Τα δωρεάν της εβδομάδας: Όσα θα δούμε στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Εκδηλώσεις με αφορμή την Ημέρα της Μουσικής (21/6) και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 17 έως 23/6.

Γιορτή της Μουσικής © Χάρης Ακριβιάδης

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, ένας θεσμός που πρώτη φορά καθιερώθηκε το 1982, επιστρέφει στις 21 Ιουνίου με στόχο να "βγουν όλοι οι μουσικοί στους δρόμους", γιορτάζοντας διαφορετικά είδη και καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο. Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, λοιπόν, στις 8 το βράδυ, ο Κήπος του Μεγάρου μάς παρασύρει σε ένα τρίωρο ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου: η ιταλική όπερα και η ναπολιτάνικη φωνητική παράδοση συνδυάζονται με θρυλικά κομμάτια των Βeatles και τζαζ διασκευές έργων του Johann Sebastian Bach, αλλά και αυθεντικές συνθέσεις του Keith Jarrett. Πρωταγωνιστές του φετινού μουσικού ταξιδιού, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με σολίστ τη σοπράνο Δέσποινα Σκαρλάτου και μαέστρο τον Γιάννη Πουλάκη, η Χορωδία της ΕΡΤ και το τζαζ τρίο του Τάσσου Πάππα.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της βραδιάς

Ακόμη, η Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής διοργανώνει δύο διαφορετικές συναυλίες back to back, όπου καλλιτέχνες όλων των ηλικιών συναντούν μουσικές από όλες τις εποχές (21/6). Στις 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η συναυλία των Συνόλων Μουσικής Δωματίου της Camerata Junior και στις 6 μ.μ. θα ξεκινήσει το "Rap and classic…. international language. Μια μοντέρνα μουσική διαδρομή στο χρόνο".

Λίγο νωρίτερα, στις 17/6 (8.30 μ.μ.), η συμφωνική ορχήστρα "NOSTOS" έρχεται στο Βεάκειο Θέατρο και παρουσιάζει έργα διεθνών συνθετών όπως Ε. Καραίνδρου, Μ.Χατζηδάκι, Μ. Θεοδωράκη, L.V. Beethoven, D.Shostakovich, P.I.Tchaikovsky, C.Saint-Saens, G.Bizet κ.α. Μαέστρος τους ο καθηγητής Δημήτρης Αρβανιτίδης.

Ορχήστρα νέων Δίου
Ορχήστρα Νέων Δίου

Με μουσική γιορτάζει και το Μουσείο Ακρόπολης τα 14α γενέθλιά του, τιμώντας ταυτόχρονα τον αείμνηστό καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή, ο οποίος υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης από το 2000 έως το 2019 και ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης από το 2009 έως το 2022. Την Τρίτη 20/6, το μουσείο φιλοξενεί την Ορχήστρα Νέων Δίου στον προαύλιο χώρο του, για ένα μουσικό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ελληνική ποίηση (9 μ.μ.). Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, με κανονικό εισιτήριο.

Διαβάστε Επίσης

Θέλοντας να ξεφύγει από τη δημοφιλία των drag shows και να εμβαθύνει στη ζωή και τα βιώματα των τρανς ατόμων, ο χώρος τέχνης ΛΑΛΑ προβάλλει δύο ιστορικά φιλμ-πορτραίτα τρανς γυναικών από την Ελλάδα. Στην "Μπέττυ" (1979) του Δημήτρη Σταύρακα, η Μπέττυ Βακαλίδου αναπολεί την παιδική της ηλικία και μιλά για την καθημερινότητά της, την απόλαυση και την αυτοεκτίμηση, αλλά και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ένα πιο προσωπικό, ευαίσθητο πορτραίτο κατασκευάζει η Lara Christen με το "Νανά" (2015), εστιάζοντας στην πολυτάραχη ζωή της εβδομηντάχρονης τρανς Νανάς Χατζή, που ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Ημέρα προβολών: 18/6.

προβολές ΛΑΛΑ
"Μπέττυ", "Νανά"

Στις 20/6 (6 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση "Alone in a Crowd", από την επιμελήτρια Andrea Gilbert. Δώδεκα καλλιτέχνες στήνουν τα έργα τους στην Γκαλερί Χατζηκυριάκου-Γκίκα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και διερευνούν τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου, μέσα από μια δαιδαλώδη και όχι πάντα φιλόξενη διαδρομή. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο culture@hau.gr.

Alone in a Crowd
© Alexandros Georgiou
"Alone in a Crowd"

Το Pugnant Film Series επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι με τρεις προβολές την Κυριακή 18/6: στην Εγκαταλελειμμένη Φαρμακοβιομηχανία του Παλαιού Φαλήρου: τα μικρού μήκους "Dancing to the War" και "Mother", και το ντοκιμαντέρ "Maybe Desert, Perhaps Universe" (9 μ.μ. & 10.10 μ.μ., αντίστοιχα).

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και φέρνει έναν πλανόδιο "Κινητό Ηλιακό Κινηματογράφο" σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Αττικής, μεταφέροντας ένα ισχυρό περιβαλλοντικό μήνυμα. Αυτήν την εβδομάδα, οι προβολές συνεχίζονται με τα "Digger" (17/6, Ασπρόπυργος, Ανοιχτό Θέατρο Αγροκήπιου) και "2040" (18/6, Μάνδρα, Προαύλιο Αγ. Αικατερίνης).

Για ένα διήμερο (22 & 23/6), η Χαρίκλεια Χάρη μάς καλεί να χαρτογραφήσουμε τη γειτονιά του Μεταξουργείου μέσα από δύο διαδρομές και αφετηρία το πηγάδι του Atopos. Η πρώτη διαδρομή είναι αφιερωμένη στη φύση και αποκαλύπτει την ανάδυση νέων υδάτινων μορφών στο αστικό τοπίο, ενώ η δεύτερη πορεία αφορά τη συμβίωση και την ιδέα του νερού ως κοινό αγαθό. Οι περιηγήσεις του διημέρου θα πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 9 μ.μ. Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο www.atopos.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Alone in a Crowd

  • Μεικτά Μέσα

Έργα δώδεκα καλλιτεχνών, που χρησιμοποιούν διαφορετικές μορφές και μέσα, ανοίγουν έναν διάλογο πάνω στην ατομικότητα στον σύγχρονο κόσμο. Οι καλλιτέχνες αναζητούν συναισθηματικές και σωματικές διασταυρώσεις του προσωπικού και του κοινωνικού, του ιδιωτικού και του δημόσιου, καθώς και εκφάνσεις του μέσα και του έξω – σε μια δαιδαλώδη, συχνά αφιλόξενη διαδρομή. Μέσα από την εξερεύνηση της συνθήκης της μοναχικότητας, της απομόνωσης και της αποξένωσης διαφαίνεται η ίδια η μοναχικότητα ως μη απαραίτητα οδυνηρή. Αντιθέτως, παρέχει έναν χώρο για ενδοσκόπηση και ενδυνάμωση της μοναδικότητας.

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Atopos Contemporary Visual Culture

Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".