
Και κάπως έτσι φτάσαμε στον Δεκέμβρη ένα μήνα που προϊδεάζει για τα μεγαλοπρεπή τραπέζια, τα πλούσια φαγοπότια και τις λαμπερές στιγμές. Συνεπώς οι πολυπληθείς μαζώξεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι οι καταλληλότερες για τέτοιες οινικές και γαστρονομικές συγκινήσεις.
Για αυτό λοιπόν σε κάθε τέτοια συνθήκη απαιτείται φυσικά και ένας κατάλληλος οδηγός ο οποίος "λύνει τα χέρια” ως προς τις επιλογές των αγαπημένων ποικιλιών και κρασιών που αξίζει να υπάρχουν στην γιορτινή ατζέντα όπως επίσης και για τις λαχταριστές συνδυαστικές που θα κάνει κανείς με φαγητά ώστε να μοιράσει σε όλους μεγάλες απολαύσεις στο πιο φίνο και εντυπωσιακό σκηνικό.
Αν είστε έτοιμοι, πάμε να δοκιμάσουμε λευκά, ροζέ, ερυθρά, ξηρά, αφρώδη και γλυκά κρασιά αλλά και κάποιες συνταγές που σίγουρα δεν πρέπει να λείπουν από τα γαστρονομικά σουαρέ.
Τα λευκά ξηρά κρασιά δεν θα σου λείψουν
Τα αγαπημένα λευκά ξηρά κρασιά κατάλληλα για κάθε εποχή και παντός καιρού σαφώς και δεν θα σου λείψουν καθόλου με το "πορτοφόλιο” για τις γιορτινές περιστάσεις να περιλαμβάνει πέντε (5) φίνες επιλογές με τις πρωταγωνίστριες ποικιλίες να είναι το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, η Μονεμβασιά, το Μοσχοφίλερο και το Μοσχάτο οι οποίες ταιριάζουν και με πληθώρα πιάτων είτε ορεκτικών είτε κυρίως.
"Σκυτάλη”, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Λευκός Ξηρός, 100% Ασύρτικο, Σαντορίνη

Μία ετικέτα έντονη, εξαιρετικά πλούσια και μοναδικά ορυκτή ή αλλιώς μία αυθεντική "Σαντορίνη”. Με χρυσαφένιο χρώμα και αρώματα από λεμόνι, σάρκα περγαμόντου, lime, αποξηραμένο βερύκοκο και γκρέιπφρουτ αλλά και με νότες μπριός, κερήθρας και βρεγμένης πέτρας. Με γεμάτο σώμα και οξύτητα υψηλή και έντονα όπου μαζί με την μεταλλικότητα κάνει πλήρη αίσθηση. Για 12 μήνες έχει παραμείνει με τις οινολάσπες ενώ άλλους 12 στη φιάλη και φυσικά προορίζεται για μακρά παλαίωση και απόλαυση. Σερβίρεται στους: 10-12°C.
"Paros Λευκό", Κτήμα Ρούσσος, 100% Μονεμβασιά, Πάρος
Το συγκεκριμένο κρασί συνθέτουν τρεις (3) αγαπημένες ποικιλίες, η πολυδύναμη "Μαλαγουζιά”, το βαρύ πυροβολικό του ελληνικού αμπελώνα "Ασύρτικo” και η πληθωρική σε άρωμα και γεύση "Μονεμβασιά”. Φίνο με κυκλαδίτικο αέρα και αρώματα από γλυκόξινα φρούτα, ροδάκινο, λεμόνι και ανανά είναι σε πρωταγωνιστικό πλάνο με την οξύτητα να παρουσιάζεται ισορροπημένη και την φρεσκάδα της συγκεκριμένης ετικέτας έντονη και ξεχωριστή. Σερβίρεται στους: 8-10°C.
"Μαλαγουζιά Χελώνες”, Κτήμα Άλφα, 100% Μαλαγουζιά, Αμύνταιο

Μία εκφραστική Μαλαγουζιά έτοιμη για όλα με το χρώμα της διαυγές λεμονί με πρασινωπές ανταύγειες και με τα αρώματα κυρίως από άνθη λεμονιάς, περγαμόντο και μανταρίνι, γιασεμί και νότες φρεσκοκομένου γρασιδιού και πράσινου τσαγιού να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Πλούσια με μία απαλή λιπαρή αίσθηση, με οξύτητα δροσιστική και με επίγευση λεμονάτη και μακρά. Το μυστικό; Η παραμονή της για δύο (2) μήνες με τις οινολάσπες της έδωσαν ένα plus extra χαρακτήρα και σαφώς απολαυστικό αποτέλεσμα. Σερβίρεται στους: 8-10°C.
"Sauvignon Blanc", Οινοποιείο Σώκος, 100% Sauvignon Blanc, Μαντινεία

Με ένα λαμπερό λευκοπράσινο χρώμα κάνει την εμφάνιση του με την πρώτη μύτη να σε προϊδεάζει για ένα τυπικό "Μοσχοφίλερο” από τον τόπο του. H αρωματική του ένταση πλούσια με τα εσπεριδοειδή, τα ανθικά και τα βοτανικά στοιχεία να έχουν τον πρώτο λόγο ενώ στη συνέχεια το στόμα παρουσιάζεται στρογγυλό και φίνο με ισορροπημένη οξύτητα, πλούσια φρεσκάδα και μακρά επίγευση. Σερβίρεται στους: 10-11°C.
Οι Σαλάτες
Κάθε γιορτινό τραπέζι ξεκινά ακαταμάχητα με αγνές πρώτες υλες και φρεσκάδα όπως οι σαλάτες οι οποίες σε αυτή την περίπτωση αξίζει να έχουν το κατιτίς τους παραπάνω. Το μαρούλι, το λάχανο, η ρόκα, οι ξηροί καρποί αλλά και τα φρούτα όπως πορτοκάλι, ρόδια και ξινόμηλα κατέχουν την πρωτπκαθεδρία.
Επιλογές όπως μία σαλάτα με λάχανο, καρότα, σέλερι και καρύδια στα οποία περιχύνονται ρόδια και καρύδια αλλά και μία σως με μουστάρδα, μαγιονέζα και βαλσάμικο ξίδι έχει κάθε λόγο ύπαρξης. Άλλη μία πρόταση είναι η σαλάτα με μαρούλι και ρόκα, καθαρισμένα φυστίκια αιγίνης, ξινόμηλα και πορτοκάλια συνοδευόμενα από ένα dressign εσπεριδοειδών. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Sauvignon Blanc, η Μαλαγουζιά, το Μοσχάτο αλλά και η Μονεμβασιά είναι οι ποικιλίες που εκτοξεύουν το αποτέλεσμα.
Chardonnay, Κτήμα Γεροβασιλείου, 100% Chardonnay, Επανομή Θεσσαλονίκης

Με έντονο και βαθύ χρυσοκίτρινο χρώμα του χαρακτηρίζεται κυρίως από αρώματα μελιού, βανίλιας, ώριμων εσπεριδοειδών σε φόντο καπνού και ξηρών καρπών τα οποία δημιουργούν extra χάρη. Σύνθετο και βαρελάτο διαθέτει γεμάτη, πλούσια και μεστή γεύση και δομή. Το κρασί ζυμώνεται σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια, παραμένει για χρονικό διάστημα μερικών μηνών σε επαφή με τις οινολάσπες του, κερδίζοντας έτσι σε σώμα και πλουτίζοντας σε ποικιλιακά αρώματα. Σερβίρεται στους: 10–12 °C.
"Ψηλές Κορφές", EΟΣ Σάμου, 100% Μοσχάτο, Σάμος

Σαμιώτικο, εκλεπτυσμένο και διακριτικό. Κάνει την εμφάνιση του με ένα ανοιχτοκίτρινο και λαμπερό χρώμα με πράσινες ανταύγειες με τα φίνα ανθώδη και φρουτώδη αρώματα του μοσχάτου (ροζ τριαντάφυλλα) τα οποία πλαισιώνονται από τις εντυπωσιακές νότες λευκόσαρκων κυρίως φρούτων, όπως πεπόνι και ροδάκινο να προσδίδουν extra χάρη. Η ευχάριστη δροσιστική οξύτητα, ο λουλουδάτος χαρακτήρας και η φρουτώδη ικανοποιητική επίγευση κάνει σίγουρα το αποτέλεσμα αξέχαστο. Σερβίρεται στους: 8-10°C.
Και τώρα, στα ροζέ της υπόθεσης
Σαφώς και εντός ατζέντας, τα ροζέ οινικά διαμαντάκια είτε για τα οικογενειακά είτε για τα φιλικά τραπεζώματα με το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργίτικο και το Grenache Rouge να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των επιλεγμένων κρασιών.
"Μικρή Κιβωτός”, Κτήμα Λαντίδης, 100% Μοσχοφίλερο, Αργολίδα

Ένα ελκυστικό ροζέ με πλούσιο ανθικό χαρακτήρα και τραγανές γουλιές. Ξεκινά να συστήνεται με ένα απαλό σομόν ενώ συνεχίζει να γοητεύει με τα λεπτά αρώματα από λουκούμι, πετροκέρασο, τριαντάφυλλο, γλυκό κυδώνι και φράουλα. Εξαιρετικά ισορροπημένο με γεμάτο στόμα και με την λιπαρή υφή να εναρμονίζεται πλήρως με την δροσιστική οξύτητα. Σερβίρεται στους: 8-9°C.
Σούπα κανείς πριν τα ορεκτικά;
Οι ζεστές σούπες επίσης είναι πιάτα που παρελαύνουν τέτοια εποχή έχοντας πολλές εκδοχές classic, ανατρεπτικές και πρωτότυπες. Η βελουτέ κολοκυθόσουπα ή μανιταρόσουπα, η βελουτέ κολοκύθας με μους γιαουρτιού αλλά και μία σούπα βελουτέ κάστανου με τραγανό μπέικον αξίζουν κάθε "κουτάλι" με την ποικιλία Chardonnay να αναβαθμίζει τη γευστική εμπειρία στο έπακρο.
Τα κλασικά και διαχρονικά γιουβερλάκια αυγολέμονο δεν μπορεί να λείπουν και εδώ ένα ποτήρι Ασύρτικο ταιριάζει με το παραπάνω καθώς ένα τέτοιο πιάτο θέλει ένα κρασί με υψηλή οξύτητα για να απογειώσει το μαμαδίστικο φαγητό. Η σούπα τραχανά με τομάτα και τριμμένη φέτα έχει άλλη αίγλη οπότε ένα Μοσχοφίλερο στη ροζέ εκδοχή του, ξέρει καλά να το παέι ένα βήμα παρακάτω.
"Saint Modesto”, Οινοποιείο Μπαραφάκα, 50% Αγιωργίτικο & 50% Grenache Rouge, Νεμέα

Άλλο ένα ροζέ που ξεμυαλίζει με τις ποικιλίες Αγιωργίτικο και Grenache Rouge να κάνουν το "θαύμα” τους. Με ξεχωριστό ροδί χρώμα και με τα κόκκινα φρούτα τους απόλυτους πρωταγωνιστές. Τα αρώματα της φράουλας συνδυάζονται με τις νότες από τριαντάφυλλο και φλούδας εσπεριδοειδών συνθέτοντας μία ζωηρή ροζέ εκδοχή. Με fresh αέρα, δροσερή οξύτητα και ευχάριστη επίγευση στην οποία το φρούτο της φράουλας είναι και αυτό που επικρατεί. Σερβίρεται στους: 8-9°C.
Και τα ερυθρά κρασιά στρώνουν το "κόκκινο χαλί”
Μα φυσικά! Γιατί είναι η μεγάλη ώρα, η δυναμική στιγμή εκείνη που υπογράφεται με κεφαλαία κόκκινα γράμματα. Στη γιορτινή περίοδο, άλλωστε, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα ερυθρά κρασιά έχουν όπως και να το κάνουμε την πρωτοκαθεδρία παρασύροντας όλους τους συνδαιτημόνας στα δικά τους ξεχωριστά και πολυδύναμα μονοπάτια. Είτε σε φρέσκιες εκδοχές είτε σε παλαιωμένες, τα οινικά cheers είναι πληθωρικά και οι παρακάτω οινικές προτάσεις το επιβεβαιώνουν στα κόκκινα.
Ώρα για ορεκτικά
Πληθωρικά τραπέζια χωρίς ζουμερά και σπιτικά ορεκτικά σίγουρα δεν γίνεται για αυτό και οι προτάσεις είναι ποικίλες. Από την μακαρονόπιτα, την παραδοσιακή κοτόπιτα, την κρεατόπιτα και την τάρτα πράσου μέχρι τις πατατές βουτύρου, τα καραμελωμένα καρότα στο φούρνο με θυμάρι, το χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο αλλά και την αξεπέραστη χοιρινή τηγανιά με πιπεριές και μανιτάρια, βρίσκονται σαφώς στην ατζέντα. Εδώ είτε τα λευκά είτε τα ροζέ κρασιά παίρνουν το "παιχνίδι" πάνω τους αλλά και ένα στρογυλλό και φρουτώδη ερυθρό κρασί με μαλακές τανίνες συνδυάζεται άριστα.
"Άγιος Χρόνος”, Κτήμα Αβαντίς, Viogner & Syrah, Εύβοια

Μία ετικέτα που συνδέει άρρηκτα τον δυναμικό χαρακτήρα και την κομψότητα με το χαρμάνι να αποτελείται από το ερυθρό Syrah και το λευκό Viogner. Ιδιαίτερο και φινετσάτο σε βαθύ ρουμπινί χρώμα, αναδύει το πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων από κόκκινα και μαύρα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά, νότες γλυκόριζας και βιολέτας τα οποία συναντούν καταπληκτικά την βανίλια, την σοκολάτα και το πιπέρι.
Με στόμα πλούσιο και spicy, τανίνες βελούδινες και κομψές, ισορροπημένη οξύτητα και επίγευση μακρά που επιμένει εντυπωσιακά. Έχει παραμείνει για 12 μήνες σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια και διαθέτει μεγάλο δυναμικό παλαίωσης περίπου στα 10 έτη. Σερβίρεται στους: 15-18°C.
Προτείνεται η μετάγγισή του σε καράφα 30 λεπτά πριν την κατανάλωσή του.
"Mέγας Οίνος”, Κτήμα Σκούρα, Αγιωργίτικο & Cabernet Sauvignon, Αργολίδα

Από τα πρώτα κρασιά στο οινικό ελληνικό γίγνεσθαι που σύστησε το blend μιας ελληνικής και μιας διεθνής ποικιλίας. Μιλάμε για μία σύζευξη του Αγιωργίτικου και του Cabernet Sauvignon όπου φέρνει στο ποτήρι ένα βαθύ πορφυρό χρώμα με τα αρώματα των ώριμων φρούτων όπως βατόμουρο και μαύρο φραμπουάζ να συναντούν τις νότες καπνού, δέρματος όπως επίσης και τα μπαχάρι δημιουργώντας ένα ξεχωριστό γευστικό αποτύπωμα.
Στόμα μεταξένιο αλλά και ρομαλέο, οξύτητες ισορροπημένες και επίγευση μακρά και πολύπλοκη. Ωριμάζει σε 100% καινούργια γαλλικά βαρέλια για 18 μήνες, 4 μήνες εκ των οποίων sur lie. Παραμονή μετά την εμφιάλωση 6 μήνες στο κελάρι του κτήματος. Σερβίρεται στους 15-18º C.
Γαλοπούλα ή Χοιρινό; Και τα δύο στο τραπέζι
Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλου έχει καθιερωθεί πλήθως στα ελληνικά τραπεζώματα και διαθέτει και πολλές παραλλαγές με τις συνταγές να βρίθουν. Είτε απλά στο φούρνο με πατάτες και μυρωδικά είτε γεμιστή με βερίκοκα, δαμάσκηνα, κάστανα, κουκουνάρια, σταφίδες, συκωτάκια, κιμάδες και μπόλικα καρυκεύματα, ότι και να επιλέξει κανείς είναι άκρως γευστικό και κατάλληλο.
Οι ποικιλίες όπως Ασύρτικο και Chardonnay ή μία βαρελάτη Μαλαγουζιά σίγουρα την αναδεικνύουν. Από την άλλη πλευρά στα ερυθρά της υπόθεσης, το Merlot, το Αγιωργίτικο αλλά και το Ξινόμαυρο μπορούν να ταιριάξουν. Βεβαίως εδώ μικρή προσοχή καθώς της αρέσουν τα πιο μαλακά κόκκινα κρασιά, με φρουτώδη χαρακτήρα, βελούδινες ταννίνες και ελαφρώς spicy χαρακτήρα.
Στην περίπτωση, τώρα, του χοιρινού το οποίο και αυτό έχει εξέχουσα θέση, αν έχει μαγειρευτεί με κόκκινες σάλτσες και μπαχαρικά είτε κατσαρόλα είτε γάστρα, το Cabernet Sauvignon, το Syrah, το Αγιωργίτικο αλλά και ένα Cabernet Franc του πάνε γάντι. Στη φρικασέ του εκδοχή, το Μοσχάτο ή μία Ρετσίνα με νέα προσέγγιση, το αναδεικνύουν σίγουρα.
"Μαντείο”, Κτήμα Αργυρίου, Cabernet Sauvignon & Μαυρούδι, Παρνασσός

Το αξιοπρόσεχτο "πάντρεμα” αυτών των δύο ποικιλιών, φέρνει σε πρώτο πλάνο ένα βαθύ κόκκινο χρώμα με χαρακτηριστικές μωβ ανταύγειες και με εξαιρετική αίσθηση των φρούτων. Τα μαύρα φρούτα όπως το δαμάσκηνο, το βατόμουρο αλλά και βύσσινο συναντούν το ξύλο της δρυς, την βανίλια, τις νότες πεύκου, μόκας και σοκολάτας αλλά και τα πικάντικα μπαχαρικά. Με όμορφα ενσωματωμένο βαρέλι, μαλακές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και πυκνότητα έχει όλες τις προυποθέσεις για επιπλέον παλαίωση και εξέλιξη. Σερβίρεται στους 15-18º C.
"Château”, Nico Lazaridi, 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 10% Sangiovese, Δράμα

Με μία άκρως αναγεννησιακή ετικέτα, το συγκεκριμένο κρασί έρχεται να προσφέρει μία νέα οπτική και προσέγγιση του Κτήματος. Το γοητευτικό χαρμάνι στο οποίο συνδυάζονται τα γλυκά αρώματα φρούτων του Merlot, η πυκνότητα του Cabernet Sauvignon και η φινέτσα του Sangiovese δημιουργεί απευθείας ένα ανατρεπτικό γευστικό ταξίδι. Έχει παλαιώσει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια με την εξέλιξη του να είναι εντυπωσιακή και για τα επόμενα 6-8 χρόνια. Σερβίρεται στους 16-18°C.
Το ψητό κρέας παίρνει τα ηνία
Η μεγάλη ώρα του γαστρονομικού ντελιρίου έχει φτάσει και η μεγάλη πιατέλα με το ψητό κρέας τραβάει όλα τα βλέμματα και δικαίως. Το οινικό παιχνίδι σε αυτή τη φάση εντάσσει τα "μεγάλα" κρασιά, τα στιβαρά, με πλούσιες τανίνες, με extra plus σώμα και δομή και φυσικά με πολυπλοκότητα. Για αυτό το λόγο η διεθνής ποικιλία Syrah πρωταγωνιστεί και ακόλουθούν, Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon αλλά και ένα Malbec για τους φίλους τους διεθνή αμπελώνα. Και οι τέσσερις ποικιλίες κλείνουν το μάτι υπόσχοντας μεγάλες συγκινήσεις.
Grande Reserve 13, Boutari, 100% Ξινόμαυρο

Πολυδύναμο και μονοποικιλιακό, υψηλών προδιαγραφών με πληθωρική εμφάνιση παρουσιάζεται με ένα χρώμα λαμπερά βαθυκόκκινο με κεραμιδί ανταύγειες. Πρωταγωνιστούν τα αρώματα της φράουλας, του δαμάσκηνου και του βατόμουρου τα οποία μπλέκουν με τα μπαχάρια, την βανίλια, το ξύλο και την κανέλα τα οποία και μαρτυρούν την πολύχρονη παλαίωση που έχει δεχτεί (4 χρόνια παλαίωση) εκ των οποίων τα δύο (2) σε δρύινα βαρέλια. Στιβαρό με γεμάτο σώμα, για δυνατές απολαύσεις με τανίνες πλούσιες και ώριμες και μακρά εντυωπσιακή επίγευση. Σερβίρεται στους 16-18°C.
Οι προπόσεις θέλουν την φυσαλίδα τους
Κάνοντας τις πρώτες "ευχές” για το νέο έτος αφήνοντας πίσω τον παλιό χρόνο με τα συναισθήματα κάθε φορά να είναι ιδιαίτερα, ανάμεικτα αλλά πάντοτε δυνατά, η συνθήκη επιβάλλει κάτι festive, ξεχωριστό και funky. Τα αφρώδη κρασιά είναι η απάντηση σε αυτό με το τραπέζι να περιλαμβάνει 2 ετικέτες, μία από τον ελληνικό και μία από τον διεθνή αμπελώνα.
Amalia Brut, Κτήμα Τσέλεπος, 100% Μοσχοφίλερο, Μαντινεία

Ένα δημοφιλές αφρώδες κρασί αποκλειστικά από την πρωταγωνίστρια ποικιλία της Μαντινείας με πολλούς φανατικούς. Το Μοσχοφίλερο οινοποιείται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας προσφέροντας ένα γοητευτικό αφρώδες κρασί με κομψές φυσαλίδες με ένταση και διάρκεια. Τα αρώματα από τριαντάφυλλο και μέλι σε συνδυασμό με τα αρώματα των λεμονανθών και νότες τσουρεκιού κάνουν αίσθηση με τραγανή οξύτητα και μία γεύση που θυμίζει φρυγανισμένο ψωμί. Σερβίρεται στους: 6-8°C
Ca' Del Bosco Franciacorta Cuvee Prestige, Trinity Wines, Chardonnay, Pinot Nero και Pinot Bianco, Franciacorta, Italia

Ένα πολύπλοκο, ανατρεπτικό και "must have” αφρώδες του διεθνή αμπελώνα. Αποτελεί μία εξαιρετική έκφραση του terroir και της σχολαστικής μεθόδου παραγωγής "Metodo Classico” αναδύοντας φίνα αρώματα από brioche και μπισκότου, πληθώρα εσπεριδοειδών, πράσινο μήλο, νότες αγιοκλήματος και λεμονανθών, ανανά, φουντούκι και αχλάδι.
Διαθέτει τραγανή δροσιστική οξύτητα και κρεμώδη εντυπωσιακό αφρισμό. Οι τρεις ποικιλίεςοινοποιούνται χωριστά, ωριμάζουν για 7 μήνες και έπειτα μπλεντάρονται μαζί με παλιές χρονιές, πριν περάσουν στη φιάλη για την καθιερωμένη δεύτερη ζύμωση.
Για τα επιδόρπια;
Κάθε τραπέζι που σέβεται τον εαυτό του οπωσδήποτε κλείνει με λαχταριστά επιδόρπια όπου τις γιορτές βρίθουν. Εκτός από τα μελομακάρονα με τριμμένο καρύδι, με επικάλυψη μαύρης ή λευκής σοκολάτας αλλά και τις δίπλες, τα γλυκά "ορόσημα" δεν σταματούν εδώ. H καρυδόπιτα με σοκολάτα, το κιουνεφέ ή τα σαραγλάκια, τα σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα ή μία σοκολατόπιτα με κρέμα καραμέλας "ταράζουν" υπεύθυνα τους γευστικούς κάλυκες. Τα επιδόρπια κρασιά έχουν την χάρη να τα απογειώσουν και να τα συνοδεύσουν μοναδικά.
"Vinsanto", Gaia Wines, Σαντορίνη

Ο σαντορινιός αμπελώνας και ο επιδόρπιος οίνος του δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί πρόταση. Το συγκεκριμένο Visanto εκτοξεύει σύνθετα αρώματα καραμελωμένων και καβουρδισμένων φρούτων με τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα σύκα να μπλέκονται με νότες καφέ. Γλυκιά και ιδιαίτερα πολύπλοκη γεύση με εντυπωσιακή διάρκεια όπου καταφέρνει να ισορροπήσει με μια εξαιρετική οξύτητα που δίνει νεύρο και ένταση. Σερβίρεται στους: 6°-8°C
"Μαυράθηρο", Canava Roussos, Σαντορίνη

Με ένα έντονο σκούρο χρώμα κάνει εμφάνιση και ο τύπος του ανήκει στους φυσικούς γλυκείς οίνους από λιάστα σταφύλια. Το πολύπλοκο άρωμα από μαρμελάδα βύσσινου, βατόμουρου, κανέλλας αλλά και γαρύφαλλου, δημιουργεί βίωμα. Το στόμα γεμάτο και γλυκό με τα αρώματα από μέλι, νότες μπαχαρικών και ξηρών καρπών με την οξύτητα να στέκει ισορροπημένη και την επίγευση μακρά, γλυκιά και spicy. Επιδέχεται βαθύχρονη παλαίωση. Σερβίρεται στους: 6°-8°C
Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε facebook & instagram