Ark

13,5 ↑

All day χώρος με αξιώσεις και υπογραφή: στο φαγητό από τον Γιάννη Μπαξεβάνη, στα δημιουργικά, ελληνόστροφα κοκτέιλ από τον Τεό Σπυρόπουλο.

Ark

Tηλ:

Τιμές:

€45 - €75

All day χώρος με αξιώσεις και υπογραφή: στο φαγητό από τον Γιάννη Μπαξεβάνη, στα δημιουργικά, ελληνόστροφα κοκτέιλ από τον Τεό Σπυρόπουλο.

Ark - εικόνα 1

Τους εστιατορικούς χώρους που φιλοξενούν τα γνωστά Αστέρια της Γλυφάδας οι παλαιότεροι τους θυμούνται καλά. Έγραψαν ιστορία, και υπήρξε κάποια εποχή που κάθε κοσμικός Αθηναίος θεωρούσε υποχρέωσή του να δίνει το «παρών» σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σήμερα, όπως όλα δείχνουν, τα Αστέρια, με τον all day χώρο του «Ark», κάνουν δυναμικό come back. Προφανώς, η συγκεκριμένη θέση παραμένει ανοιχτή προς επιβεβαίωση, αλλά οι εντυπώσεις που μου άφησε η πρώτη επίσκεψη που έκανα προ ημερών αυτό δείχνουν. Εκτός από τον εμβληματικό χαρακτήρα του χώρου, υπάρχουν τρεις ακόμα ισχυροί λόγοι για τους οποίους αξίζει τον κόπο να εγγράψετε το «Ark» στον κατάλογο των μελλοντικών βραδινών (και όχι μόνο) εξόδων που σχεδιάζετε.

Ark - εικόνα 2

Στην πρώτη γραμμή θα βάλω τον –γνωστότατο– Γιάννη Μπαξεβάνη και τη δημιουργική κουζίνα που προτείνει και δίπλα του τον βραβευμένο Τεό Σπυρόπουλο, που δημιουργεί εξαιρετικά και απαραίτητα για ένα all day χώρο κοκτέιλ με ελληνικό χρώμα. Κερασάκι στην τούρτα είναι προφανώς η μοναδική θέα στη θάλασσα, που, ακόμη και τον χειμώνα πίσω από την τζαμαρία, μαγνητίζει το βλέμμα. Ας δούμε όμως και το «διά ταύτα» των γεύσεων. Σε ό,τι αφορά τις γεύσεις, το όνομα Γιάννης Μπαξεβάνης αφήνει εύκολα να εννοηθεί ότι η ελληνικότητα αποτελεί κανόνα, τα παραδοσιακά υλικά είναι παρόντα και ότι οι ευφάνταστοι δημιουργικοί συνδυασμοί κάνουν επιβεβλημένη την επίσκεψη.

Από τα πολλά πιάτα που δοκίμασα θα σταχυολογήσω μερικά που μου έκαναν εντύπωση, με πρώτα στην προτίμησή μου τα χόρτα με πιπεράτο τόνο και σος από αβγά ψαριού, με ιδιαίτερα πικάντικο ψάρι, πλούσια γεύση χορταρικού και υποδειγματική ισορροπία συστατικών. Δεν θα κρύψω επίσης ότι βρήκα καλά τα πουγκάκια από φάβα κουκιών γεμισμένα με αρνίσιο κιμά, το καλαμάρι πάνω σε στρώμα χορταρικών (κρίταμο, μαϊντανοσαλάτα) με σάλτσα ταχίνι και το παγιάρ τυλιγμένου χοιρινού φιλέτου με πράσινη αρωματική σαλάτα, που συνοδεύεται από μια βινεγκρέτ πορτοκαλιού και φράουλας.

Ark - εικόνα 3

Σε ό,τι αφορά τα πρώτα, το πουγκάκι είναι τραγανό και η γεύση από τα κουκιά, σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του αρνίσιου κιμά, κερδίζει τις εντυπώσεις. Το καλαμάρι παίζει αποτελεσματικά με την ποιότητα της πρώτης ύλης και κερδίζει από την επιτυχημένη σος ταχίνι που το ντύνει. Τέλος, το παγιάρ χοιρινού φιλέτου, ενώ φαίνεται απλό στην εκφώνηση, συνοδεύεται από μια εξαιρετική βινεγκρέτ, που και μόνο γι’ αυτή θα άξιζε τον κόπο να βάλετε το πιάτο στο τραπέζι σας.

Αν πρέπει να καταγράψω κάποια αρνητικά στοιχεία γι’ αυτά που δοκίμασα, θα σταθώ στα μάγουλα σφυρίδας, που έχαναν ένα μέρος από τη γοητεία τους καθώς η παραμονή τους στη σχάρα είχε ξεπεράσει ελαφρά τα επιθυμητά όρια, και στο γεμιστό (γλυκά κρεμμυδάκια, σταφίδες κ.λπ.) κοτόπουλο με σος μανιταριών, το οποίο ήταν περισσότερο στεγνό απ’ ό,τι έπρεπε.

Ark - εικόνα 4

Αφήνοντας στην άκρη τη γευστική εμπειρία με σφραγίδα Μπαξεβάνη, θεωρώ ότι πρέπει να κάνω μια μικρή αναφορά στον βραβευμένο και εξαιρετικά δημιουργικό Τεό Σπυρόπουλο και στα κοκτέιλ που προτείνει. Δοκίμασα δύο, ένα ως απεριτίφ και ένα στο τέλος του δείπνου. Δεν θα σας κουράσω με συνταγές και αναλογίες, θα πω όμως ότι, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας βρεθείτε στο «Ark» (ας μην ξεχνάμε ότι αναφέρομαι σε ένα all day χώρο), πρέπει απαραίτητα να τα τιμήσετε. Το συμπέρασμα, κατά τη γνώμη μου, προκύπτει αβίαστα. Τα Αστέρια είναι ένας εμβληματικός χώρος με ιστορία, το περιβάλλον μέσα και έξω είναι όμορφο και ευνοεί την παραμονή, το φαγητό είναι καλό χωρίς περιστροφές, και το ίδιο ισχύει και για τα κοκτέιλ του Τεό. Το τελικό συμπέρασμα και η σχετική απόφαση σας ανήκουν.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 26/11

ARK Γρηγορίου Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας, 2108948882. Ωράριο λειτουργίας: All day. Τιμή: € 35-45 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Στο μαγαζί. Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Ark

Γρ. Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια