Ελαίας Γη

13,5 ↑

Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα σε αστικό περιβάλλον στα βόρεια, με εξαιρετική θέα σε όλη την Αθήνα.

Ελαίας Γη

Tηλ:

Τιμές:

€58 - €65

Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα σε αστικό περιβάλλον στα βόρεια, με εξαιρετική θέα σε όλη την Αθήνα.

Ελαίας Γη - εικόνα 1

Ανατρέχοντας σε μια παλιότερη κριτική­ μου για το «Ελαίας Γη», προτού αρχίσω να καταγράφω την άποψή μου για τις τωρινές γευστικές του επιδόσεις, διαπίστωσα ότι τόσο η διαχρονικότητα της πρότασης που κάνει το εστιατόριο όσο και η ποιοτική σταθερότητα που τη συνοδεύει είναι στοιχεία που τιμούν όλους όσους υποστηρίζουν το εγχείρημα και καθιστούν το χώρο πρότυπο προς μίμηση. Ας πάρουμε όμως το νήμα από την αρχή.

Ελαίας Γη - εικόνα 2

Το «Ελαίας Γη» είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς το γνωρίζετε και ίσως το έχετε ήδη επισκεφθεί. Για όσους δεν το γνωρίζουν θα αναφέρω τρία στοιχεία που το χαρακτηρίζουν και θα σας κάνουν να το βάλετε στην ατζέντα εξόδου σας. Επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία, ποικιλία γευστικών προτάσεων με δύο πλούσια μελετημένα μενού αλλά και προτάσεις a la carte και μια εξαιρετική βεράντα είναι αρκετά πειστικοί ως λόγοι. Φυσικά, αυτήν την εποχή το δυνατό χαρτί είναι η βεράντα, που θυμίζει και λίγο κήπο, με πλατάνια και άφθονο πράσινο. Προφανώς, Πολιτεία γαρ, είναι δροσερή.

Ελαίας Γη - εικόνα 3

Έχει όμως και κάτι παραπάνω. Όλη τη (φωτισμένη το βράδυ) Αθήνα στο πιάτο. Σε συνδυασμό με την ποιότητα του φαγητού, δεν είναι να απορεί κάποιος που το «Ελαίας Γη» καλά κρατεί παρά την κρίση. Ο κόσμος από 20something (οι λιγότεροι) μέχρι τα πρώτα -ήντα, καλοβαλμένος, με ισχυρή παρουσία ξένων, συμπληρώνει ένα ευχάριστο σύνολο, που μαζί με όλα τα άλλα δικαιολογεί τη μετακίνηση ακόμη και από μακρινές γειτονιές. Τη δικαιολογεί απόλυτα και ο κατάλογος, όπου εκτός από τις a la carte επιλογές υπάρχουν και δύο μενού με 14 πιάτα το πρώτο και 24 το δεύτερο (€ 37 και € 47 αντίστοιχα), για δυνατά στομάχια!

Ελαίας Γη - εικόνα 4

Από τα πιάτα που δοκίμασα (μείγμα παραδοσιακών γεύσεων με ορισμένες σύγχρονες νότες) η πρώτη διαπίστωση είναι ότι χρησιμοποιούν καλές πρώτες ύλες, κάτι που φάνηκε και από το ελαφρύ στομάχι της επόμενης ημέρας. Η δεύτερη έχει να κάνει με το σωστό ψήσιμο των κρεάτων (το κρέας επιβάλλεται με την παρουσία του στα κύρια) και την ευπρέπεια της μαγειρικής τέχνης που χαρακτηρίζει την κουζίνα. Πιο αναλυτικά, θα σταθώ καταρχάς σε μια πολύ γευστική και πλούσια κοτόσουπα, με κομματάκια και γεύση πουλερικού, και σε μια εξαιρετικά γευστική μελιτζανοσαλάτα σπιτικής έμπνευσης και γεύσης. Θα επισημάνω την έλλειψη του τραγανού στοιχείου στο φύλλο μιας κατά τα άλλα νόστιμης χορτόπιτας και θα σας συστήσω να δοκιμάσετε τον καπνιστό γύρο σε φωλιά τραγανής ζύμης.

Ελαίας Γη - εικόνα 5

Σε ό,τι αφορά τα κύρια πιάτα, το αρνάκι στον ξυλόφουρνο (ατομικό πήλινο σφραγισμένο με ζυμάρι) είναι τρυφερό, χάνει όμως από την παρουσία της μουστάρδας, η οποία δεν αφήνει τους χυμούς του κρέατος να δηλώσουν την παρουσία τους. Τέλος, το μοσχαρίσιο κιλότο έρχεται άψογα και σωστά ψημένο και με κύριο στοιχείο το γευστικό βάθος. Όσο για τα επιδόρπια, το προβάδισμα παίρνουν το παγωτό λουκούμι-τριαντάφυλλο και η μαστιχωτή μους σοκολάτας, παρότι το «μαστιχωτή» και το «μους» αποτελούν αντίφαση. Στα συν του «Ελαίας Γη» είναι τόσο η wine list, η οποία τιμά την ελληνικότητα με τις προτάσεις της, όσο και το αποτελεσματικό και συνάμα ευγενικά αθόρυβο σέρβις.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 10/6.

ΕΛΑΙΑΣ ΓΗ Δεξαμενής και Ολυμπιονικών 4, Πολιτεία, 2106200005, 2106206433. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά βράδυ, Κυρ. μόνο μεσημέρι. Τιμή: € 28-47 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Διαθέτει το εστιατόριο.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Ελαίας Γη

Δεξαμενής & Ολυμπιονικών 4, Πολιτεία
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια