Astra ǀ Χρύσανθος (Ήπειρος)

14

Δύο οικογενειακές ταβέρνες, μία στα Ζαγοροχώρια και μία στα Γιάννενα, που ποντάρουν στη ζεστασιά της παράδοσης και της κλασικής ελληνικής γεύσης. Αν ετοιμάζεστε για απόδραση στην Ήπειρο την 28η, τολμήστε άφοβα!

kentriki

Δεν είναι πολλά τα χρόνια που η Ιόνια Οδός την έφερε πολύ πιο κοντά μας, αλλά και η ίδια η Ήπειρος όμως φαίνεται πως δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Τα Γιάννενα είναι μια πόλη-κούκλα που καλλιεργεί με συνέπεια ένα προφίλ εξωστρεφές και σύγχρονο, και η επιλογή της Στέγης Ωνάση να ταξιδέψει εδώ τα "Plasmata II" το καλοκαίρι που μας πέρασε σίγουρα σημαίνει πολλά για την πρωτεύουσα της Ηπείρου. Τριγύρω της τώρα, η φύση κάνει το δικό της παιχνίδι στο Ζαγόρι, το Μέτσοβο ή ακόμα και στα πιο άγρια Τζουμέρκα, δημιουργώντας ένα πακέτο πλήρες και απολαυστικό. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην περιοχή, ξεχώρισα δύο ταβέρνες που αξίζουν της προσοχής σας εφόσον σχεδιάζετε ηπειρώτικη απόδραση για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου που πλησιάζει. 

Astra 14/20

astra1

Το "όταν η φύση έχει κέφια" είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό καθώς στριφογυρίζεις χωριό το χωριό στα Ζαγοροχώρια. Ακόμα κι εκείνος ο σαν κεραυνός δρόμος που ανεβαίνει στο Πάπιγκο με γλυπτό της φύσης μοιάζει, καταλήγοντας στο όμορφο κεφαλοχώρι που στέκει στην αγκαλιά των επιβλητικών Πύργων της Αστράκας. Ο καιρός μας κάνει το πολύτιμο δώρο του ήλιου, κι έτσι στα "Astra" καθόμαστε έξω, στην ειδυλλιακή καταπράσινη αυλή όπου τα τραπέζια στρώνονται κάτω από λουλουδιασμένα κιόσκια. 

Μέσα, η σάλα ζεσταίνεται με τζάκι και country style πινελιές, ενώ η πίσω μεριά του πέτρινου οικήματος είναι ολόκληρη ένα μεγάλο, εύτακτο μποστάνι όπου η οικογένεια Τσουμάνη καλλιεργεί τα δικά της οπωροκηπευτικά, που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Τα χαιρόμαστε στην περιποιημένη σαλάτα του μαγαζιού με την φλογοβόλα ρόκα αλλά και στους ολοζώνταντους κολοκυθοανθούς που γεμίζονται με ρύζι αρωματικό και στακάτο. 

Τα διαφόρων ειδών χόρτα, από τον κήπο και αυτά, βράζονται απαλά και ζητούν μονάχα λίγο λάδι και λεμόνι για να εκδηλώσουν τις αρετές τους ή μαγειρεύονται με ελαφριά κόκκινη σάλτσα και μελωμένους γίγαντες που το εσωτερικό τους έχει την υφή του κάστανου. Παρέα με όποια μυριστικά φυτρώνουν τριγύρω τους, γίνονται ακόμα γέμιση πολύ νόστιμη και αρωματική για την αφράτη ζαγορίσια χορτόπιτα, που ήρθε δυστυχώς στην περίπτωση μας με το φύλλο της κατάτι αρπαγμένο. 

astra2

Περνώντας στα κύρια, πέρα από τα κλασικά και καλοφτιαγμένα μαγειρευτά, η κουζίνα κάνει χώρο και για ορισμένες δυσεύρετες τοπικές γεύσεις όπως το συγκινητικής λιτότητας και νοστιμιάς συκωτομπρίαμο που αξίζει να τιμήσετε. Εναλλακτικά παίζουν δυνατά κρεατικά στη σχάρα, κρίνοντας από το παϊδάκι τους με το τόσο-όσο λιπάκι που ψήνεται με ξεχωριστή μαεστρία. Η μπίρα που παράγεται για λογαριασμό του μαγαζιού με φασκόμηλο από το Ζαγόρι αλλά και το δικό τους εμφιαλωμένο κρασί από την τοπική ποικιλία Ντεμπίνα φανερώνουν με τη σειρά τους το μεράκι και το γενικότερο νοιάξιμο της οικογένειας απέναντι στους επισκέπτες της, δικαιώνοντας την καλή φήμη του μαγαζιού. 

Χρύσανθος 14/20

xrysanthos1

Επιστροφή στην πόλη ή ορθότερα στα περίχωρα της, καθώς ο "Χρύσανθος" βρίσκεται στην περιοχή της Αμφιθέας με υπέροχη θέα στην λίμνη των Ιωαννίνων. Η ιστορία του ξεκινά τη δεκαετία του ’70 ως απλό καφενείο, όμως η οικογένεια Μηλιώτη φρόντισε να το εξελίξει σε μια από τις πιο ονομαστές ταβέρνες της πόλης όπου οι κρατήσεις, ειδικά τα σαββατοκύριακα, είναι απαραίτητες. Στην κουζίνα προΐσταται η μητέρα της οικογένειας και ταλαντούχα μαγείρισσα κυρία Αριστέα, η οποία δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. 

Φτιάχνει δικά της τυριά και ανοίγει φύλλο για μια από τις καλύτερες πίτες της περιοχής αν κρίνουμε από την πρασόπιτα που έρχεται στο τραπέζι μας. Η δυσεύρετη μοσχαροκεφαλή της είναι ένας λιπαρός κρεάτινος πύραυλος που ανήκει στα σίγουρα "πρέπει" της παραγγελίας. Το ίδιο και η πληθωρική αρνίσια συκωταριά της με τα τροφαντά κομμάτια κρέατος μεσά σε μεστό ζουμί, που σχεδόν σε παρακαλά να του βουτήξεις όσο περισσότερο ψωμί αντέχεις. 

xrysanthos2

Τις ημέρες αιχμής βάζει στη φωτιά και σπέσιαλ γάστρες, όπως αυτή που πετυχαίνουμε εμείς και κρύβει μέσα της λαγό στιφάδο – το κρέας του δεν έχει εκείνη τη βαθιά νοστιμιά την οποία προσμένουμε αλλά βρίσκουμε εντέλει στα σαν πέρλες κρεμμυδάκια και τη φίνα κόκκινη σάλτσα του που μας αποζημιώνουν. Η συνέχεια επιφυλάσσει ωραία αρνίσια παϊδάκια και ακόμα πιο μερακλίδικα πρόβεια, αλλά και ντόπια μοσχίδα που προμηθεύονται μαζί με άλλες κοπές από τοπική φάρμα της Ηπείρου, και αναγράφονται κατόπιν διαθεσιμότητας σε μαυροπίνακα μαζί με τις υπόλοιπες προτάσεις ημέρας. 

Εναλλακτικά, αφεθείτε στα χέρια του Κωστή και του Δημήτρη, της νεότερης δηλαδή γενιάς της οικογένειας, που περιποιούνται με επαγγελματισμό και ευγένεια, και θα σας κατατοπίσουν καταλλήλως τόσο στα του φαγητού όσο και στα του κρασιού, με μια σφαιρική εκπροσώπηση του τοπικού αμπελώνα αλλά και επιλεγμένες ετικέτες μικροζυθοποιίας. Το γεύμα μας έκλεισε με κρεμώδη γαλατόπιτα και τραγανή κολοκύθα από τα περιποιημένα γλυκά του κουταλιού που ετοιμάζει η κυρία Αριστέα. 

Οι επισκέψεις του κριτικού στα εστιατόρια έγιναν στις 12&13/10. 

ASTRA Μεγάλο Πάπιγκο, Ζαγοροχώρια, 2653042108. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ. μεσημ. – βρ., Τετ. κλειστά. Τιμή: € 20 – 25 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Ναι. Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ Αμφιθέα, Ιωάννινα, 2651081892. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ. βρ., Σάβ.-Κυρ. και μεσημ., Δευτ. κλειστά. Τιμή: € 15 – 25 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Ναι. Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι.
 

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια