Και ενώ στο ακριβώς προηγούμενο αφιέρωμα ασχοληθήκαμε με την Σαντορίνη και τις δικές της προτάσεις για αυτήν την εποχή, αξίζει να περάσουμε -τώρα- σε μια εντελώς διαφορετική νησιωτική νησίδα εκείνη του Ιονίου που η αλήθεια είναι ότι δεν την έχουμε ανακαλύψει εκτενώς και έχει το δικό της ενδιαφέρον.
Τι λες λοιπόν για μια περιήγηση στην Κέρκυρα την οποία μπορεί να την γνωρίζεις σίγουρα για τον πολιτισμικό και γαστρονομικό της πλούτο όμως δεν πάει πίσω και στο κρασί. Ευθύς αμέσως κατευθυνόμαστε στον ορεινό οικισμό των Σιναραδων εκεί όπου βρίσκεται το Οινοποιείο Γραμμένου με τις γηγενείς ποικιλίες του τόπου να "διευθύνουν” ένα οινικό ρεσιτάλ ή αλλιώς μια νέα εποχή που υπάρχουν πολλοί λόγοι να ανακαλύψεις.
Η παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια & οινοποίηση κρατά χρόνια όμως το 2002 πήρε "σάρκα και οστά” καθώς δημιουργήθηκε το νέο σύγχρονο οινοποιείο, ένα εγχείρημα στο οποίο η νέα γενιά πρωταγωνιστεί με το παραπάνω. Η τοποθεσία που επιλέξαν -να αποκαλύψω- καθόλου τυχαία.

Κακοτρύγης και Πετροκόριθο!
Στις πλαγιές πάνω ακριβώς από τον κόλπο του Αγίου Γορδη είναι ένα σημείο αναφοράς καθώς προσφέρει μοναδική θέα και εξαιρετικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια, συνδυάζοντας υψόμετρο, θαλάσσιο αεράκι και σκιερά εδάφη. Στο μεταξύ, οι ιδιόκτητοι αμπελώνες απλώνονται κυρίως στις δυτικές πλαγιές των Σιναράδων και στην περιοχή Σκάφωνας όπου καλλιεργούνται κάποιες ποικιλίες που ίσως να τις ακούμε και πρώτη φορά.
Must try tips: Αν βρεθείς στην Κέρκυρα μην αμελήσεις να πραγματοποιήσεις επίσκεψη στο οινοποιείο όπου η outdoor γευστική δοκιμή πραγματοποιείται με μοναδική θέα στον κόλπο του Αγίου Γόρδη — μια εμπειρία που αρκετοί επισκέπτες χαρακτηρίζουν ως απαραίτητη στο νησί.
Εσύ ήξερες για τις ποικιλίες Κακοτρύγη ή Πετροκόριθο;
Και όμως ένα από τα στοιχεία που κάνουν το Grammenos Winery να ξεχωρίζει είναι αυτές οι γηγενείς ποικιλίες του νησιού που δεν είχαμε ιδέα. Βέβαια να αναφέρω ότι στην ατζέντα του οινοποιείου πέραν των ελληνικών ποικιλιών βρίσκονται με επιτυχία και οι διεθνείς οι οποίες έχουν εναρμονιστεί πλήρως με το περιβάλλον.
Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η λευκή ποικιλία της Κερκυρας Κακοτρύγης (Kakotrygis) — μια γηγενής ποικιλία που προσφέρει τα ΠΓΕ Κέρκυρας, ο Κοκαλιάρης και το Μοσχάτο ενώ από ερυθρές το Πετροκόριθο, το Σκοπελίτικο και το Μαρτζαβί ή αλλιώς όπως οι περισσότεροι το γνωρίζουμε ως Λευκαδίτικο Βερτζαμί το οποίο ήρθε από τους Βενετσιάνους. Τα πλεονεκτήματα των Κερκυραικών ποικιλιών είναι ότι καλλιεργούνται σε διαφορετικά υψόμετρα και μικροκλίματα, με διαφορετικά εδάφη παράγοντας εξαιρετικά κρασιά με μεγάλη διάρκεια και πολυπλοκότητα, τόσο σε blend, όσο και σε μονοποικιλιακά.
Η ομάδα του Grammenos Winery σημειώνει επίσης ότι "οι ποικιλίες που υπάρχουν (αν εξαιρέσουμε τον Κακοτρύγη που είναι ΠΓΕ Κέρκυρας) είναι άγνωστες προς τον κόσμο, ακόμα και σε αυτούς που ασχολούνται με τα κρασί όπου για να τις δοκιμάσουν θα πρέπει να επισκεφτούν τα οινοποιεία για να τις εξερευνήσουν και να τις γευτούν" . Η Κέρκυρα ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται οινικά έχοντας πολύ καλά δείγματα και αποκτώντας μια τυπικότητα και διαφορετικότητα από τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδος.
Όσο για τον φετινό τρύγο της Κέρκυρας
Επειδή για το φετινό τρυγητό στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες "ακούστηκαν" αρκετά με τις δυσκολίες και τις προκλήσεις να είναι ορατές, πάμε να δούμε πως εξελίχθηκε και στην Κέρκυρα. Όπως αποκαλύπτει η οινολογική ομάδα, "πρώιμος εξελίχθηκε όπως αναμενόταν ο φετινός τρύγος κατά περίπου 10 μέρες εξαιτίας της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών". Σχετικά με τον όγκο της παραγωγής διαμορφώθηκε μειωμένος κατά 20-30% εξαιτίας του περονόσπορου το οποίο είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για την Κέρκυρα λόγω υψηλών ποσοστών υγρασίας. Παρόλα αυτά, ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και έδειξε ότι τα σταφύλια που συλλέχθηκαν σε όλες τις ποικιλίες παρουσιάζουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά δείχνοντας ότι η φετινή χρονιά έχει μειωμένη ποσότητα αλλά υψηλή ποιότητα.
Η Κέρκυρα έχει το δικό της "Maestro” αλλά και κάτι ακόμα
Στις γευστικές δοκιμές της υπόθεσης κάνουμε extra focus σε δύο ετικέτες του οινοποιείου που σίγουρα δεν παραλείπεις. Μπορεί η Κέρκυρα να έχει το δικό της "Maestro” που αποτελεί και το best seller κρασί του Grammenos Winery αλλά θα δώσουμε την προσοχή μας και σε ένα ερυθρό γιατί η εποχή το επιτάσσει και δεν είναι άλλο από το "Nobilos". Φύγαμε για δοκιμές;

Η best seller ετικέτα του Grammenos Winery.
"Maestro” 2023: Αποτελεί την best seller ετικέτα του Grammenos Winery που αποτελεί και υψηλή έκφραση του terroir και της φιλοσοφίας του οινοποιείου. Σε μύτη & στόμα κυριαρχούν τα πυρηνόκαρπα και τροπικά φρούτα όπως ροδάκινο. νεκταρίνι,ανανά και μάνγκο τα οποία συνδυάζονται με αρμονία με βουτυράτες νότες, δρυός και βανίλιας, στοιχεία που "παίρνει" λόγω της παραμονής του σε βαρέλι. Αξίζει να καταναλωθεί στα πρώτα 3 με 4 χρόνια από την εμφιάλωση του για να χαρίσει κάθε ιδιαιτερότητα που διαθέτει σε ουρανίσκο.
"Nobilos”2023: Μπορεί η λευκή ετικέτα να είναι μία σταθερά αλλά αυτή την περίοδο δεν μπορεί να λείπει ένα ερυθρό και ξεχωριστό κρασί από το τραπέζι για αυτό και ξεχωρίσαμε από το πορτοφόλιο του οινοποιείο, το "Nobilos". Το χαρμάνι του αποτελείται από την ερυθρή γηγενής ποικιλία Πετροκόριθος η οποία συναντά το Αγιωργίτικο, με τα πλούσια αρώματα από κόκκινα φρούτα όπως κεράσι και δαμάσκηνο να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο και να δένουν φίνα με εκείνα της βανίλιας και των μπαχαρικών. Ισοροπημένο με βελούδινες τενίνες και επίγευση που επιμένει.
Η απόλαυση ολοκληρώνεται άλλωστε με νόστιμα εποχικά πιάτα
Ξεκινώντας από το "Maestro", το λευκό ξηρό κρασί του οινοποιείου, τυριά όπως γραβιέρα, κασέρι αλλά ένα brie του πάνε γάντι. Επίσης "τυρένιες" προτάσεις με βουτυράτες υφές και ελαφριά αλμύρα επίσης δίνουν extra χάρη. Για την εποχή, επίλεξτε τσιγαριαστά άγρια χόρτα με λεμόνι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κέρκυρας, ψητά κολοκυθάκια αλλά και μία σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρύδια και κατσικίσιο τυρί. Αλά κερκυραικά, ένα Μπιάνκο, ψάρι δηλαδή σε λευκή σάλτσα σκόρδου-λεμονιού είναι στα must όπως επίσης και ένα λαβράκι στο φούρνο με λίγο βούτυρο και μυρωδικά. Ένα ριζότο με μανιτάρια ή με κολοκύθα δεν μπορεί να λείπει ούτε όμως ένα λεμονάτο κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας.

Για το ερυθρό "Nobilos" περνάμε σε παλαιωμένη γραβιέρα και κυρίως σκληρά τυριά με έντονη γεύση και βεβαίως σε ragu μανιταριών, ζυμαρικά με καπνιστή πανσέτα και παλαιωμένα τυριά. Η παστιτσάδα ιδανικά με μοσχάρι και πλούσιο σε σάλτσα και μπαχαρικά ή ένα πιπεράτο σοφρίτο του πάει γάντι. Μην αμελήσετε το rib-rye, το χοιρινό με κυδώνια αλλά και ένα κοκκινιστό μοσχαράκι. Και αν θελήσετε και κάτι σε γλυκό: μους bitter σοκολάτας ή μία τάρτα σοκολάτας με salty καραμέλα θα κλείσουν την αυλαία εξαιρετικά.
περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και εδώ
Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε facebook & instagram






