Urbana Gastroteka

14

Το όμορφο και ατμοσφαιρικό all day bar και ρεστοράν βάζει χρώμα και νοστιμιά στο βιομηχανικό ντεκόρ της Μεγαλόπολης.

urbana1

Το "Urbana Gastroteka" ήταν η ευχάριστη έκπληξη στη λήξη του πρόσφατου οδοιπορικού μου στην ορεινή Αρκαδία, την οποία αποφασίζω να μοιραστώ μαζί σας ή τουλάχιστον με όσους αρέσκονται να συλλέγουν νόστιμες εμπειρίες εκτός πεπατημένης, καθώς βρίσκεται στο βιομηχανικό περιβάλλον της Μεγαλόπολης. Δημιουργοί του είναι ο Γιώργος Κούτσουρας και ο Γιάννης Αριδάς, που βρήκαν σε ένα παλιό σινεμά της πόλης τους τον ιδανικό χώρο για να στεγάσουν ένα all day bar και ρεστοράν ξεχωριστό και ιδιαίτερο, με μια μεγάλη ξύλινη μπάρα στο έμπα, άφθονα φυτά εσωτερικού χώρου και σκούρα χρώματα στους τοίχους να χαρίζουν στην ατμόσφαιρα γλυκιά αύρα πατίνας. 

urbana2

Στο βάθος, η "κρυμμένη" αυλή είναι ταμάμ για τις μέρες με καλοκαιρία, και ανάμεσα τους, σαν συνδετικός κρίκος, υπάρχει το κομμάτι του εστιατορίου με τα mix’n’match τραπέζια και καρέκλες, που περιβάλλονται από τη ζεστασιά της ανοικτής κουζίνας. Εδώ είναι το "βασίλειο" του Γιώργου Κουρκούτα, ο οποίος έχοντας διαγράψει μια αξιόλογη πορεία πλάι σε καλούς σεφ, όπως ο βραβευμένος Γιάννης Λιόκας, συντονίζει το μαγαζί με το μοντέρνο ρεύμα της μπιστρονομίας. Ο κατάλογος δεν ακολουθεί τον κλασικό διαχωρισμό σε πρώτα και κύρια, επιτρέποντας σου να διαλέξεις ελεύθερα ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατά κύριο λόγο μοντέρνο ελληνικό χρώμα. 

Η φροντίδα σε όλα τα πιάτα είναι εμφανής, ξεκινώντας από το αφράτο ψωμί σε στιλ φοκάτσια που έρχεται στο τραπέζι αχνιστό μαζί με καλό ελαιόλαδο και δεντρολίβανο. Το κολοκυθάκι τυλιγμένο σε χρυσαφένια tempura έχει ολόσωστη υφή που θυμίζει κάστανο και γίνεται ένας καμβάς για να φανούν οι εντάσεις του πιάτου που προέρχονται από το guacamole, τον κυμινάτο πουρέ καρότου και το γλυκό τσίγκλισμα λιαστής ντομάτας. 

urbana3

Το ταρτάρ μουσακά είναι μια έξοχη ιδέα καθώς μπροστά σου έρχεται μια "βαρκούλα" μελιτζάνας που πάνω της κάθεται ωραίο βοδινό κρέας, αέρινη μπεσαμέλ και τραγανή πατάτα, αναπλάθοντας επιτυχημένα το παραδοσιακό μας έδεσμα. Αν ήταν, μάλιστα, λίγο παραπάνω τονισμένα τα κλασικά μπαχαρικά του μουσακά έναντι των εσπεριδοειδών, θα μιλούσαμε για το ιδανικό! Το μενού έχει κι άλλες ωραίες τσαχπινιές, καθώς ο σεφ τυλίγει ακόμα χυμώδη πανσέτα μέσα σε τραγανή κροκέτα που τρίβει ωραία στο στόμα και σπάει τη φυσική της λιπαρότητα, μαζί με τη λεμονάτη μαγιονέζα και τη μελιτζανοσαλάτα που έχει για συνοδεία. 

urbana4

Η λεμονάτη προβατίνα, πάλι, μιλάει με την απλότητα του κλασικού μαγειρευτού που έχει όμως χάρη σημερινή και ανάλαφρη, η οποία ενισχύεται με al dente ζυμαρικό fregola και ζωηρά αρώματα άνηθου. Τα μοσχαρίσια μάγουλα είναι τρυφερά, φανερώνοντας σωστή διαχείριση, όμως ο τραχανάς της γαρνιτούρας που φτιάχνεται στη στιγμή με ζωμό από το κρέας, αν και προβάλλει την ξινή φύση του, απέχει ελαφρώς από την ιδανική υφή. Το πολύ νόστιμο, και έξτρα λιπαρό ως οφείλει, φρυγαδέλι από μοσχαρίσιο συκώτι σε μπόλια συναντιέται με κρέμα γιαουρτιού labneh και ζελέ λεμονιού, όμως από αυτό το ραντεβού απουσιάζει η ισορροπία καθώς οι οξύτητες είναι επιθετικές και οι τόνοι του πιάτου χρειάζεται να κατέβουν. 

urbana5

Ευτυχώς που αμέσως μετά έρχεται στο τραπέζι το εξαιρετικό γαλακτομπούρεκο του σεφ με τη μορφή ενός κοχυλιού από υπέροχα καραμελωμένο φύλλο που το μέσα του γεμίζει αφράτη και πολύ νόστιμη κρέμα, έχοντας επιπλέον στην κορυφή μια μπάλα από παγωτό βανίλια να λιώνει απολαυστικά πάνω του και να το ελαφραίνει. Τα πολύ καλά κοκτέιλ σαν το Viridian με τη σοφιστικέ πικράδα από τσίπουρο, rye ουίσκι, όξινη καραμέλα βουτύρου και ξύδι μελιού, αλλά και μια προσεγμένη λίστα κρασιών με καλοδιαλεγμένες ετικέτες κυρίως από τον τοπικό αμπελώνα, ολοκληρώνουν την εικόνα σε ένα μαγαζί που αξίζει να σημειώσετε στην ατζέντα σας για την επόμενη φορά που θα κατηφορίσετε στην Πελοπόννησο.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 2/11.

URBANA GASTROTEKA Αγίου Αθανασίου 72, Μεγαλόπολη, 2791022284. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ., μεσημ.-βρ. Τιμή: € 25 – 35 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους. Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια