The Zillers

15,5

Ακρόπολη και Μητρόπολη σαν καρτ ποστάλ, μινιμαλισμός, cool στιλ και χρυσοσκουφάτη γαστρονομία από τον βραβευμένο Παύλο Κυριάκη.

The Zillers

Tηλ:

Τιμές:

€95 - €125

Είναι από τις μεγάλες επιτυχίες αυτού του εστιατορίου το γεγονός ότι ανέπτυξε γρήγορα τη δική του ταυτότητα, ανεξάρτητα από το ομώνυμο ξενοδοχείο, και, παρότι δεν έχει… βιτρίνα, υιοθετήθηκε από τους Αθηναίους ως ένα cool gourmet place to be. Για την ακρίβεια, πιο πολύ βλέπεις εδώ Έλληνες και ξένους πελάτες, παρά ανθρώπους που μένουν στο μικρό boutique ξενοδοχείο που το στεγάζει. Το κοινό είναι σαφώς νεανικό, κυρίως τριαντάρηδες και σαραντάρηδες. Όσες (και είναι αρκετές) φορές το έχω επισκεφτεί οι γυναικοπαρέες δεν λείπουν ποτέ, και μια χιπστεράτη αύρα απλώνεται σ’ αυτό το πολύ σύγχρονο roof top.

Η είσοδος στο "The Zillers" δεν είναι ακριβώς συνηθισμένη, αφού λόμπι δεν υπάρχει, και περνάς ένα διάδρομο με ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές φωτογραφίες της Αθήνας μέχρι να φτάσεις στη θεατράλε κορυφή της μικρής σκάλας για να πάρεις το ασανσέρ προς την ταράτσα. Κι εκεί πάνω, το χάζι στον Παρθενώνα έχει ένα ασυνήθιστο κάδρο έτσι όπως ο ναός προβάλλει πλαγίως από τα τείχη της Ακρόπολης. Στο έδαφος, τώρα, η φωτισμένη Μητρόπολη συμπληρώνει τον δυσεύρετο καρτποσταλικό συνδυασμό και όταν ο καιρός το επιτρέπει, ακόμη και το χειμώνα, όσοι θέλουν κάθονται έξω από την τζαμαρία, καπνίζοντας και ρουφώντας τη θέα απρόσκοπτα. Η φρεσκάδα είναι γραμμένη στην ούγια του χώρου με τον κάθετο κήπο στις δύο πλευρές του και το μοντέρνο αφαιρετικό ύφος που παίζει με το γκρίζο του τσιμέντου και το πράσινο μάρμαρο. Όχι μόνο δεν είναι ψυχρός, αλλά αντιθέτως αισθάνεσαι σαν να σε τυλίγει μια στιλάτη φυσιολατρική αγκαλιά. 

The Zillers


Τέτοια εποχή το 2019, η πανδημία δεν είχε αρχίσει, ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο Παύλος Κυριάκης είχε μόλις αναλάβει την κουζίνα του "Zillers" κι εγώ δοκίμαζα τα πρώτα δείγματα της εξαιρετικής γαστρονομικής του πρότασης. Τα λοκντάουν επιβράδυναν την εξέλιξη του εστιατορίου, αλλά το 2021 βραβεύτηκε με τον πρώτο του Χρυσό Σκούφο, δείχνοντας τη δυναμική του. Στην τελευταία μου επίσκεψη, η εξέλιξη επιβεβαιώθηκε μ’ έναν ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, ενώ με την αναμενόμενη πολύ σύντομα ανακαίνιση κουζίνας και σάλας το "Zillers" δείχνει ότι θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Ο Κυριάκης αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των γεύσεων ήδη από το προοίμιο, με τέσσερις κομψές ορεκτικές μπουκιές, ίδιες και για τα δύο menu dégustation (€ 55 και 70). Όλες είναι πολύ καλές, αλλά η τάρτα καπνιστής μελιτζάνας με σύκο και το "σάντουιτς" φουαγκρά με ουίσκι και κακάο ξεχωρίζουν. Παραγγείλαμε το μεγάλο μενού των 11 σταδίων και ευχαριστηθήκαμε μια σύγχρονη γαστρονομία που κινείται ελεύθερα, φροντίζοντας να κρατάει επαφή με τις γεύσεις της Ελλάδας. Ιδού δύο από αυτές: ο "ντολμάς" είναι στην ουσία ένα ωραίο μοσχαρίσιο ταρτάρ με φύλλο λάχανου savoy και κρέμες λεμονιού, που συμπληρώνεται από δύο κρέμες λευκού και μοβ λάχανου, αλλά δεν καταφέρνει να εκφράσει τα χαρακτηριστικά αρώματα που περιμένεις· το "κοζούνι", αυτή η μανιάτικη ιδιοτυπία μιας πίτας που μοιράζεται στους γάμους, σερβίρεται στη δυνατή εκδοχή μιας τάρτας με μπουτάκι ορτυκιού και καραμελωμένο κρεμμύδι, ενώ δίπλα της το στήθος του, μαγειρεμένο άψογα ροζ, συνοδεύεται από πουρέ και "σπαγγέτι" λαγόχορτου, με μια πεντανόστιμη σάλτσα από τα κόκαλα του πουλιού και φιστίκι Αιγίνης. 

The Zillers


Η κουζίνα του Κυριάκη έχει την κομψότητα στο DNA της, κι αυτό φαίνεται σε όλα τα πιάτα. Στην αστακομακαρονάδα με το homemade μαύρο ζυμαρικό ο αστακός λάμπει με το εκφραστικό του άρωμα και η μπισκ του με περγαμόντο είναι ωραιότατη. Το καλκάνι με κρέμα λουίζας και τζίντζερ συν μανιτάρια πορτσίνι είναι επίσης ευγενέστατο. Κορυφαία πάντως είναι και η αγκινάρα του, που τα τραγανά της φύλλα χαριεντίζονται σε υψηλό αρωματικό κοντράστ με βελούδινη κι αφράτη κρέμα αβγολέμονο, καφέ και τρούφα, αλλά και η καραβίδα με πουρέ καπνιστού κουνουπιδιού, αβγό ορτυκιού, μπισκότο αγριοσέλινου, πορτσίνι και ντελικάτη σάλτσα beurre blanc (το τελευταίο πιάτο σερβίρεται στο μικρό μενού). 


Το φινάλε είναι πρωτότυπα χρυσοσκουφάτο, αφού τα επιδόρπια τα επιμελείται ο κορυφαίος ζαχαροπλάστης Γιώργος Πλατινός. Το παρφέ μανταρινιού και βανίλιας με "χριστουγεννιάτικο δέντρο" από μπισκότο γεμιστό με ζελέ μανταρίνι και άγλυκο παγωτό αμυγδάλου φυσάει και η αλλιώτικη εκδοχή Mont Blanc με βερμιτσέλι κάστανου κομπόστα, σορμπέ αχλάδι και καραμελωμένα πεκάν είναι μια από τις καλύτερες προτάσεις που κυκλοφορούν στην Αθήνα. Το πολύ επαγγελματικό σέρβις σε ξεναγεί λεπτομερώς και με σύγχρονη αντίληψη στην κουζίνα. Η καινούργια σομελιέ, η Αγγλίδα  Paisley Tara Kennett, χειρίζεται με γνώση και χάρη τη λίστα των κρασιών και τις πολύ καλές προτάσεις κοκτέιλ.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 10/12.


THE ZILLERS (ξεν. "The Zillers") Μητροπόλεως 54, Κέντρο, 2103222277. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημ. Κλειστά Δευτ. Τιμή: € 35-50 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Zillers (The)

(ξεν. «The Zillers») Μητροπόλεως 54, κέντρο
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια