Piato

14 ↑

Έναν καινούργιο πόλο έλξης, έξω από τα μεγάλα ξενοδοχεία της Ελούντας, δημιουργεί το πλήρως ανακαινισμένο εστιατόριο στην είσοδο του Αγίου Νικολάου. Ο έμπειρος σεφ Αλέξανδρος Κιουσάμπας προτείνει σύγχρονες ελληνικές γεύσεις με τονισμένο το κρητικό στοιχείο ως προς τις συνταγές και τα υλικά.

piato1

Η Ελούντα κρατά παραδοσιακά τα καλά της εστιατόρια προστατευμένα μέσα στα πολυτελή της resort, αφήνοντας εκτός των τειχών τους αξιόλογες επιλογές για φαγητό που μετριούνται ούτε σε όλα τα δάχτυλα ενός χεριού. Στην πρόσφατη, ωστόσο, επίσκεψη μου στην χαρισματική αυτή γωνιά της Κρήτης βρήκα να πνέει ένας ευπρόσδεκτος αέρας ανανέωσης στο όμορφο εστιατόριο "Piato", που εποπτεύει την παραλία Αμμούδι στην είσοδο του Αγίου Νικολάου. Το κοντέρ της ιστορίας του μετρά αρκετές δεκαετίες και ξεκίνησε να γράφει χιλιόμετρα ως "τουριστικό" εστιατόριο από τους γονείς του σημερινού ιδιοκτήτη, Γιώργου Μακράκη, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να του αλλάξει εντελώς την ταυτότητα. 

Piato2
Αλέξανδρος Κιουσάμπας

Η πρόσφατη ριζική ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε πέρσι, έδωσε μια νέα και μοντέρνα πνοή στον χώρο, ο οποίος με στοιχεία σαν το ανοιχτόχρωμο ξύλο στα τραπέζια και τις καρέκλες και τα κάθε λογής ανεπεξέργαστα υλικά σου επιτρέπει να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τόσο το γαλάζιο φόντο από τις μεγάλες τζαμαρίες όσο και τον γευστικό καμβά που δημιουργεί ο Αλέξανδρος Κιουσάμπας. Έχοντας θητεύσει προηγουμένως για αρκετά χρόνια στον στενό κύκλο των συνεργατών του σπουδαίου Γιάννη Μπαξεβάνη, ο Κιουσάμπας προτείνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα που αναπόφευκτα απηχεί το πνεύμα του μέντορα του, με ευθείες αναφορές στην Κρήτη και τα προϊόντα της, αλλά την ίδια στιγμή φροντίζει να την μπολιάζει με δικές του προσωπικές πινελιές. 

Αυτό σημαίνει πως το ξεκίνημα έχει πίτα-σινιέ Μπαξεβάνης, πλακέ και ψημένη στα κάρβουνα δηλαδή, με αρωματική γέμιση από πράσα και φέτα, που δροσίζεται εύστοχα με ξύγαλο Σητείας. Έχει όμως και λαβράκι μαρινάτο με παστό λεμόνι και μαύρο ταραμά που με κερδίζει κατευθείαν με την ωμή αγριάδα του. Πλάι του, οι γαρίδες Μικρολίμανο κάνουν ωραία out of the box ανατροπή, γιατί το αφράτο κέικ από ξινόχοντρο τραχανά που έχουν για συνοδεία είναι λιμπιστικό και σε προκαλεί να το βουτήξεις στο νόστιμο σαγανάκι που ενισχύεται βοτανικά με πέστο κόκκινου βασιλικού. 

Piato3

Οι λεπτές σαν τσιγαρόχαρτο φέτες μοσχαρίσιου συκωτιού ψήνονται μαεστρικά στη σχάρα και τυλίγονται σε απολαυστικά ρολάκια με κεφαλοτύρι, ντοματίνια, ρόκα και τριμμένο φουντούκι, ενώ οι ρεβυθοκεφτέδες με πολίτικη σαλάτα και καβούρι είναι ένα πιάτο που κινείται στη σφαίρα του συμπαθητικού, χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις. Περνώντας στα κύρια, ούτε οι χειροποίητες κρητικές μακαρούνες μπορώ να πω ότι με γοήτευσαν, γιατί ο σιγομαγειρεμένος αρνίσιος σβέρκος με παστό λεμόνι της γέμισης αλέθεται υπερβολικά σε κιμά και μοιάζει να ζητά την υφή ενός πιο χοντρόκοκου κοψίματος για να εκδηλώσει τις γευστικές του αρετές. 

Εκείνη την υφή για παράδειγμα που προσφέρει ο τραγανός αρακάς στο λαβράκι αλά πολίτα, που ο σεφ προτείνει σε μια μινιμαλιστική και φινετσάτη εκδοχή με πουρέ πατάτας και αγκινάρας, πίκλα καρότου και ελαφρύ αβγολέμονο, τοποθετώντας πάνω τους το εξαιρετικά ψημένο ψάρι με την τραγανή πέτσα. Εξίσου έντεχνη προσέγγιση έχει και το γιουβετσάκι μυλοκόπι με καπνιστό κρεμμύδι και κρίταμο σε πίκλα και pesto, που είναι ένα πιάτο πολύ καλό, ανάλαφρο και εκφραστικό. 

Piato4

Το μοντέρνο ελληνικό χρώμα βάφει επίσης τα επιδόρπια, από το εξαιρετικό ρυζόγαλο με namelaka και τραγανό ρύζι στην κορυφή ως το ελαφρύ εκμέκ με σαντιγί λεμονιού και πλούσιο παγωτό φιστίκι, το οποίο φτιάχνεται στον ολοκαίνουργιο new wave φούρνο και ζαχαροπλαστείο που δημιουργήθηκε φέτος πλάι στο εστιατόριο. Το σέρβις περιποιείται ευγενικά και απροσποίητα φιλικά, ενώ η λίστα κρασιών διατρέχει κατά κύριο λόγο τον κρητικό αμπελώνα με ενδιαφέρουσες επιλογές από τον ιδιοκτήτη. 

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 15/9.

PIATO Μίνωος 5 (Παραλία Αμμούδι), Άγιος Νικόλαος, Κρήτη, 2841023173. Ωράριο λειτουργίας: Απρ.-Οκτ., μεσημ.-βρ. Τιμή: € 35 – 45 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Όχι. Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι 
 

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια