 12), ενώ για το τέλος έρχονται οι αφράτες τηγανιτές μπαλίτσες από ρυζάλευρο Butchi που κρύβουν μέσα τους μια ρευστή καρδιά από μοβ γλυκοπατάτα. 

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 13/12.

BULACAN HALO-HALO Μιχαλακοπούλου 105, Ιλίσια, 2155601678. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ. μεσημ.-βρ. Κλειστά Δευτ. Τιμή: € 15 – 20 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Όχι. 
 

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Bulacan Halo-Halo

Μιχαλακοπούλου 105, Ιλίσια
  • Ethnic κουζίνες

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια